Još jedna tipična slastica s Zapada koja se naveliko radi i kod nas, pa sam se tako i ja odlučio za ovaj kruh od banane koja je puna zdravijih kalorija. Pronašao sam mnoštvo varijacija za ovaj kruh, različitih okusa i raznoraznih kombinacija, a ovaj moj je nakon svega viđenog ispao čisto spontano i po normativu za koji sam smatrao da će biti dobar. Ovaj kruh će biti savršeni odabir za velike ljubitelje i štovatelje banana, a možete ga čak i pripremiti za obitelj, prijatelje ili iznenadne goste, biti će oduševljeni.U hrani čovjek zaista treba znati uživati i biti veliki hedonista i dozvoliti ukusnim pupoljcima da odrade svoje. Recept je jako jednostavan da ne može biti jednostavniji , te umjesto klasičnog doručka za promjenu možete poslužiti i ovaj kruh. Najbolje će biti kada ga ispečete ostavite u kalupu da se dobro ohladi i da kruh "odmori", a zatim ga izvadite iz kalupa, te narežite na željeni oblik. S obzirom kako niti jedan recept nisam slijedio, jako sam zadovoljan s ishodom. Kruh nije gnjecav, ne mrvi se, a banana se niti ne osjeća jako, fina aroma banane je, baš kako bi i trebalo biti. Još bolje će se slagati ukoliko ga premažete bilo kakvom vrstom čokoladnog namaza, nekakvog voćnog curd-a, pekmezom, marmeladom, maslacem i sl. Kosa na glavi mi se diže kad vidim kakve sve recepte ljudi pišu : uzmimo za primjer 1/3 brašna, 2/3 šlaga i sl., a zatim i mjere na šalice.Za pretvaranje takvih mjera i normativa jednostavno čovjek treba nekakvu knjigu ili priručnik u kojemu će moći vidjeti kolika je to zapravo mjera, a zatim mjera na šalica gdje se u većini recepata ne spominje od koliko "dl" je šalica i mali milijun takvih stvari. Kod izrade svih slatkih jela zbilja nema šale, jednostavno morate slijepo slijediti normativ ili ćete u protivnom dobiti neočekivano.
Sastojci potrebni za kruh ( tekući dio - mokri sastojci):
3 jaja ( veća, po mogućnosti domaća )
2 veće i zrelije banane ( moje su bile težine oko 320 g )
100 g svježih ili smrznutih trešanja
1,5 jušna žlica maslinovog ulja
..................................................................
Sastojci : ( suhi dio )
250 g crnog brašna ( tip 1600 )
100 g šećera kristala ( nisam htio više stavljati jer sam ga kasnije jeo s čokoladnim namazom i marmeladom, a i ne voli previše slatke stvari )
50 g prženog i slanog kikirikija ( možete i onaj u ljusci isto tako koristiti. Koristio sam pržene i slane, pa nisam u tekuće tijesto za biskvit stavljao naknadno sol. Dodavanjem soli pojačavate okus u ovom slučaju banane, trešanja, a isto tako i sami okus dizanog tijesta )
1/2 p.p.
...........................................
Dodatni sastojci :
- glatkog brašna po potrebi ( tek toliko za trešnje ili višnje da se uvaljaju u brašno )
- po potrebi maslaca ( za premazati pleh )
Postupak :
Kikiriki grubo nasjeckajte.
Jaja ( cijela ) stavite u dublju posudu, dodajte kristal šećer, te ih pjenasto ulupajte, a zatim dodajte maslinovog ulja. Isto tako možete i bučino ulje dodati.
Banane ogulite, te ih u posebnoj zdjelici zdrobite i izgnječite sve dok ne dobijete kašu.
Kalup u kojemu sam pekao ovaj voćni kolač izgleda ovako, premda ne znam koje su mu točne dimenzije :
U razrađena jaja sa šećerom dodajte kašicu od banane i brašno ( ja sam koristio crno tip 1600, a Vi možete i bilo koje drugo upotrijebiti ).
Gotovu smjesu pjenjačom lagano razradite sve dok ne dobijete homogenu smjesu, a zatim dodajte grubo sjeckani kikiriki.
Pleh za pečenje premažite tankim slojem maslacem i posipajte ga brašnom, te pleh lagano protresite kako bi se brašno jednakomjeno raspodijelilo, a tada višak brašna uklonite iz pleha, inače ćete na dnu pečenog voćnog kruha dobiti pečeno brašno koje i nije baš finog ukusa.
Trešnje dobro ocijedite, a zatim svaku uvaljajte u glatko brašno. To se radi kako voće tokom pečenja ne bi potonulo na dno.
Uvaljane trešnje dobro protresite od brašna. Gotovu smjesu izlijte u pleh, lagano ga protresite kako bi se smjesa ravnomjerno nanijela, a zatim na vrh tijesta poslažite trešnje.
Prstima ih lagano utisnite u tekuće tijesto, pazeći da ne budu samo na dnu, već ravnomjerno nanešene. Osobno nisam htio pretjerivati s kikirikijem, trešnjama i maslinovim uljem jer ne želim da dominiraju drugi okusi, već okus banane.
Stavite ga peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180C oko 40-tak minuta. Nisam htio na jačoj vatri peći, jer bi naravno i proces pečenja bio brži, a i ne volim užurbano raditi.
Po pečenom kruhu i mirisu banane osjetio se kompletno cijeli stan. No, jednostavno nisam mogao izdržati, već sam ga toploga išao rezati. Vi ga ostavite da se malo ohladi, izvadite ga iz pleha, a zatim narežite.
Voćni kruh kao takav kod mene se održao na životu oko tjedan dana. Samo ga omotajte prozirnom folijom i čuvajte sa suhom i tamnom mjestu.
Poslužite ga kao doručak ili popodnevni "snack" uz razno-razne premaze, čajeve, čokoladno mlijeko ...
Bon Appétit
fina kombinacija, i neobična :)
OdgovoriIzbrišiHvala! ;) Postoji mali milijun verzija banana bread-a, pa rekoh da napravim nešto što dosad nisam vidio.
OdgovoriIzbriši