Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 5. lipnja 2012.

Granatirmaš

Upravo ga jedem i razmišljam što da napišem u uvodu. Još jedno u nizu od starijih tradicionalnih recepata. Ima razna imena : grantirmarš, granadirmaš, grenadir, tijesto s krumpirom, a isto tako i raznih kombinacija, no ovo je kombinacija koju jedem od malih nogu, sve ostalo su za mene prerađene i dorađene izmišljotine. Prabaka mi je bila Mađarica, pa se zato i držim ovog načina izrade.Isto tako i u Mađarskoj ga pripremaju na razno-razne načine. Krumpir je i ovog puta bio koma, jednostavno nije nikakav, kompletno je staklenast kad se skuha, a niti od njega ne mogu praviti knedle,krokete ili njoke. U ovaj granatirmaš sam stavio i malo svježeg mladog luka da ne propadne jer već duže vrijeme mi stoji u hladnjaku. Sjećam se dok je to moja mama pravila i obavezno je uz to napravila i juhu od protisnutog krumpira s lukom i mljevenom paprikom i prije dok sam bio tinejdžer nikad mi nije bilo jasno kako je ona uspjela napraviti tako finu juhu, no kako sam odrastao shvatio sam, a i ona mi je rekla o čemu se tu zapravo radi. Mljevenu slatku papriku nikad ne dodajem kad pirjam crveni luk, već pred kraj jer ona pirjanjem gubi na svojoj kvaliteti, zagara i kvari kompletan okus samog jela, a isto tako radim i sa drugim jelima u koja se dodaje paprika.Isto kao i kod tijesta s kupusom, tako i kod grantirmaša volim kad ima više krumpira.Ovog puta nisam imao vremena da zamijesim domaće tijesto i mislim da si i ja mogu malo dopustiti kupovnog "luksuza" jer sam uz ovo kuhao dvije vrste juhe i još nešto, no to sad ne želim otkrivati. ;) No, da uvod ne bude duži od recepta, krenimo na pripremu.
Recept za propasirani krumpir s pirjanim lukom i mljevenom slatkom paprikom recept ću objaviti uskoro također da ne pravim "gužvu".



Sastojci za nadjev :

800 g očišćenog i oguljenog krumpira
2 veće glavice crvenog luka
1 mladi luk ( nije uvjet, kako sam i opisao u uvodu )
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
soli po ukusu

........................................


Dodatni sastojci:

400 g tjestenine ( kupovne ili domaće )
ulja po potrebi ( trebati će Vam uglavnom veća količina jer će krumpir i tjestenina "popiti" dosta ulja )

........................................


Postupak :


Krumpire očistite, ogulite, narežite na kocke i stavite ga kuhati.



Crveni luk narežite na sitnije kocke, te ga pirjajte na ulju sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju, a pred kraj dodajte narezani mladi luk i mljevenu slatku papriku i dobro izmiješajte.



Kuhani krumpir izdrobite ( možete ostaviti i malo veće komade krumpira, no moj je krumpir bio očajno loš, te sam dobio "kristalni" pire ), te ga dodajte pirjanom luku.




Lagano izmiješajte, te posolite po ukusu. Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili po uputama na vrećici. Ocijedite je, te dodajte razrađene krumpire, još jednom dobro izmiješajte i doradite okus.




Poslužite uz sezonsku salatu. Za one koji ne mogu živjeti bez mesa isto tako u ovo jelo možete dodati i preprežne slanine, kobasice ili neke druge sotirane ili pržene odreske.




Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)