Nazovite ih kako god hoćete, sve je to jedno te isto.Male snježne pahuljice od bjelanjka koje se tope u ustima i savršena krema od žumanjaka koju sam prilagodio prema svojem ukusu. Svi recepti su uglavnom isti, no ja sam posegnuo za još dodatnijim kalorijama pa sam napravio i puding ( nugat ) u koji sam umiješao krupno mljevene orahe i maslac.Na moju sreću, a na žalost sestre koja je probala ih i rekla da joj se ne sviđa. Neka, barem je meni ostalo više! :D Ukoliko imate domaći vanilin šećer koji sam također objavio na blogu upotrijebite ga i dobiti ćete savršen umak od vanilije.Žličnjaci od bjelanjaka su kiselkasti, lagani pahuljasti.
Sastojci:
7 jaja
15 jušnih žlica šećera
1,5 l mlijeka
3-4 mahune vanilije
2 pune jušne žlice vanilin šećera
3 jušne pune žlice gustina
sok od polovice limuna
prstohvat soli
................................
Postupak :
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. 1,3 l mlijeka stavite u dublju posudu, dodajte mahune vanilije te ostavite na laganoj vatri da prokuha, a u međuvremenu izmutite bjelanjke. Dodajte im limunov sok za sjaj i čvrstoću i prstohvat soli, te umutite u čvrsti snijeg.
U mlijeko koje lagano kuha dodavajte snijeg koji možete oblikovati pomoću žlice u žličnjake, te ih kuhajte 3-4 minuta povremeno okretajući ih. Tako radite stalno dok ne potrošite cijelu količinu bjelanjaka. Žumanjke dobro razradite sa 15 žlica šećera sve dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu. Zatim dodajte 2 dl mlijeka, gustin i još jednom dobro izmiješajte. U ostatku mlijeka u kojemu su se kuhali bjelanjci dodajte smjesu od žumanjaka, kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući pazeći da ne prokuha. Smjesa mora lagano strujiti, a žumanjci se moraju pasterizirati. Na tanjur prvo stavite kuhanu kremu od žumanjaka, a zatim žličnjake. Ukrasite sa mahunama vanilije i posipajte sa sušenom limunovom koricom.
Ukoliko želite možete kao i ja skuhati puding prema uputama na vrećici. Kad se skuha dodajte grubo sjeckane orahe, a u poluohlađeni puding dodajte maslac. Navlažite posudice sa malo vode, te ga istresite u njega.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!