Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 7. rujna 2016.

[Osječka knedla:] Knedle sa šljivama

Osječka knedla, pomalo zapostavljena i zaboravljena slastica koja datira iz 20.st. još za vrijeme turskog carstva (koje je trajalo dijelom 16. i 17.st).. Izvana u hruskavom omotaču od krušnih mrvica, s najboljim omjerom krumpirovog tijesta, punjene šljivama ili neki drugim voćem po želji uz neizostavno kiselo vrhnje ( po mogućnosti domaće ) i domaći voćni preljev po želji. Zvuči jako fino, zar ne? :)
U davna vremena, točnije u ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.
Kako su godine prolazile, crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili pravi razlog... Konačno i praktično, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!
I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao - „knedl sat“!

Moja majka ih je dosta često radila i znam za njih od malenih nogu, iako su bake i tete isto radile, niti jedne nisu bile kao od moje mame. Nije ih često pripremala jer otac i nije baš bio ljubitelj istih, no kad god ih je radila cijeli stan je mirišao po knedlama. Ponekad ih je radila kao glavni ručak i obzirom kako su dosta zasitne ubrzo te opet uhvati glad, pa se znalo događati da ih uvijek nema dovoljno za sve baš kao i većinu stvari koje napravite na način da se svima jako sviđa, no ne bude toga puno pa Vam bude krivo.Otac ih nije volio iz razloga što ih je mama radila uglavnom za nedjeljni ručak, dok je on tražio nešto konkretnije, baš kao i svaki drugi muškarac, zar ne? :D Baš kao što mi je prije dva tjedna rekao kako dosad nije jeo tako fine knedle kao što sam ih ja napravio. Rekao je kako je do sada jeo knedle koje su bile prevelike s malo šljiva ili bilo kojeg drugog nadjeva koji se mogao pronaći u njima, pa je shodno tome i razlog zašto nije bio ljubitelj istih. 

Knedle se rade od krumpirovog tijesta, baš kao i izradu domaćih njoka. Jako je važno znati odabrati pravi krumpir za ovakvu vrstu slastice, a to je uglavnom onaj krumpir koji u sebi sadržava puno škroba tj. bijeli(škrobni) krumpir.Ukoliko ćete ih raditi sa šljivama koje su izvorne za ove knedle tada se bolje odlučite dok je sezona šljiva. Ja osobno ne volim raditi sa smrznutim jer ih zamrzivač doslovno "uništi" ( meso šljiva)tj. izgube organoleptička svojstva. Smrznute šljive imaju tendenciju da dosta soka puste u tijesto pa dobijete dosta gnjecave knedle. Ako baš nemate pri ruci svježe možete i smrznute koristiti, no gledajte da su što kraći period bile u dubokom zamrzivaču. 

Vrlo je bitno naglasiti da tijesto za knedle mora biti mekano i pahuljasto, što ovisi koliko ćete jaja i brašna staviti. Uglavnom uvijek ide 80% krumpira i 20% brašna. Na moju sreću, imao sam odličnu šeficu kuhinje koja me naučila najbolji normativ za njoke, krokete i sl. i samo tako radim i uvijek ispadnu najbolje.Isto tako nemojte zaboraviti dodati i malo muškatnog oraščića ( po mogućnosti svježeg) zbog boljeg okusa tijesta i koji se savršeno kao sami okus uklapa u cijelu ovu priču s knedlama. Kod knedli najviše volim kad ima dosta nadjeva - niti previše, niti premalo i da tijesto od knedli ne zauzima glavnu priču tj. da ga nema previše oko nadjeva. Isto tako najviše radim na domaćim krušnim mrvicama koje sam radim i namjerno ih ostavljam malo krupnije zbog efketa, a i kako bi se vidjele. Radio sam ih opet prije dva tjedna i prilikom tostiranja krušnih mrvica napravio sam usporedbu s uljem i svinjskom mašću. One koje sam tostirao na ulju sutradan su upile vlagu i nisu više bile hruskave, dok one tostirane na svinjskoj masti su bile najbolje što je meni osobno najbitnije da imaju taj hruskavi omotač od krušnih mrvica. 

S obzirom kako uvijek volim dodati svoj finalni "touch" kako bih ja rekao, napravio sam dvije verzije voćnih preljeva uz to, a to su umak od šljiva i umak tj. preljev s domaćom marmeladom od brusnica koju sam prethodno malo zagrijao i poslužio uz njih. Na taj način knedle dobijaju novi level dok će one i dalje biti rustikalne, a opet na moderniji način kako i propagiram ovaj blog već skoro četiri godine. Kako god bilo i na koji način da ih pripremite vjerujem da ćete oduševiti ljude oko sebe. Vrijeme da oživimo stare tradicionalne i pomalo već zaboravljene recepte koje bi danas svaka domaćica trebala znati, ali i održavati tradiciju baš kao što je to radila moja majka i baka. 
Ukoliko još niste zamolio bih Vas da odvojite nekoliko minuta i ispunite anketu o knedlama. Hvala Vam. ;) 







