Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

nedjelja, 6. svibnja 2012.

Cvjetovi tikvica punjeni shiitake gljivama

Gotovo svake godine zaboravim na tikvice kod moje bake, već uporno kupujem po supermarketima i tržnicama. Prošle godine je bilo totalno suprotno jer sam se sjetio da mi je baka rekla da mora posaditi povrće, a između ostalog i tikvice. Odmah sam se sjetio onih prekrasnih cvjetova tikvica, a i prije par godina na jednom programu sam gledao kulinarsku emisiju u kojoj su pripremili iste te cvjetove samo što je nadjev bio malo drugačiji. Čim je započela sezona tikvica uputio sam se k baki da vidim kako joj napreduje stanje u vrtu i odmah sam joj dao na znanje da mi sačuva cvjetove jer ću napraviti nešto od njih, a tako je nastao i ovaj vrlo jednostavan recept kojega možete jesti kao toplo predjelo ili poslužiti uz nekakve odreske u umaku.Cvjetove možete zaista puniti sa bilo čime.

Sastojci: 

6 - 7 cvjetova tikvice
400 g shiitake gljiva ( možete i šampinjone ili bukovače upotrijebiti ukoliko ne nađete japanske shiitake )
50 g maslaca
1 čajna žlica estragona


................................

Za paniranje ( panir smjesa ) :

2 jaja
3-4 jušne žlice glatkog brašna
2 dl piva
sol
voda ili mlijeko po potrebi


................................

Postupak :

Cvjetovima nemojte ukloniti u potpunosti  petljke,malo ih zarežite, a dio ostavite. Pomoću škara ili noža izrežite tučak. Listove pažljivo operite pod vodom, te ih ostavite sa strane da se ocijede.


Gljive narežite na rezance srednje veličine, te ih stavite pirjati na maslac. Kad puste vodu, lagano ih posolite, te dodajte estragon i ostavite sa strane da se ohlade.
Jaja razmutite sa pivom, te dodajte brašno, sol i vodu. Dobro izmiješajte da dobijete homogenu smjesu i da bude gušća od one smjese za palačinke.
Cvjetove tikvice lagano i pažljivo rastvorite te slažite gljive unutra kako je prikazano na fotografiji. Rukama lagano zatvorite cvjetove, panirajte prvo u brašno, a zatim u pivsku smjesu, te pržite u dubokoj masnoći sa obje strane, okretajući sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.Pržite ih vrlo kratko.
Poslužite ih još dok su tople.





Bon Appétit

3 komentara:

  1. Obožavam cvetove tikvica!
    Nažalost kod nas ih uopšte nema, šmrc:(
    Recept zvuči super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Šteta, gos. Nevena. Zar i kad im počne sezona rasta i cvjetanja uopće ih nema? :( Zaista su ukusni, vjerujte mi na riječ. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tko uzgaja tikvice sigurno zna da cvjetove treba zakidati ( uklanjati) i to one muške, neplodne. Upravo muški cvjetovi dolaze na tržnicu. Ja jednostavno propitkujem prodavače tko od njih ima posađene tikvice i zamolim da mi donesu cvjetove na tržnicu :-)

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)