Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 16. rujna 2021.

[Burek, byurek, byrek, böregi:] Burek s mesom i bundevom

 


Vučenom tijesto teško je odoljeti. To objašnjava i glavna činjenica zašto se čini da svaki narod na svijetu može se pohvaliti barem jednom vrstom kojom se žestoko ponose. Postoji mnogo oblika i veličina bureka, izvrsnih peciva koja se nalaze svugdje gdje je okupiralo Osmansko carstvo, a osobito Turska. Börek potječe iz turske kuhinje. Börek je turska riječ ne samo za ovo, nego i za ostala jela od tijesta. Na području Hrvatske, za razliku od Bosne i Hercegovine, burek se ne odnosi isključivo na jelo s mesom, nego postoje mnoge vrste - burek s mesom, sa sirom, s zeljem, itd. Ime dolazi od turske riječi "bur " (savijati), slično kao i u hrvatskom, gdje riječ SAVIJAČA(od savijati) i gibanica, također opisuju određeno slojevito jelo od tijesta ili od perzijske riječi būrekBurek je vrsta peciva prema kojemu svi imamo određene emocije, simpatiju i ljubav i tako ga se može  pronaći ne u jednoj, već u čitavom nizu zemalja, koje obuhvaćaju Balkan i istočnu Europu, Grčku i Tursku, sve do Armenije i sjeverne Afrike. Danas je Turska poznata po svojim slojevitim pitama i pecivima, a svi su ujedinjeni pod imenom börek (također burek, byurek, byrek, böregi). Bez obzira na mnoge sorte börek, jufka uvijek ostaje ista, a gotovo sve zamotano u nju može se nazvati börek.

Ovo slasno pečeno pecivo dolazi punjeno različitim nadjevima. To može biti meso, povrće, krumpir, sir ili neka druga kombinacija. Bureci se razlikuju po načinu pripreme mesa. Razlikujemo burek od sjeckanog, mljevenog ("faširanog") ili svinjskog mesa.Oblik također varira ovisno o mjestu izrade. Ponekad su to klasični - slagani, u obliku cigareta, ponekad u obliku puža, a ponekad nalikuju i na spiralne trokute. Ponekad dolaze i u šarmantnom rustikalnom obliku zavojnice (rolani) baš kao što sam ovaj pripremio. Punjenje za ovo je mješavina mljevenog mesa, soli, svježeg mljevenog crnog papra i svima vrlo poznate kraljice jeseni - bundeve. Miris koji će vam prostrujati kroz kuću dok se peku izmamit će Vam slinu na usta i ostaviti Vas da se očajnički borite protiv želje da zastanete na jednom zalogaju dok "samo provjeravate da li ste ga dobro začinili" ...! 😁

 


Boreci (bureci) - ili boragi, beregovi, boregovi, boeregovi, ovisno o tome tko kako radi ,ali i podneblje (svi se izgovaraju isto) - masni i slasni zalogaji, hruskavi, višeslojno ručno vučeno tijesto. U srednjoj školi sam ga obožavao izrađivati, iako mi je u početnim stadijima ,ali i samom razvijanju vlastitih vještina izazivao divljenje i veliko poštovanje da tijesto kao takvo se može razvući preko jednog stola za kojim može sjediti desetak osoba ili manje.

Dok se bureci mogu napraviti od lisnatog tijesta ili jufke(u nekim zemljama) (vučenog tijesta), rustikalnijeg tijesta koje se nalazi na pola puta između tjestenine i fila po debljini i visini, velika većina armenskih boreka izrađena je od vučenog tijesta. Najčešći nadjev za armenski borek je mješavina sireva-tipično topljenih poput Muenstera ili Monterey Jacka, ljute fete i nečeg kremastog, poput svježeg ili krem ​​sira-ili kombinacija kuhanog sira, dobro ocijeđenog špinata... Aromatično bilje  poput peršina, kopra i mladog luka uobičajeni su dodaci bilo kojem stilu, a jaja se obično dodaju kao vezivo.

Sastavljanje i oblikovanje bureka jednostavno je ako se pridržavate nekih smjernica za rad s vučenim tijestom, koje je pomalo osjetljivo. Budući da vučeno tijesto postaje "lomljivo" ukoliko se ostavi na temperaturi hladnjaka dulje od dan -dva, ostavite ga ohlađenoga što je dulje moguće, jer je to proces u kojemu tijesto sazrijeva, gluten odradi svoje i drugi niz vrlo bitnih faktora. Kad ga želite upotrijebiti planirajte unaprijed jer ćete ga htjeti prenijeti u hladnjak preko noći ili ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje četiri sata. Kako biste spriječili da se osuši i izazove pucanje, tijesto ostavite da odstoji u zatvorenoj ambalaži na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. 

