Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 15. studenoga 2012.

"Biber" meso s tjesteninom

Prije nekoliko godina u hotelu sam prvi puta čuo i vidio ovo jelo koje smo posluživali za obiteljski ručak. Od tada se vrlo često zna pronaći i na mojem jelovniku. Koristio sam svinjetinu, a kao zamjenu možete koristiti i teletinu ili piletinu. Sam naziv ovog jela "biber meso" Vam govori o čemu je riječ.Radi se o vrlo pikatnom i pomalo ljutkastom umaku. Isto tako možete koristiti i svježi mljeveni šareni papar, obični crni mljeveni ili bijeli papar, a ukoliko imate mužar možete svježa zrna papra izlupati u mužaru, te kao takvog dodati pred kraj kuhanja. Uvijek gledam koliko god je moguće da je izbjegavam zaprške i sve druge zgušnjivače, jedino ukoliko bilo koja vrsta umaka bude rijetka onda moram posezati za zgušnjavanjem. Kod ovog jela je cilj što staviti malo više luka, a isto tako i mesa jer luk i meso daje finu gustoću umaku bez dodavanja ikakvog škroba.Kako ovaj umak i tjestenina ne bi bili predosadni i monotoni odlučio sam se i za malo graška.



Sastojci :

700 g svinjetine ( ili teletine, piletine - bijelo meso )
4 veće glavice crvenog luka
mljeveni crni ili bijeli papar ( po ukusu ili se možete odlučiti za kombinaciju ova dva navedena uz dodatak svježeg šarenog ili običnog )
1 puna čajna žlica mljevene slatke paprike
malo ljute mljevene paprike ( po želji )
1 l mesnog ili povrtnog temljeca
soli po potrebi i ukusu

...........................................................................


Postupak :

Meso narežite na žlijen, a crveni luk na sitne kockice. Luk pirjajte na masnoći, posolite ga kako bi što prije uvenuo i omekšao. 



 Nakon što ste ispirjali crveni luk dodajte narezano meso, poklopite i ostavite da se pirja, povremeno miješajući. 




Kad meso bude iskaliralo podlijte ga temeljcem, dodajte mljevene slatke i po želji ljute paprike, te ostavite da prokuha. Dodajte po želji graška ili nekakvog drugog povrća Vama po želji. Posolite, dodajte mljevenog papra kojeg želite i doradite okus. Ostavite da se kuha sve dok meso ne omekša, a i voda sve dok se ne reducira do željene gustoće.


Uz ovo jelo možete poslužiti bilo koji prilog : rižu na maslacu, krokete, kašicu od krumpira, tjesteninu... Ja sam se odlučio za domaću tjesteninu. Poslužite toplo uz sezonsku salatu. 


Bon Appétit


2 komentara:

  1. Predobro izgleda :) ja bi izostavila grašak, al ova prefino djeluje! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Fala kolegice! ;) Grašak ne ide u original, ja ga jednostavno obožavam na sve načine. Obično se radi na malo većoj količini crvenog luka i onda stavljaju zapršku u to jelo, no ja sam izostavio, ne volim jako tešku hranu ( osjećam se tromim,usporenim i ništa mi se ne da), a imam i osjetljivi želudac.Možeš sada kad dođu hladniji dani staviti zapršku, ili brašno pomiješano s vodom, pa da svi budu "siti" i zadovoljni. Ukoliko si za onu "light" verziju stavi dosta crvenog luka i dobro ga propirjaj - meso i luk daju gustoću umaku.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)