Potrebni sastojci za krumpirovo tijesto :

  • 1 kg krumpira ( škrobnog bijeloga )
  • 1 čajna žlica svježeg muškatnog oraščića
  • 4 jaja ( srednje veličine, po mogućnosti domaća )
  • glatkog bijelog brašna ( po potrebi )
  • soli ( po potrebi i ukusu - ja sam koristio himalajsku )

Dodatni sastojci :
  • šljive ( po potrebi ) 
  • kiselo vrhnje 
  • šećer kristal ( po želji )

Potrebni sastojci za umak od šljiva :


  • 500 g svježih ili smrznutih šljiva ( ukoliko radite sa smrznutim ostavite sok koje šljive puste, te ga dodajte u umak )
  • 1 dl svježeg mlijeka 
  • 1 čajna žlica mješavine začina za medenjake ( ili cimet )
  • šećera kristala ( po ukusu ili ostavite tako kako je, ovisno da li volite više slađe ili kiselije )

Potrebni sastojci za hruskavi omotač :


  • krušne mrvice ( po potrebi )
  • ulje ili svinjska mast 
  • šećer kristal ( po želji )



Postupak :


Krumpire skuhajte u kori i u slanoj vodi. Na taj način krumpir će upiti najmanje vode i nećete dobiti gnjecavo tijesto. Dobro ga ohladite, te propasirajte i dobro razradite ručnim mikserom.
Dodajte jaja, po potrebi malo soli, muškatnog oraščića i brašna.
Po potrebi ćete kasnije vidjeti da li treba dodati još brašna ili ne. Rukama mijesite sve dok tijesto ne postane homogeno i mekano i sve dok ne dobije konzinstenciju kao i kod izrade svih vrsta tjestenina. Najbolje ćete vidjeti klikom na fotografije dolje kako bi najbolje trebalo izgledati. 

     


 Ovisno koje veličine ćete raditi okruglice toliko ćete i dobiti količinski. Rukama odvajajte svaki komad predviđen za okruglice, dodajte šljivu. Ruke dobro pobrašnite te oblikujte okruglice. 


      



Svaku okruglicu lagano ubacujte u posoljenu vodu koja lagano struji. S obzirom kako se njoki kuhaju sve dok ne isplivaju na površinu, Vi ih možete još koju minutu malo duže ostaviti u vodi da se kuha s obzirom da je tijesto malo deblje i količinski ga ima više.



Dok se knedle kuhaju pripremite hruskavi omotač. U dublju posudu stavite ulje ( ili svinjsku mast). Lagano zagrijte te dodajte krušne mrvice. Ovisno koliko te krušne mrvice volite toliko i dodajte. Ja osobno uvijek volim više jer kako sam naveo volim da imaju deblji hruskavi omotač, a i tokom serviranja uvijek na dno stavim krušne mrvice, a zatim na njih knedle. Tostirajte ih sve dok ne dobiju lijepu smeđu boju, pazeći da ne zagore. Ukoliko Vam zagore jednostavno maknite taj dio krušnih mrvica jer ćete u suprotnom dobiti gorak okus.Pred kraj sam ubacio malo šećera kristala da se otopi i dodatno iz zasladi. Taj dio ukoliko želite možete i preskočiti, no tad ne moram ih prije konzumacije dodatno zasladiti šećerom. 





Svaku knedlu izvadite iz vode pomoću francuske grabilice, te dodajte u tostirane krušne mrvice. 



Za umak od šljiva u dublju posudu sam stavio šljive te ih dosta dugu pomoću štapnog miksera miksao sve dok ne nisam dobio gustu smjesu. Po ukusu sam dodao mješavinu za medenjake, iako možete i cimet dodati. Dodao sam malo mlijeka jer mi je bilo previše gusto, te malo šećera jer su šljive bile dosta kisele. Taj umak sam zagrijavao prije posluživanja, te ga poslužio uz kiselo vrhnje. I to bi bilo to! Vrlo jednostavno, a tako fino i ukusno!



Uz ove sam poslužio domaću marmeladu od brusnice koju sam prethodno zagrijao, te posipao sa šećerom u prahu. Na fotografijama se nalaze svježe šljive.


         

Dok sam ove druge poslužio isto uz kiselo vrhnje i topli umak sa šljivama. Knedle kao ovakve možete puniti i sa bilo kojom drugom vrstom voća, te  umjesto omotača od krušnih mrvica koristit mak, orahe i sl. Na fotografijama se nalaze šljive koje su bile smrznute, pa tako možete i vidjeti komparaciju između svježih i onih smrznutih. :) 






2 komentara:

  1. Bilježim recept jer sam sigurna da je tijesto za knedle baš kakvo treba biti. Radim ih samo u sezoni šljiva i jako ih volim. Također sama radim krušne mrvice (kod kupovnih zamišljam miševe kako trče preko njih - fuuuj).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni osobno najbolje, samo nabavi pravi škrobni krumpir. :) Baka mi je jako davno pričala o tim krušnim mrvicama što sve rade s njima, tako da mi odonda više ne pada na pamet kupovati industrijske.

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)