 


Budući da se većina vučenih kora prodaje u pakiranjima od pola kilograma, možete uzeti onoliko koliko će Vam biti  potrebno (plus nekoliko dodatnih listova u slučaju da se jedna ili dvije pokidaju bez popravka), nježno premotajte ostatak, zamotajte rolu u plastiku, stavite je na patentni zatvarač- vrećicu i ponovno zamrznite do dva tjedna. Priprema vučenog tijesta, kao i bureka nije nikakva znanstvena fantastika, niti je potrebno puno vremena kako bi ga se pripremilo, a opet dobiti će gotovi proizvod koji nigdje ne možete kupiti. Već sam nebrojeno puta pisao kako su pekarnice i pekare po Osijeku živi očaj, dosadne, monotone,svi kopiraju jedni druge, nema nikakvih noviteta i prepune su amaterizma i kako od tih proizvoda gotova pa ništa ne vrijedi, što uključuje "stare nadjeve" kojima je već izašao rok trajanja, no ljudi jednostavno ne shvaćaju i ne razlikuju ništa, pa zato uvijek idem na domaće verzije iako mi prostor u kojem živim ne dozvoljava jer znate i sami da za izradu svih domaćih stvari je potrebno dosta mjesta i prostora za pripremati, a kamo li skladištiti. Alkoholni ocat u ovoj ulozi utječe na dodatnu elastičnost tijesta, ali i daje hruskaviju koricu pečenom tijestu. Koristim ga i kod pripreme jedne vrste pečenog krumpira.Ovo je ujedno i prva verzija bureka na blogu, ali zasigurno ne i posljednja.


Potrebni sastojci :

  • 1 kg brašna "00" ili "0" (brašno koje je bogato proteinima najidealnije za izradu kruha i vučenog tijesta)
  • 30 g soli
  • 1/2 l mlake vode
  • 100 g ulja + dodatno ulje u kojima će jufke (bule) tijesta odstojati
  • 1 jušna žlica alkoholnog octa 


Postupak :


U prosijano brašno dodajte sol, ulje i mlake vode po potrebi , te umijesite  sve dok ne dobijete mekano, elastično i homogeno tijesto. Tijesto isto tako možete i dan ranije umijesiti, no ukoliko radite s kvalitetnijom vrstom brašna možete nakon odmaranja od najmanje 30 minuta krenuti u izradu. Dobiveno tijesto podijelite na 5-6 jednakih bula tijesta, te ih prebacite u staklene posude koje ste premazali uljem. Površinu bula tijesta opet premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da tijesto odmori i gluten se opusti ( najmanje 30 - 60 min, ali možete i dulje ). S obzirom da sam radio s manjim bulama težine od 200-220 g i jer su bureci manji svakako preporučam da krenete s manjom količinom, a kada uhvatite praksu - praktični dio možete slobodno i s većom gramažom bula krenuti. Na stolu oklagijom malo razvaljajte svaku bulu tijesta, a zatim dobro nauljite ruke, te krenite od sredine tijesta rukama povlačiti ka sebi. Ukoliko i pukne na nekim mjestima nema veze, nemojte paničariti. 😀

 




Sastojci potrebni za nadjev :

  • 1 kg miješanog mljevenog mesa ( 80 % junetine i 20 % svinjetine, možete i druge vrste mesa koristiti )
  • 400 g butternut tikve ( očišćene i naribane )
  • 3 veće glavice crvenog luka
  • sol i svježe mljeveni papar ( po ukusu )
  • ulje ( po potrebi )

 

Postupak :

Na masnoći pirjajte sitno sjeckani luk s malo soli sve dok ne postane blago karameliziran. Ubacite meso i pirjajte ga sve dok ne omekša i dok voda ne ispari. Posolite i poparite po ukusu, a pred kraj ubacite ribanu bundevu, te maknite s vatre. Nadjev ohladite prije stavljanja na tijesto. 



 

Razvučeno tijesto poškropite s uljem , a zatim ravnomjerno rasporedite nadjev, te urolajte u željeni oblik.Po želji možete pred kraj burek možete podliti s masnom i slanom vodom, te još kratko zapeći. Pecite ga na 220 C cca 30-tak minuta , ovisno od pećnice ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju i hruskavu koricu. Poslužite vruće ili mlako uz jogurt, kiselo mlijeko, ovisno što najviše preferirate. 

 

 
 






 

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)