Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 22. kolovoza 2013.

[ Taj maleni slatki listić ]: Frape od nektarina i banana


Kada bih jednoga dana imao priliku i mogućnost otvoriti ugostiteljski objekt, točnije restoran tada bih na menu-i uvrstio i napitke zgotovoljene isključivo od svježih i lokalnih (domaćih ) namirnica,a to bi bile sve moguće vrste frape-a, smoothie-a, granita, sorbeta koje smo preuzeli s Zapada, Italije i koje su u prijašnja,a naročito današnja vremena dosta zaživjeli i dobro su prihvaćeni.

No kako je kalendarski i vremenski ljeto još uvijek aktualno i malo je onih koji vrijeme provode pokraj štednjaka ili pećnica, jedino ukoliko nisu primorani s toga u zadnje vrijeme objavljujem ovako jednostavnije stvari koji ne zahtijevaju puno vremena niti nekakvo kulinarsko znanje i vještine.Vjerojatno ste dosada imali priliku čuti kako za frape, tako i za milkshake, granite, sorbete... Sada ću Vam objasniti što je točno što. Osnovni i oni najčešći sastojci koji u njima sadržavaju su voda, led, mlijeko, voće, povrće i uglavnom sladila poput meda ili u ovom slučaju i ovoga puta stevija o kojoj ću malo kasnije pisati. Frape je vrlo gusti napitak i najčešće se radi od voća, premda ima i postoje kombinacije s povrćem. Kod shake-ova je glavna baza mlijeko, led, a ponekada u njega možete dodati i sladoleda. Umjesto mlijeka može se upotrijebiti i jogurt, bademovo ili sojino mlijeko... Shakovi se uglavnom poslužuju uz slamku dok kod nekih frape-a nije potrebna iz razloga komadića voća koji se termički (miksanjem) ne mogu razraditi dok je u ovome receptu korišteno voće koje nema sitnijih komada koji se ne mogu razraditi miskanjem, pa sam iz toga razloga i postavio plastične slamke. Granita je vrsta talijanske smrznute slastice koja se uglavnom priprema od slatkih sirupa i agruma, zamrzava određeno vrijeme - tek toliko da se naprave kristali leda u njima, zatim pomoću određenoga pribora struže iz posude u kojoj se nalazi i direktno poslužuje. Sorbeto bi također bio vrsta sladoleda samo bez mliječnih dodataka. Uobičajeno se sastoji od raznih voćnih kašica, voćnim sokovima i uglavnom se zna u njih dodavati i razne vrste alkohola jer će alkohol sniziti točku ledišta, te na taj način ajmo reći nekako omekšati taj sorbet i dati mu bolji i puniji okus.
Kod smoothie-ja, frape-a i milkshakove treba obratiti pozornost na to da ih se popije što je moguće prije jer će se inače u protivnome dogoditi fermentacija pa ćete ih moći baciti.
Smoothie je osvježavajući, energetski i zdravi napitak. Zdrav je pogotovo onda ukoliko imate voće i povrće iz eko uzgoja i koje nije tretirano bilo kakvim pesticidima i slično.Najzastupljeniji je na Zapadu odakle mu je i porijeklo, no zaživio je na gotovo cijeloj planeti.Smoothie-ji su uglavnom rađeni od 100% voća ili povrća i to će biti uglavnom oni koje kod kuće radite, jer barem ja osobno nisam imao priliku da u Osijeku niti vidim,čujem ili isprobam i budemna jednom mjestu gdje se smoothie-ji poslužuju da bih mogao s nekakvom sigurnošću komentirati od čega se točno sastoji ili se radi još o nekakvim tvorničkim dodatcima i drugim kemijama.Kod izrade smoothie-ja  možete koristiti bilo koje voće ili povrće, neke namirnice možete dodati, neke oduzeti i jednostavno ih kreirati prema vlastitom nahođenju i osobnim ukusima.Ukoliko se odlučite za izradu ovih finih i nutritivno vrijednih energetskih pića treba obratiti pozornost na to da nabavite namirnice iz eko uzgoju ukoliko je to ikako moguće, a naročito oni koji paze na svoju ishranu. To govorim zbog pesticida kojima se tretira voće i povrće. Najviše pesticida ima u breskve, jabuke, slatke paprike, celer, nektarine, jagode,  zelena salata, grejp,  špinat.kruške i krumpir. A zatim dolazi voće i povrće u kojima se nalazi mnogo manje pesticida, pa je s toga i sigurnije, a to su : banane, kiwi, grašak, kukuruz, mango, brokula...

