Enciklopedija kulinarskih riječi
Za one koji žele znati mnogo više! U ovom dijelu objašnjeni su Vam stručni kulinarski izrazi koji se upotrebljavaju u kuharstvu, pa krenimo redom:
AROMA - miris, naročito ugodan miris
AROMATIČAN - Mirisan, miomirisan, ugodna mirisa
AROMATIZIRATI - snadbjeti aromom, aromatom, začiniti
ASPIK - Mesna ili riblja hladetina, lučenje, piktija
BLANŠIRATI - Naglo prokuhati, ošuriti, pofuriti
BISTRITI - Procijeđivanjem očistiti tekućinu
DEKORIRATI - Ukrasiti jela, dekorirati
DINSTATI ( prava riječ je danas PIRJATI ) - pirjati, u pari od 100 stupnjeva, meso i povrće
FLAMBIRATI - Prigotovljenu namirnicu preliti konjakom, rumom ili alkoholom i zapaliti ; osmuditi
FRIGATI - Ribu uvaljati u brašno i pržiti je u dosta ulja
LEGIRATI - ZGUSNUTI; juhama ili umacima i drugim jelima dodati sredstvo za zgušnjavanje (npr. žumanjak, vrhnje, zapršku, brašno ... )
OGRUŠATI - Kuhati jaja u vodi koja struji ( a ne vrije )
OMRVITI - PANIRATI ; meso, ribu ili druge namirnice pobrašniti, umočiti u razmućena jaja i krušne mrvice, te pržiti u velikoj količni ulja-masnoće
PANIRATI - uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice
BANKET-svečani obrok (objed ili večera) priređen za službenu potrebu,u nečiju čast ili čast nečega ;na obrok se dolazi na osnovi poziva,a trošak snosi pozivateljAROMA - miris, naročito ugodan miris
AROMATIČAN - Mirisan, miomirisan, ugodna mirisa
AROMATIZIRATI - snadbjeti aromom, aromatom, začiniti
ASPIK - Mesna ili riblja hladetina, lučenje, piktija
BLANŠIRATI - Naglo prokuhati, ošuriti, pofuriti
BISTRITI - Procijeđivanjem očistiti tekućinu
DEKORIRATI - Ukrasiti jela, dekorirati
DINSTATI ( prava riječ je danas PIRJATI ) - pirjati, u pari od 100 stupnjeva, meso i povrće
FLAMBIRATI - Prigotovljenu namirnicu preliti konjakom, rumom ili alkoholom i zapaliti ; osmuditi
FRIGATI - Ribu uvaljati u brašno i pržiti je u dosta ulja
LEGIRATI - ZGUSNUTI; juhama ili umacima i drugim jelima dodati sredstvo za zgušnjavanje (npr. žumanjak, vrhnje, zapršku, brašno ... )
OGRUŠATI - Kuhati jaja u vodi koja struji ( a ne vrije )
OMRVITI - PANIRATI ; meso, ribu ili druge namirnice pobrašniti, umočiti u razmućena jaja i krušne mrvice, te pržiti u velikoj količni ulja-masnoće
PANIRATI - uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice
BUFFET-STOL-veći ili manji sol,posebnog oblika na kojemu su izložena raznovrsna jela što se nude gostima
BUJON-obična bistra mesna juha,najčešće od goveđeg mesa,kostiju i povrća;najčešći joj je prilog žumanjak
CHAUD-FROID(ŠOFROA)-vrsta gustog želiranog umaka u kojemu je umiješana želatina;dok je topao ,polutekuć je i služi za prelijevanje hladnih jela.Stegnut umak može se ukrašavati.
KONKASE-oljuštene rajčice rezane na kockice
KONSOME-bistra krepka mesna ili riblja juha
KONSOME DUBL-pojačan(dvostruko) krepka mesna juha,ako je želimo napraviti potreban nam je goveđi temeljac i male kosane mesne okruglice.
KRUTON-ploška bijelog kruha debljine 1cm,bez kore,raznih oblika prepržena na maslacu,služi kao podloga ili prilog nekim jelima
DRESIRATI-oblikovati,dati namirnici željeni oblik prije gotovljenja;npr.vezati koncem perad ili meso prije pečenja da zadrži lijep i odgovarajuć izgled i oblik.
ESKALOP-odrezak od dijelova telećeg buta
FLAMBIRATI-specijalan način gotovljenja jela(najčešće pred stolom gosta) u gorućem stanju.U određenom momentu jelo se prelije alkoholnim pićem,a zatim se alkoholne pare zapale.
FRIGATI-ribu(ili komade ribe) uvaljati u brašno i pržiti u dosta ulja
GARNIRATI-1.mesno ili riblje jelo obložiti određenim prilogom,2.gotovom jelu na piticu ili tanjur dodava se neki dekorativni detalj(list zelene salate,komadić limuna,rajčice..)
ŽILJEN-povrće ili meso rezano na tanke jednake rezance
KANDIRATI-preliti,prevući šećerom,kuhati voće ili kore od voća u otopini šećera,ušećeriti.
LEGIRATI-juhu,umak ili jelo povezati,zgusniti smjesom žumanjaka i vrhnja
MARINADA-sirova ili kuhana mješavina korjenastog povrća,mirisnog bilja,začina,ulja i octa
PANADA-žemičke bez kore namočene u mlijeku i na maslacu malo popržene-služi kao dio nadjeva na razna jela
POTAGE-sveukupni naziv za guste i pasirane juhe
REDUCIRATI-iskuhavanjem se smanji višak tekućine u jelu
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!