U davna vremena, točnije u ljeto 1526. godine, Osijek je u vihoru rata postao dijelom velikog Osmanskog carstva. Konačno, na veliku sreću Osječana, u petak, 29. rujna 1687. u 11 sati zadnji osmanski vojnik napustio je grad, a sve crkve zazvonile su i tako najavile dugo čekanu slobodu.
Kako su godine prolazile, crkve u Tvrđi, Donjem i Gornjem gradu su i dalje svakoga petka u 11 zvonile u spomen na veliki događaj no Osječani su zaboravili pravi razlog... Konačno i praktično, kuharice su shvatile da je upravo to vrijeme, „kada im sve crkve tako kažu“, idealno za pripremu jednog od omiljenih nam jela – knedli (sa šljivama), kako bi cijeli ručak bio gotov na vrijeme, do podneva!
I tako je taj, jedanaesti sat petkom postao i ostao poznat kao - „knedl sat“!
Moja majka ih je dosta često radila i znam za njih od malenih nogu, iako su bake i tete isto radile, niti jedne nisu bile kao od moje mame. Nije ih često pripremala jer otac i nije baš bio ljubitelj istih, no kad god ih je radila cijeli stan je mirišao po knedlama. Ponekad ih je radila kao glavni ručak i obzirom kako su dosta zasitne ubrzo te opet uhvati glad, pa se znalo događati da ih uvijek nema dovoljno za sve baš kao i većinu stvari koje napravite na način da se svima jako sviđa, no ne bude toga puno pa Vam bude krivo.Otac ih nije volio iz razloga što ih je mama radila uglavnom za nedjeljni ručak, dok je on tražio nešto konkretnije, baš kao i svaki drugi muškarac, zar ne? :D Baš kao što mi je prije dva tjedna rekao kako dosad nije jeo tako fine knedle kao što sam ih ja napravio. Rekao je kako je do sada jeo knedle koje su bile prevelike s malo šljiva ili bilo kojeg drugog nadjeva koji se mogao pronaći u njima, pa je shodno tome i razlog zašto nije bio ljubitelj istih.
Knedle se rade od krumpirovog tijesta, baš kao i izradu domaćih njoka. Jako je važno znati odabrati pravi krumpir za ovakvu vrstu slastice, a to je uglavnom onaj krumpir koji u sebi sadržava puno škroba tj. bijeli(škrobni) krumpir.Ukoliko ćete ih raditi sa šljivama koje su izvorne za ove knedle tada se bolje odlučite dok je sezona šljiva. Ja osobno ne volim raditi sa smrznutim jer ih zamrzivač doslovno "uništi" ( meso šljiva)tj. izgube organoleptička svojstva. Smrznute šljive imaju tendenciju da dosta soka puste u tijesto pa dobijete dosta gnjecave knedle. Ako baš nemate pri ruci svježe možete i smrznute koristiti, no gledajte da su što kraći period bile u dubokom zamrzivaču.
Vrlo je bitno naglasiti da tijesto za knedle mora biti mekano i pahuljasto, što ovisi koliko ćete jaja i brašna staviti. Uglavnom uvijek ide 80% krumpira i 20% brašna. Na moju sreću, imao sam odličnu šeficu kuhinje koja me naučila najbolji normativ za njoke, krokete i sl. i samo tako radim i uvijek ispadnu najbolje.Isto tako nemojte zaboraviti dodati i malo muškatnog oraščića ( po mogućnosti svježeg) zbog boljeg okusa tijesta i koji se savršeno kao sami okus uklapa u cijelu ovu priču s knedlama. Kod knedli najviše volim kad ima dosta nadjeva - niti previše, niti premalo i da tijesto od knedli ne zauzima glavnu priču tj. da ga nema previše oko nadjeva. Isto tako najviše radim na domaćim krušnim mrvicama koje sam radim i namjerno ih ostavljam malo krupnije zbog efketa, a i kako bi se vidjele. Radio sam ih opet prije dva tjedna i prilikom tostiranja krušnih mrvica napravio sam usporedbu s uljem i svinjskom mašću. One koje sam tostirao na ulju sutradan su upile vlagu i nisu više bile hruskave, dok one tostirane na svinjskoj masti su bile najbolje što je meni osobno najbitnije da imaju taj hruskavi omotač od krušnih mrvica.
S obzirom kako uvijek volim dodati svoj finalni "touch" kako bih ja rekao, napravio sam dvije verzije voćnih preljeva uz to, a to su umak od šljiva i umak tj. preljev s domaćom marmeladom od brusnica koju sam prethodno malo zagrijao i poslužio uz njih. Na taj način knedle dobijaju novi level dok će one i dalje biti rustikalne, a opet na moderniji način kako i propagiram ovaj blog već skoro četiri godine. Kako god bilo i na koji način da ih pripremite vjerujem da ćete oduševiti ljude oko sebe. Vrijeme da oživimo stare tradicionalne i pomalo već zaboravljene recepte koje bi danas svaka domaćica trebala znati, ali i održavati tradiciju baš kao što je to radila moja majka i baka.
Ukoliko još niste zamolio bih Vas da odvojite nekoliko minuta i ispunite anketu o knedlama. Hvala Vam. ;)
Potrebni sastojci za krumpirovo tijesto :
- 1 kg krumpira ( škrobnog bijeloga )
- 1 čajna žlica svježeg muškatnog oraščića
- 4 jaja ( srednje veličine, po mogućnosti domaća )
- glatkog bijelog brašna ( po potrebi )
- soli ( po potrebi i ukusu - ja sam koristio himalajsku )
Dodatni sastojci :
- šljive ( po potrebi )
- kiselo vrhnje
- šećer kristal ( po želji )
Potrebni sastojci za umak od šljiva :
- 500 g svježih ili smrznutih šljiva ( ukoliko radite sa smrznutim ostavite sok koje šljive puste, te ga dodajte u umak )
- 1 dl svježeg mlijeka
- 1 čajna žlica mješavine začina za medenjake ( ili cimet )
- šećera kristala ( po ukusu ili ostavite tako kako je, ovisno da li volite više slađe ili kiselije )
Potrebni sastojci za hruskavi omotač :
- krušne mrvice ( po potrebi )
- ulje ili svinjska mast
- šećer kristal ( po želji )
Postupak :
Bilježim recept jer sam sigurna da je tijesto za knedle baš kakvo treba biti. Radim ih samo u sezoni šljiva i jako ih volim. Također sama radim krušne mrvice (kod kupovnih zamišljam miševe kako trče preko njih - fuuuj).
OdgovoriIzbrišiMeni osobno najbolje, samo nabavi pravi škrobni krumpir. :) Baka mi je jako davno pričala o tim krušnim mrvicama što sve rade s njima, tako da mi odonda više ne pada na pamet kupovati industrijske.
Izbriši