Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 21. studenoga 2012.

Rižoto sa sušenim vrganjima, crnom gorušicom i orasima

Neobična i nesvakidašnja kombinacija sušenih vrganja, crne gorušice, prošeka i oraha. U hotelu smo na menu imali jedan odličan "šumski rižoto", no kako je moja stručna praksa "rasla" i kako sam dobivao i upijao sve više savjeta i načina kuhanja shvatio sam da to baš i nije bio profesionalni rižoto kako se on zapravo i pravi. Naime na pirjani crveni luk dodavali smo smrznute vrganje, a zatim prethodno skuhanu al dente rižu i podlijevali s temeljcem ukoliko smo ga imali  i prošekom, parmezanom koje smo služili sa strane da si gost stavi koliko mu najbolje odgovora. Tu je priča bila završena. Danas kod pripreme svih rižota obraćam veliku pozornost na temeljac, koji je bitni faktor za svaki rižoto, pa tako stoji ukoliko će rižoto biti mesni, logično je da ćete rižoto podlijevati mesnim temeljcem. Ista stvar je i s rižotom od morskih plodova, od povrća.
Moji osobno ne vole al dente rižu, no ja uvijek težim ka tim da sve bude al dente jer vjerujte mi kad bilo što prokuhate i sami kuhanjem uništavate kompletno cijelo organoleptička svojstva i jedete obične prazne kalorije. Rižoto se mora obavezno kuhati na laganoj vatri, neprestano miješajući, a pred sam kraj kuhanja dodaje se parmezana i maslaca po ukusu, a zatim se uklanja s vatre i rukama se energično miješa posuda u kojoj se nalazi rižoto. Na taj način riža će pustiti škrob, a maslac će sve to fino povezati i dati sjaj. S vrganjima treba biti oprezan jer su jakog i intenzivnog okusa, obožavao sam taj koji smo u hotelu radili, no isprobavao sam i druge verzije rižota kuhara koja su mi bila prežestoka, jednostavno tjera čovjek da "podlije" s nečime.Rižoto mora biti malo tekuć, nikako prekrut, gnjecav i riža prekuhana. I za sam kraj preporučujem arborio za sve vrste rižota, ja je nisam imao pa sam upotrijebio onu loše kvalitete nažalost.




Sastojci :

400 g riže dugog zrna ( ili arborio )
20 g sušenih vrganja ( ili 1,5 veći svježi vrganj )
1 veća glavica crvenog luka
1 režanj češnja-češnjaka
1 dl prošeka ili nekog drugog boljeg vina po izboru 
1 puna čajna žica crne gorušice ( sjemenke - bobice )
1/2 jušne žlice oraha ( ili bilo kojeg drugog koštunjičavog voća )
1 puna jušna žlica ribanog parmezana
50 g maslaca
povrtnog temeljca po potrebi
soli i bijelog mljevnog papra po ukusu

...............................................................................




................................................................................

Postupak :


Vrganje potopite mlakom vodom, te ih kao takve ostavite najmanje 15-tak minuta da omekšaju, izrežite ih na veće kockice ili žlijen. Vodu u kojoj ste natapali vrganje nemojte bacati jer će nam trebati za kasnije.


Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast.


Na ispirjani crveni luk dodajte nasjeckane vrganje, podlijte vodom u kojoj su se vrganji močili i dodajte protisnuti češnjak.


Pirjajte tako sve dok se voda u potpunosti izreducira, a zatim dodajte rižu i ostavite je da se malo prži na masnoći od ulja i gljiva sve dok ne počne "škripati", te podlijete s prošekom.


Smanjite vatru i nastavite kuhati sve dok riža ne bude al dente. Podlijevajte po potrebi s vrućim povrtnim temeljcem. Rižoto mora biti tekuće konzinstencije.Posolite i poparite po ukusu.

Pred sam kraj kuhanja dodajte sjemenke-bobice crne gorušice, grubo sjeckane orahe, maslac i parmezan.


Maknite s vatre, a zatim energično rukama tresite posudu u kojoj se nalazi rižoto.  Poslužiti dok je još toplo uz čašu vina i salatu po izboru, te pred sam kraj rižoto dodatno posipajte parmezanom.




Bon Appétit


S obzirom kako pravi rižoto i nije baš jednostavan za izradu, naročito ne za one kuhare i domaćice početnike, no sve se da naučiti i sve dolazi s iskustvom, pa sam tako odlučio da ovaj recept uvrstim u one složenije.


Broj komentara: 7:

  1. Dragocjene upute za spremanje rizota. Ovo mora biti vise nego ukusno. Vjerujem da susene gljive daju odlican okus.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlične su sušene, samo ih treba pažljivo dozirati da se ne osjeti previše po vrganjima, da i drugi sastojci mogu doći do izražaja. Nisam ekspert za gljive, no po svemu sudeći došao sam do zaključka kako su svježe jače arome. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. ...ovo me baš oduševilo...svaki sastojak daje svoju posebnu notu a vjerujem da je sve zajedno ukomponirano jako ukusno... ja bih jedino umjesto oraha stavila popržene bademe...nekak uvijek biram bademe ili lješnjake prije oraha..:)
    ...odličan blog... odlični recepti... čitamo se ...
    ...lijep pozdrav ostavljam... :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Anngelpie. I ja bih bademe radije, sotirane pa onda pred kraj ubačene, no eto spletom okolnosti završili su orasi u rižotu,dodao sam ih zbog hruskavosti i arome. ;) Lijep pozdrav također želim. ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala- na savjetima i potvrdi da dosta dobro radim taj rižoto...ne znam samo kako napraviti povrtni temeljac- a da ne kuham povrće, nisam još vidjela povrtnu kocku! Pa ja baš mislim da je rižoto jednostavno napraviti!
    Ovaj tvoj izgleda jako fino! Obožavam vrganje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. O temeljcima sam pisao ovdje, pa se nadam da će i to dobro doći :
      https://www.facebook.com/notes/cooking-group-online-for-u-0-24/temeljci-savjeti-the-foundation-advice-/429331143751073

      Ja nemam uvijek pri ruci takvih temeljeca, pa onda prokuham vodu s onom jeftinijom verzijom vegete, a možeš isto tako prokuhati i mješavinu sušenog peršinovog lišća, češnjaka i crvenog luka u granulama, solju, paprom u zrnu.No pažljivo tada doziraj začine i mirodije da jedan od njih ne dominira i pokvari kompletan okus temeljca. O juhama sam pisao i ovdje :
      http://fashionable-kitchen-done-my-way.blogspot.com/2012/05/kako-skuhati-domacu-juhu.html

      Eto isprobaj i javi dojmove. Pozdrav! ;)

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)