Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 18. srpnja 2012.

Ledena kava

Nastavljamo s osvježavajućim pićima, a ovog puta došla je na red i ledena kava. Kao tinejdžer sam tokom ljeta obavezno pio ledenu kavu i to nesicu. Danas je sasvim nešto drugo jer nesica već odavno nije u mojoj kuhinji niti će ikad biti. Draža mi je turska, a i ova ledena kava je napravljena od turske kave. Ukoliko se odlučite za tursku kavu savjetujem Vam da je dobro i nekoliko puta dobro ocijedite kroz gustu cjediljku ili gazu kako ne biste i soc pili i kvarili si užitak ove ledene kave. Upotrijebio sam zamjensko slatko vrhnje za šlag kojega sam malo oplemenio s cimetom i kojom žličicom šećera. Kava ne da se je popila već je rapidno nestala i sva sreća pa sam uspio fotografirati sve. Ukoliko ne volite cimet slobodno ga izostavite, no u ovoj priči dao je savršenu aromu zamjenskom slatkom vrhnju za šlag, te dodatno obogatio sam okus kave.Dok Vi budete čitali i proučavali pripremu ove ledene kave ja se bacam na neka nova i druga osvježavajuća pića koja planiram raditi jer nam se vrućine uskoro vraćaju i trebamo se nekako osvježiti. Ne znam kako Vi kuhate i koju vrstu kave pijete, no ja imam običaj popiti samo jednu kavu tokom dana, evenutalno ukoliko dobijem goste popijem je poslijepodne. Jutarnja uvijek mi mora biti malo jača, s vrlo malo šećera i mlijeka.



Sastojci :

4 dl vode
3 pune čajne žlice mljevene kave
1 čajna žlica šećera kristala
..........................................
Dodatni sastojci :

400 ml slatkog vrhnja za šlag
1/2 jušne žlice šećera kristala
1 čajna žlica cimeta ( za slatko vrhnje i posipati po vrhu malo )
2,5 dl mlijeka
1 dl hladne vode


..........................................

Postupak :

U manjem lončiću zakuhajte vodu s šećerom. Kad prokuha dodajte mljevenu kavu i ostavite da još jednom zakuha. Tako napravite tri puta, jer što više puta prokuhate kavu ona će biti kvalitetnijeg i boljeg okusa.
Malo je ohladite, a zatim je presipajte u posudice za led. Od dobivene količine napunio sam dvije posudice leda ( što bi značilo da sam dobio 20 komada kocaka smrznute kave). Istu stvar napravite i s nescafe kavom ukoliko ne pijete tursku. Kao što sam već naveo u uvodu ukoliko radite s turskom kavom prije nego li je prebacite u posudice s ledom procijedite je kroz gustu cjediljku ili gazu kako kasnije ne biste i soc od kave popili.


Zamrznute kocke leda izvadite iz posudica za led u vrč ili bokal u kojemu ćete poslužiti kavu. Dodajte mlijeko, šećera po ukusu i vode, te miješajte cijelo vrijeme sve dok se kockice kave ne otope.


Slatko vrhnje prebacite u posebnu posudu ( koristio sam ono zamjensko slatko vrhnje za šlag i morao sam dodati malo šećera jer mi nije bilo dovoljno slatko), te po ukusu dodajte šećera 1/2 čajne žlice cimeta u prahu, te ga istucite u slatko vrhnje. Pazite da ga previše ne izmiksate jer ćete u protivnom dobiti maslac. Morate naći balans da slatko vrhnje ne bude ni previše istučeno, a niti premalo.
Pomoću dresir vrećice naštrcajte u svaku čašu na kavu tučeno slatko vrhnje. Dodajte slamke, te posipajte s ostatkom cimeta u prahu.







Ledena kava nije ništa valjala kao što možete vidjeti iz priloženog! :D Neki su čak i čaše polizali koliko je bila loša. ;D


Od ovog normativa možete dakako napraviti i duplo, pa ćete tako tokom tjedan dana uvijek u dubokom zamrzivaču imati spremne kocke kave za sebe, ali i za obitelj i goste koje Vas iznenadno posjete. ;)



Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)