Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 27. ožujka 2012.

Svinjski kotleti u umaku od zelenog papra s rizi-bizijem

Zeleni papar uglavnom upotrebljava se sa goveđim biftekom, no kako ga nije moguće naći u svakoj mesnici i kako je bezobrazno skup, odlučio sam ga napraviti sa svinjskim kotletima. Ako ste malo dubljeg džepa i ukoliko Vam se posreći da nađete svježi biftek onda ga napravit s njime.Umjesto svinjskih kotleta ili bifteka možete svakako upotrijebiti bilo koje drugo meso, Vama po izboru i ono najvažnije, a to je da se ne morate bojati hoće li umak biti ljut! Neće biti ljut, dapače zeleni papar je jedini koji možete slobodno konzumirati bez bojaznosti da ćete se zaljutiti jer je veoma pikantan i vrlo vrlo malo ljutkast.


Sastojci:

1 kg svinjskih kotleta ( sa kostima )
8 g zelenog papra ( to Vam je oko 15-20 zrna zelenog papra, ovisno kakve je veličini jer nisu sva zrna jednaka)
3 dl bijelog vina
1 dl vode
2 dl slatkog vrhnja ( vrhnje za kuhanje )
sol

..................................................................

Rizi bizi:

1 kg očišćene riže
450 g smrznutog graška
2 veće glavice crvenog luka
1,5- 2 l pilećeg ili povrtnog temeljca ( u kombinaciji sa vodom )
5 g maslaca

..................................................................

Za zgušnjavanje:
brašno
voda

..................................................................

Postupak:

Svim kotletima odstranite kosti i na plitkoj masnoći ih naglo sotirajte ( pazite da ne prepečete kotlete jer će ostati drvenasti i suhi - njima je potrebno vrlo malo da se ispeku, ( na "naglo" prepecite kako bi se što prije pore mesa zatvorile i kako bi se meso karameliziralo). Preostalu masnoću nemojte baciti, već na njega dodajte zeleni papar ( može biti sušeni ili onaj u salamuri ). Pirjajte oko 10-15 min ( ukoliko radite sa sušenim, a ukoliko radite sa onim iz salamure tada ga pirjajte oko 5 min.) Podlijte sa bijelim vinom i 1 dl vode, te ostavite da prokuha. U prokuhano dodajte pečene kotlete i prokuhajte ih oko 10 min. Izvadite ih van, te umiješajte vrhnje za kuhanje i opet ostavite da prokuha. Ukoliko Vam se učini da je umak rijedak možete ga zgusnuti sa brašnom i vodom. Vratite kotlete u gotovi umak, posolite i ostavite da još malo prokuha.  Za rizi bizi na malo ulja propirjajte crveni luk i kada postane staklast dodajte mu grašak i malo ga propirjajte i posolite. U drugom loncu na plitkoj masnoći propržite rižu. Kad riža počne "škripati" podlijevajte ju sa malo temeljca i to sve OBAVEZNO radite na slaboj vatri uz stalno miješanje. Kada je riža na pola kuhana dodajte propirjani grašak, te sve zajedno dobro izmiješajte. Nastavite da rizi-bizi i dalje pirjate na laganoj vatri i podlijavajte ga sa preostalim temeljcem. Temeljac Vam obavezno mora biti vruć.Pred sam kraj dodajte maslac i još jednom ga dobro promiješajte. Lonac u kojemu ste kuhali rizi-bizi prekrijte suhom kuhinjskom krpom i na nju stavite poklopac od lonca kako se rizi-bizi ne bi osušio i kako bi riža upila svu suvišnu tekućinu koja nije isparila.


Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)