Sada kada znate nešto više mislim da je vrijeme da se počne pričati i o jednoj zdravoj i ukusnoj biljci koja je navodno 300 puta jača od obično šećera kojega dobivamo iz šećerne repe. Odmah ću naglasiti kako se i stevija nalazi na listi zabranjenih prehrambenih dodataka, baš kao i marihuana. Pitate se sigurno zašto? Kada bi svatko od nas imao posađenu steviju u svojem vrtu ne bi više nikada kupovao onaj tvornički šećer koji je danas postao sve samo ne šećer. Apsolutno taj isti tvornički šećer nije sladak, a i previše je krupno mljeven, pa iz toga razloga ukoliko bi je itko sadio tvornice šećera i monopolisti koji vode te tvornice bi propali, više ne bi postojali, bili bi uništeni, opala bi proizvodnja i kupovina istih. Ista stvar je i s marihuanom - kada biste je uzgajali više ne biste išli k doktorima, no dobro to je već tema za nekakvu drugu priču, no opet je sve povezano. Danas po zakonu u Hrvatskoj svatko ima pravo da posadi jednu biljku marihuane i to je to. Onaj koji misli da je to vrsta droge, molim da se prije bilo kakvog nesuvislog i nepotrebnom komentara educira, a zatim iznosi svoje stavove o njoj. Stevija ne sadrži kalorije, može se direktno koristiti u svježem stanju, pomaže kod probave, regulira šećer u krvi i preporučuje se dijabetičarima. S obzirom kako ja osobno imam gledišta na alternativna liječenja, steviju svakome preporučujem. Možete je upotrebljavati u svemu baš kao i onaj tvornički šećer, samo u manjim dozama jer kako sam već napisao da je ona 300 puta jača i slađa od tvorničkog šećera. Dakle može se upotrebljavati u sirovom stanju ili se nakon određenog rasta staviti sušiti, a zatim sušeno lišće pretvoriti u prah i upotrebljavati na oubičajeni način.
Zanimljiva stvar kod frape-a, smoothie-ja i milkshake-ova je ta da ih možete ponijeti sa sobom gdje god da idete, te zbog hranjive vrijednosti može zamijeniti jedan obrok, no ponekada treba obratiti i pozornost na određene sastojke koje ćete dodavati u njega, a naročito onda ukoliko budete dodavali rafinirani šećer jer se tada doslovno može pretvoriti u kalorijsku bombu od koje ćete se dodatno udebljati i postati previše hiperaktivni.
A što se tiče ovog frape-a nemam nekakvu posebnu priču, jer ukoliko znate uključiti tipku za miksanje, znati ćete napraviti sve vrste frape-a i smoothie-a. Igrajte se različitim vrstama povrća i voća i uživajte u prirodi koja nam je podarila sve što je potrebno za naš organizam.



Sastojci ( za otprilike 6-7 ljudi ) :

  • 1 kg svježih nektarina ( kupljene su na tržnici od jedne pouzdane osobe za koju znam da ne tretira voće niti povrće s ikakvim pesticidima )
  • 500 g banana
  •  4-5 listića svježe stevije ( ili kao zamjenu možete koristiti med, rafinirani šećer ... )
  • 3-4 listića svježe mente ( također domaće i nešpricane koju imam zasađenu )
  • mlijeko ( po potrebi i željenoj gustoći - također sam koristio navodno domaće mlijeko iz automata što se može pronaći i kupiti u Osijeku)



Postupak :

Nektarine koristite malo zrelije kako biste ih što jednostavnije ogulili. Izdvojite listove svježe mente i stevije, te ih operite pod mlazom vode i ostavite sa strane. 


 Nektarinama uklonite koštice, te ih rukama lagano izdrobite ili nožem nasjecite na sitnije komade i dodajte u dublju plastičnu posudu. 


Dodajte mentu i steviju, te banane narezane na sitnije kolutiće. 




Pomoću štapnoga miksera ili samostojećeg miksera izmiksajte smjesu sve dok ne postane homogena. Nakon toga po potrebi dodajte mlijeka ili bilo kojeg drugog mliječnog proizvoda i smjesu još jednom dobro razradite. Isprobajte okus, a po želji kasnije možete naknadno dodati listića svježe stevije. 




Ovaj frape je rađen tokom onih vrućih i sparnih dana kada je i naš mačak Grga tražio nekakvo osvježenje, no zavukao se u hladovinu i drijemao. :) 



Poslužite dobro rashlađeno sa slamkama, a po želji dodajte naknadno nekoliko kockica leda.









I za sam kraj o steviji možete više saznati na ovom youtube videu :




Broj komentara: 9:

  1. I ja sam imao prošle godine jedno biljku stevie kod kuče. Na žalost mi se posušila, kad sam bio na ljetnem odmoru.
    Za moj okus su ovi od banane in nektarina malo "pregusti" ali jako dobri.

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam smoothie,
    počastim se njime barem nekoliko puta tjedno a i moj malac uživa u njemu, ne postoji način da pojedemo toliku količinu voća kao što popijemo u obliku smoothija!!
    u zadnje vrijeme dodajem zrna kakaa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) I kod mene je ista stvar. Ne jedem baš često voće i povrće, no u ovakvim vrstama napitaka i ovakvoj konzinstenciji bih mogao stalno i bez prestanka. ;)Svježi kakaovac imaš?

      Izbriši
  3. Divan post, toliko informacija! Divan napitak:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako fino! Volim frape, a najdraži mi je klasični samo od banane i mlijeka.
    U vezi zdravog ili nezdravog, vječno pitanje, tu se stalno vrtimo u krug! Netko npr.sad napiše špinat je zdrav, a nakon par godina netko drugi napiše špinat nije zdrav, i sad ti znaj. Činjenica je jedino da 100% zdravo više ne postoji. Na žalost.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma oni niti sami ne znaju više što da pišu ili ne pišu. Nasreću prestao sam ih slušati baš iz toga razloga što si i sama navela kako je recimo špinat sadai trenutačno jako zdrav, a za nekoliko dana,mjeseci ili godina neće biti zdrav. Vjerujem svojem instinktu i u znanje koje imam, a druga mišljenja kojekakvih filozofa vjeruj da mi nisu bitna. :)

      Izbriši
  5. super izgleda. :) i sviđa mi se tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)