Sastojci :
1 pakovanje kupovnih tortilla ( 800 g )
Sastojci za nadjev :
1 kg miješanog mljevenog mesa
3 srednje glavice crvenog luka
1 konzerva crvenog graha
1 manja konzerva kukuruza šećerca
350 g smrznutih zelenih mahuna
200 g smrznutog graška
4 svježe srednje mrkve
1,5 l pasirane rajčice
500 g pelata rajčice
sol, crni mljeveni papar i šećera po ukusu
Dodatni sastojci :
1 kiselo vrhnje
350 g sira trapista
2-3 sušene chilli papričice
Postupak :
Konzervirano povrće ocijedite i ostavite ga sa strane. Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga stavite pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Dodajte mljeveno meso te ga malo posolite da što prije pusti vodu. Zatim dodajte smrznuto povrće, te ga pirjajte sve dok se ne otopi i prestane puštati vodu, a nakon toga dodajte oguljenu i na sitnije kocke narezanu svježu mrkvu. Kad povrće bude na pola kuhano podlijete s pasiranom rajčicom te dodajte šećera po ukusu. Pelate rajčice izvadite iz konzerve, te odstranite kožicu s rajčice.Tekućinu od pelata rajčice također dodajte nadjevu. Svaku nasjeckajte na kocke srednje veličine, te dodajte povrću i mesu, Pred sam kraj pirjanja dodajte konzervirani grah i kukuruz šećerac, te doradite nadjev sa začinima po želji i okusu.Pirjajte i dalje na laganoj vatri sve dok se umak ne reducira do željene gustoće.
Tortilje izvadite iz ambalaže. Na sredinu svake stavljajte gotovi nadjev. Preklopite je, a za svaki slučaj ja sam ih na par mjesta pričvrstio drveni čačkalicama kako se tortilla ne bi tokom gratiniranja "otklopila", ali i da nadjev ne curi pretjerano van. Ali prvo svaku nadjevenu i preklopljenu tortillu posipajte obilno s trapist sirom ili samo premažite umućenim kiselim vrhnjem ili kombinacija oba.
Kako sam u uvodu već naveo od ovog normativa ostala mi je malo veća količina nadjeva. Nadjev sam podijelio na dva dijela. U jedan sam dodao razmućeno kiselo vrhnje i još dodatno ga reducirao ,te popravio okus. U drugu polovicu sam dodao još pasirane rajčice, šećera ( kako nadjev ne bi bio previše kiseo ), te 2-3 sušene chilli papričice, te poslužio uz gratinirane tortille. Ovo je samo jedan od načina kako ih možete pripremiti.
Ne morate ih uopće gratinirati. Samo ih napunite sa željenim nadjevom i guštajte. ;)
Gratinirajte ih na 180 C oko 30 min ili sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju. Poslužite ih dok su još tople uz koju čašicu tequile, soli i koju krišku limete.
Bon Appétit
Obožavam tortilje, sviđa mi se kako si ih radio :)
OdgovoriIzbrišiDrago mi je da ti se sviđaju! ;) Druga verzija koju ću uskoro postaviti mi je mnogo draža, kreativnija,ljepša ali i malo više kompliciranija jer sam radio domaće tijesto za tortille. ;)
OdgovoriIzbriši