Malo predaha od slatkih stvari i opet se vraćamo kuhanim jelima. Ne znam kako svi Vi, no ja uglavnom vodim borbu s prilozima u glavnim jelima. Jednostavno dosadili su mi klasični prilozi kao što su riža i krumpir i onda sam se sjetio onih klasičnih knedlica od kruha koje smo u hotelu radili uz divljač, no kako nisam imao slanine odluka je pala na ove sa špinatom koje su mi još bolje i ukusnije nego li te tzv. "češke okruglice". Komponenta od tri dijela ovog jela mi se zbilja svidjela i na neki način odskače od onih klasičnih i standarnih jela. Ukoliko se odlučite za ovaj umak od svježe paprike toplo Vam savjetujem da sačekate sezonu paprika, jer sada su bezobrazno skupe i neukusne i zbilja bi bilo šteta da se ovaj fini umak upropasti s paprikama koje zbilja nisu nizašto. Svidjelo se nekome ovo jelo ili ne nadam se da ćete barem u ovom receptu pronaći jednu komponentu koja će Vam se svidjeti i koju ćete uvrstiti u svoju kuhinju ili barem eto kao ja malo promijeniti prilog uz glavno jelo.
Sastojci :
- 800 g svinjskih kotleta ( ... teletine, ovisno što više volite )
...............................................
Sastojci potrebni za mariniranje mesa :
- crveni luk u granulama
- češnja u granula
- 2-3 jušne žlice soja sosa
- 1,5 dl maslinovog ulja
- soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
...............................................
Sastojci potrebni za umak od paprike :
- 3 veće glavice crvenog luka
- 5-6 većih crvenih paprika ( ja sam koristio rog - ona koja se uglavnom sprema za ajvar i sl. )
- povrtnog temeljca po potrebi ( ovisno o gustoći umaka )
- 1/2 jušne žlice koncentrata rajčice
- soli po potrebi
...............................................
Sastojci potrebni za knedle od špinata :
- 1 manja glavica crvenog luka
- 500 g svježe ili smrznutog špinata ( umjesto špinata možete koristiti i blitvu )
- 3-4 veće šnite staroga kruha
- 2 svježa jaja ( po mogućnosti domaća )
- 1 jušna žlica parmezana
- toploga mlijeka ( po potrebi da dobijete smjesu koju ćete kasnije moći oblikovati u okruglice )
...............................................
Postupak :
Prije nego što započnete bilo što prvo marinirajte meso. To može biti bilo koja vrsta mesa koju Vi odlučite i onu koju najviše volite. Ja sam koristio svinjske kotlete jer su mi se tada činili kao najbolja i najjeftinija investicija s obzirom kako je teletina i govedina skupa. Ukoliko imate prilike meso marinirajte dan ranije kako bi meso bilo što aromatičnije i boljega okusa i kako bi se iz mesa izvukao njegov miris.
Većina Vas također zna kako kotleti znaju biti dosta suhi nakon termičke obrade, pogotovo ako ih previše prepečete ( drugim riječima da kažem -"kremirate ih" ),no ovi kotleti su bili fini sočni i mekani, a iz razloga što se meso nekoliko sati mariniralo, a i sotirao sam ih u AMC tavi, jer što se drugog posuđa tiče ne volim sotirati u njima meso, jer koliko god da zagrijem tavu meso se neće lijepo i pravilno karamelizirati.
Dakle u meso dodajte sve navedene začine, dobro izmiješajte i ostavite sa strane.
Za umak od paprike crveni luk nasjeckajte na kockice, te ga pirjajte na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast. Ukoliko radite s većom količinom crvenoga luka, posolite ga tokom pirjanja kako bi što prije omekšao i pustio vodu. Crvenu papriku dobro operite, te uklonite sjemenke i one unutrašnje bijele membrane, te ih nasjeckajte na veće kockice.
Kad paprika omekša podlijte je s temeljce i kuhajte sve dok ne omekša, posolite po ukusu, a zatim pomoću štapnog miksera izmiksajte sve dok ne dobijete gusti i homogeni umak. Pred kraj dodajte po potrebi povrtnog temeljca i koncentrat rajčice i kuhajte još oko 5 minuta.
Za knedle od špinata kruh nasjeckajte na kocke srednje veličine. Mlijeko zagrijte u manjem lončiću, te njime prelijte kruh i rukama dobro izgnječite. Što se tiče svježeg špinata ukoliko ga budete imali biti će dovoljno da vrlo kratko sotirate u tavici, a potom usitnite i dodate natopljenom kruhu. Ukoliko radite sa smrznutim tada na plitkoj masnoći pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Podlijte ga s malo vode i nastavite pirjati sve dok voda ne ispari, a zatim dodajte špinat koji ste prethodno odmrznuli i ocijedili, te nastavite pirajte sve dok se tekućina izreducira u potpunosti, te dodajte jaja i parmezan.
Rukama dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.
Po potrebi kasnije možete dodati toploga mlijeka.
Ruke nakvasite vodom kako se ne bi ljepile po rukama te oblikujte okruglice.
Kuhajte ih u vodi koja baca "ključ" i koju ste prethodno malo posolili. Gotove su kada isplivaju na površinu.
Kad budu skuhane prelijte ih s malo maslinovog ulja kako se ne bi osušile ili ih spremite na tacne koje ste prekrili prozirnom folijom jer će se u suprotnom osušiti.
Ostatak ulja od marinade mesa dodajte u tavu u kojoj ćete sotirati meso, te je dobro zagrijte i meso sotirajte na oubičajeni način.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru. Ja sam uz ovo poslužio ukiseljene lučice za koje recept možete vidjeti na ovom linku.
Bon Appétit
Bon Appétit
tek sam sad skužila da ne pratim blog i odmah ispravila tu greškicu...
OdgovoriIzbrišiveselim se daljnjem redovitom čitanju...
Ma nema nikakvih problema. :) Bolje ikad, nego nikad. :D
Izbriši