Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

petak, 18. svibnja 2012.

Šarene oblatne

Moje prve one obične čokoladne oblatne su bile katastrofa.Cijela kuhinja je bila od čokolade, o posuđu, zdjelicama, loncima i alatu da ne pričam. Jednostavno u tim početcima izrade slastica "borio" sam se s tim da ravnomjerno i na svaku oblatnu podjednako nanesem kremu. Obično je to bilo uvijek pretjerano pa su oblatne na kraju balade ispale mlitave i kao da su kuhane, no te priče su sada iza mene, praksa radi svašta od čovjeka! ;) Oblatne obožavam jer zaista Vam daju veliku mogućnost pripreme i primjene, jednostavno možete ih pripremati sa svime i svačime, ali i u slanim verzijama, ne samo slatkim. Vrlo jednostavne su za pripremu, a i ovaj recept se u mojoj obitelji prenosi sa koljena na koljeno, nema nikakve mudrolije i izmišljanja. Umjesto margarina kojega sam počeo izbjegavati naveliko u sve kreme dodajem maslac i to što kvalitetniji. Oblatne svakako kada ih završite i ohladite omotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak kako se oblatna ne bi osušila i kako bi što bolje oblatna upila vlagu od krema. Ukoliko volite hruskavije oblatne čim se ohlade i krema stegne možete ih poslužiti, no da uvod ne bude duži od ovog vrlo jednostavno recepta, bacimo se na pripremu oblatni!


Sastojci :

1 pakiranje oblatni
( strogo obratite pozornost da su kore čitave i u komadu jer danas trgovci zbilja stavljaju koješta na police )

............................................

Sastojci za smeđu kremu :

8 bjelanjaka
8 jušnih žlica šećera kristala
250 g mljevenih oraha
250 g mljevenog petit keksa
prstohvat soli
1/2 limuna ( limunovog soka )

............................................

Sastojci za žutu kremu :

8 žumanjaka ( po mogućnosti domaćih )
8 žlica šećera kristala
300 g maslaca
1/2 jušne žlice ruma za kolače
1 vrećica vanilin šećera ( ukoliko imate onaj što sam ja pravio još bolje )

............................................

Postupak :

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte sol i limunov sok, te počnite mutiti ih. Kad se bjelanjci počnu bjeliti polagano dodavajte šećer kristal i tako sve dok ne dobijete gusti šaum. Pred kraj dodajte mljevene orahe i kekse. Lagano izmiješajte, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak dok pripremate žutu kremu.
Žumanjke pomiješajte sa šećerom te ih stavite kuhati na paru i ne zaboravite da voda koja se nalazi na dnu ne smije kuhati, već lagano strujati. Neprestano miješajte sve dok ne dobijete gustu i kompaktnu smjesu.
Ostavite sa strane da se malo ohladi, a u poluohlađeno dodajte razrađeni maslac koji ste prethodno umutili sa vanilin šećerom. Oblatne pažljivo odvojite jedne od drugih s time da prvo stavljate smeđu kremu i to na onu ravnu površinu oblatne, prekrijte sa drugom oblatnom, zatim žuta krema i tako dok ne potrošite sve nadjeve. Vratite ih natrag u hladnjak te ih dalje pripremite kako sam u uvodu spomenuo.


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)