Francusko jelo i francuski naziv za sve slane i slasne pite od prhkog tijesta koje su nas većinom osvojile svojom prhkošću, raznolikim i delikatnim nadjevima koje savršeno odgovaraju bilo da su tople ili hladne. Jedan od najpoznatijih quich-eva je tzv. Quiche Lorraine koji se sastoji od jaja, vrhnja,sira i obavezne slanine jer uglavnom glavni sastojak u nadjevu je slanina. Možete raditi bilo koju vrstu nadjeva, ovisno što najviše volite i kombinacije koje će Vam najbolje odgovarati. Ja sam se ovog puta odlučio za špinat s obzirom koliko ga obožavam, a neki će možda ovaj quiche nazvati i nekakvom vrstom zeljanice, ali u modernijoj i bogatijoj verziji. I ovoga puta sam eksperimentirao pa napravio prhko tijesto koje se sastojalo od kukuruznog i običnog brašna. Bez lažne skromnosti oduševio sam se normativom koji sam spontano smislio, drugim riječima bolje prhko tijesto u životu nisam jeo, a kamo li napravio.Malo više posla ima oko prhkog tijesta s obzirom da sam kombinirao kukuruzno brašno koje se malo teže razrađuje, no svaka minuta i sat uložen u ovaj quiche se isplatio. Što da Vam još napišem, osim da pogledate kompletno cijeli recept i fotografije, pa presudite sami. ;)
Sastojci potrebni za prhko : ( ovaj normativ mi je bio dovoljan za dvije verzije quiche, za jednu prepolovite normativ )
125 g glatkog brašna
125 g kukuruznog brašna
1 čajna žlica p.p.
150 g maslaca ( ili domaće svinjske masti )
3 jaja ( po mogućnosti domaća - na fotografiji možete vidjeti da su domaća jaja - jedna mala strunka slame se nalazi na njoj )
1 puna čajna žlica soli
...............................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :
400 g svježeg ili smrznutog špinata ( biti će najbolje ukoliko ovaj quiche budete radili s svježim špinatom, jer meni osobno onaj kupovni je presitno nasjeckan i dobiti ćete kašu od quiche-a, ovako sa svježim špinatom možete ga nasjeckati sitno onoliko koliko smatrate da će biti najbolje )
2 kisela vrhnja ( 2 x 180 ml )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
mlijeko ( dodajte ga onoliko tek da dobijete finu, gustu i homogenu smjesu koja ne smije biti ni prerijetka, niti pregusta, a isto tako svaki proizvođač kiselog vrhnja nije isti, neka su vrhnja rijetka, neka gusta, pregusta, kremasta ... )
soli i bijelog mljevnog papra po ukusu
1 manja glavica crvenog luka
200 g sušene slanine
.................................................................................
Postupak :
Sastojci potrebni za prhko : ( ovaj normativ mi je bio dovoljan za dvije verzije quiche, za jednu prepolovite normativ )
125 g glatkog brašna
125 g kukuruznog brašna
1 čajna žlica p.p.
150 g maslaca ( ili domaće svinjske masti )
3 jaja ( po mogućnosti domaća - na fotografiji možete vidjeti da su domaća jaja - jedna mala strunka slame se nalazi na njoj )
1 puna čajna žlica soli
...............................................................................
Sastojci potrebni za nadjev :
400 g svježeg ili smrznutog špinata ( biti će najbolje ukoliko ovaj quiche budete radili s svježim špinatom, jer meni osobno onaj kupovni je presitno nasjeckan i dobiti ćete kašu od quiche-a, ovako sa svježim špinatom možete ga nasjeckati sitno onoliko koliko smatrate da će biti najbolje )
2 kisela vrhnja ( 2 x 180 ml )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
mlijeko ( dodajte ga onoliko tek da dobijete finu, gustu i homogenu smjesu koja ne smije biti ni prerijetka, niti pregusta, a isto tako svaki proizvođač kiselog vrhnja nije isti, neka su vrhnja rijetka, neka gusta, pregusta, kremasta ... )
soli i bijelog mljevnog papra po ukusu
1 manja glavica crvenog luka
200 g sušene slanine
.................................................................................
Postupak :
Obje vrsta brašna dobro prosijte kroz gusto sito. U dublju posudu dodajte prašak za pecivo i još jednom dobro izmiješajte. Dodajte maslac narezan na sitnije komade ili kockice, jaja i sol. Prstima dobro razradite tijesto, te ga brzo umijesite kako maslac ne bi previše omekšao.
Ukoliko ste vješti s prhkim tijestom nema potrebe da odstoji u hladnjaku pola sata kako bi se maslac opet stegnuo, no ukoliko i niste baš, kada ga umijesite omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini ili ga razvaljajte direktno u plehu u kojemu ćete ispeći ga.
Ja na svu sreću imam ovaj maleni valjak koji mi dobro dođe kada su ovakve situacije i kulinarije u pitanju.
Ukoliko Vam se tijesto tokom valjanja zagrijalo, a sigurno hoće, tijesto zajedno s kalupom spremite natrag u hladnjak kako bi se dodatno ohladilo, a međuvremenu bacite se na izradu nadjeva.
Crveni luk sitno nasjeckajte, a sušenu slaninu na sitnije trakice. Slaninu pirjajte na zagrijanoj tavi, po potrebi dodajte ulje ukoliko slanina nije dovoljno masna, a kad dobijete zlatno-smeđu boju dodajte sitno nasjeckani crveni luk i pirjajte sve skupa dok luk ne omekša, ostavite sa strane da se ohladi.
Špinat skuhajte na uobičajeni način u kipućoj vodi u koju ste prethodno stavili malo šećera. Na taj način špinat, ali i blitva zadržati svoju lijepu zelenu boju.Ocijedite ga i ohladite, a zatim rukama oblikujte u male okruglice, te rukama dobro ih ižmikajte kako biste uklonili višak vode iz njega.
Nasjeckajte ga sitno, ne opet jako presitno, a opet ne prekrupno, odredite si najbolji balans.
Prhko tijesto koje se dobro ohladilo, izvadite iz hladnjaka, te ga na nekoliko mjesta drvenom čačkalicom ili viljuškom probodite na nekoliko mjesta. Na taj način spriječiti ćete da se tijestom tokom pečenja ne nadigne i da ne popuca.
Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pekao sam ga oko 15-tak minuta na 180C (opcija vrući zrak). Tijesto mora biti na pola pečeno, pa čak i pomalo prijesno, jer ćete kasnije staviti nadjev koji se također mora još dodatno gratinirati.
U dubljoj posudi dobro izmiješajte kiselo vrhnje, jaja, sol i mlijeko sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
Dodajte prethodno sotiranu slaninu i crveni luk, a zatim usitnjeni svježe kuhani špinat.
Još jednom sve zajedno dobro izmiješajte, a po potrebi dodatno posolite i poparite.
Smjesu kao takvu izlijte na prethodno polupečeno prhko tijesto.
Vratite natrag u zagrijanu pećnicu na 180C oko 30-40 tak minuta da se dobro gratinira i dobije lijepu zlatno-smeđu koricu.
Ostavite da se malo ohladi, a zatim ga režite. Odlično odgovara kao toplo i hladno, možete ga poslužiti za doručak, ručak, večeru uz salatu po želji.
Na kraju sve je to izgledalo ovako :
Naravno pola Quiche-a je planulo u istim trenutak kad se ispekao, te sam ostatak morao sakriti od svojih kako bi ostao i dio pite koju sam sutradan fotografirao. :D
I za sam kraj mrvice prhkog tijesta. ;)
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!