Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Oraščići

Dok sam bio klinac i  po kojekakvim proslavama vječito sam tražio i ispitivao ima li takvih kolača za jesti. I otkako sam se počeo baviti sa kuharstvom odlučio sam da moram kupiti te modlice za oraščiće i napraviti ih već jednom. Nema jednostavnijeg kolača od ovoga, premda ovo baš i ne mogu nazvati kolačem već nekakvom slatkom grickalicom. Ukoliko se spremate na ovaj podhvat imajte na umu da je potrebno dosta tih malih kalupa za izradu oraha. S obzirom da nisam imao maslac, niti stolni margarin u kremu sam stavljao margarin koji se kasnije kad su ovi kolači bili odnešeni pred stol gostiju počeli se otapati i to samo zbog margarina, no sam okus tih oraščića je bio fin i topili su se u ustima.

Sastojci za prhko tijesto:

400 g glatkog brašna
200 g maslaca ili svinjske masti
150 g mljevenih oraha
150 g šećera u prahu

................................
Sastojci za kremu :

3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1,5 žlica glatkog brašna
1,5 žlica šećera u prahu
220 g maslaca
3 mala čepa ruma za kolače

................................

Dodatno :

Šećera u prahu po potrebi  ( za uvaljati oraščiće po potrebi )

................................

Postupak:

Od svih navedenih sastojaka brzo umijesite glatko tijesto,omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata.Tijesto izvadite van, te pomoću prstiju punite kalupe za oraščiće pazeći da tijesto svugdje podjednako raspodijelite po kalupićima.


Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 15-20-tak minuta ili sve dok ne dobiju lijepu i svijetlu zlatnu boju.Izvadite ih van iz pećnice i ostavite da se malo ohlade, a zatim tijesto pažljivo odvojite od kalupića.
Za nadjev sve sastojke umutite mikserom ili ručno, te stavite kuhati na paru. Obratite pozornost da voda ne smije kuhati jako, već samo strujiti dok Vi miješate nadjev na pari. Nadjev je potrebno kuhati oko 20-tak minuta stalno miješajući. Maknite sa pare i ostavite da se ohladi, a u međuvremenu umutite maslac sa šećerom u prahu, te ga dodajte kad se kuhana krema ohladi. Ukoliko volite više nadjeva ovu smjesu dakako možete napraviti i u duploj mjeri. Ohlađenom kremom filujte oraščiće, te ih poklopite sa drugim oraščićem. Ostavite ih sa strane, a zatim svaki oraščić uvaljajte u štaub šećer.




3 komentara:

  1. ove kolačiće sam videla u Čeneju i oduševili su me svojim ukusom. Još moram nabaviti kalupe , kod nas je to malo teže. Kad budem pravila , praviću po tvom. Baš si lepo opisao i ispratio slikama.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sanja. Drago mi je da Vam se svidjelo. Dosta davno sam ih radio, vjerujem da bih nešto sada da ih opet radim improvizirao, a i fotografije nije baš za pohvaliti se, hehe. :D Kada sam tražio takve kalupe niti ovdje u Osijeku ih nije bilo, morao sam iz Zagreba naručivati. Sretno u potrazi i ako budete željeli možete slobodno ostaviti svoju fotografiju na mojoj Facebook grupi. Pozdrav. :)

      Izbriši
  2. Odlican recept,ja ih takoder pravim i to u velikim kolicina onako pred bozicne praznike,tada se traze najvise !!!!!

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)