Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 28. veljače 2013.

[Jesenska rapsodija]: Sotirani kotleti s knedlama od špinata u umaku od paprike


Malo predaha od slatkih stvari i opet se vraćamo kuhanim jelima. Ne znam kako svi Vi, no ja uglavnom vodim borbu s prilozima u glavnim jelima. Jednostavno dosadili su mi klasični prilozi kao što su riža i krumpir i onda sam se sjetio onih klasičnih knedlica od kruha koje smo u hotelu radili uz divljač, no kako nisam imao slanine odluka je pala na ove sa špinatom koje su mi još bolje i ukusnije nego li te tzv. "češke okruglice". Komponenta od tri dijela ovog jela mi se zbilja svidjela i na neki način odskače od onih klasičnih i standarnih jela. Ukoliko se odlučite za ovaj umak od svježe paprike toplo Vam savjetujem da sačekate sezonu paprika, jer sada su bezobrazno skupe i neukusne i zbilja bi bilo šteta da se ovaj fini umak upropasti s paprikama koje zbilja nisu nizašto. Svidjelo se nekome ovo jelo ili ne nadam se da ćete barem u ovom receptu pronaći jednu komponentu koja će Vam se svidjeti i koju ćete uvrstiti u svoju kuhinju ili barem eto kao ja malo promijeniti prilog uz glavno jelo.



Sastojci :

  • 800 g svinjskih kotleta ( ... teletine,  ovisno što više volite )
...............................................

Sastojci potrebni za mariniranje mesa :
  • crveni luk u granulama
  • češnja u granula
  • 2-3 jušne žlice soja sosa
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • soli i bijelog mljevenog papra po ukusu
...............................................

Sastojci potrebni za umak od paprike :

  • 3 veće glavice crvenog luka
  • 5-6 većih crvenih paprika ( ja sam koristio rog - ona koja se uglavnom sprema za ajvar i sl. )
  • povrtnog temeljca po potrebi ( ovisno o gustoći umaka )
  • 1/2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • soli po potrebi
...............................................


Sastojci potrebni za knedle od špinata :

  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 500 g svježe ili smrznutog špinata ( umjesto špinata možete koristiti i blitvu )
  • 3-4 veće šnite staroga kruha
  • 2 svježa jaja ( po mogućnosti domaća )
  • 1 jušna žlica parmezana
  • toploga mlijeka ( po potrebi da dobijete smjesu koju ćete kasnije moći oblikovati u okruglice )

...............................................

Postupak :

Prije nego što započnete bilo što prvo marinirajte meso. To može biti bilo koja vrsta mesa koju Vi odlučite i onu koju najviše volite. Ja sam koristio svinjske kotlete jer su mi se tada činili kao najbolja i najjeftinija investicija s obzirom kako je teletina i govedina skupa. Ukoliko imate prilike meso marinirajte dan ranije kako bi meso bilo što aromatičnije i boljega okusa i kako bi se iz mesa izvukao njegov miris. 





Većina Vas također zna kako kotleti znaju biti dosta suhi nakon termičke obrade, pogotovo ako ih previše prepečete ( drugim riječima da kažem -"kremirate ih" ),no ovi kotleti su bili fini sočni i mekani, a iz razloga što se meso nekoliko sati mariniralo, a i sotirao sam ih u AMC tavi, jer što se drugog posuđa tiče ne volim sotirati u njima meso, jer koliko god da zagrijem tavu meso se neće lijepo i pravilno karamelizirati.

Dakle u meso dodajte sve navedene začine, dobro izmiješajte i ostavite sa strane.


Za umak od paprike crveni luk nasjeckajte na kockice, te ga pirjajte na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast. Ukoliko radite s većom količinom crvenoga luka, posolite ga tokom pirjanja kako bi što prije omekšao i pustio vodu. Crvenu papriku dobro operite, te uklonite sjemenke i one unutrašnje bijele membrane, te ih nasjeckajte na veće kockice.





Kad paprika omekša podlijte je s temeljce i kuhajte sve dok ne omekša, posolite po ukusu, a zatim pomoću štapnog miksera izmiksajte sve dok ne dobijete gusti i homogeni umak. Pred kraj dodajte po potrebi povrtnog temeljca i koncentrat rajčice i kuhajte još oko 5 minuta.


Za knedle od špinata kruh nasjeckajte na kocke srednje veličine. Mlijeko zagrijte u manjem lončiću, te njime prelijte kruh i rukama dobro izgnječite. Što se tiče svježeg špinata ukoliko ga budete imali biti će dovoljno da vrlo kratko sotirate u tavici, a potom usitnite i dodate natopljenom kruhu. Ukoliko radite sa smrznutim tada na plitkoj masnoći pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Podlijte ga s malo vode i nastavite pirjati sve dok voda ne ispari, a zatim dodajte špinat koji ste prethodno odmrznuli i ocijedili, te nastavite pirajte sve dok se tekućina izreducira u potpunosti, te dodajte jaja i parmezan.

Rukama dobro izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Po potrebi kasnije možete dodati toploga mlijeka.
Ruke nakvasite vodom kako se ne bi ljepile po rukama te oblikujte okruglice. 


Kuhajte ih u vodi koja baca "ključ" i koju ste prethodno malo posolili. Gotove su kada isplivaju na površinu.
Kad budu skuhane prelijte ih s malo maslinovog ulja kako se ne bi osušile ili ih spremite na tacne koje ste prekrili prozirnom folijom jer će se u suprotnom osušiti.
Ostatak ulja od marinade mesa dodajte u tavu u kojoj ćete sotirati meso, te je dobro zagrijte i meso sotirajte na oubičajeni način.


Poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru. Ja sam uz ovo poslužio ukiseljene lučice za koje recept možete vidjeti na ovom linku.

Bon Appétit



Bon Appétit





2 komentara:

  1. tek sam sad skužila da ne pratim blog i odmah ispravila tu greškicu...
    veselim se daljnjem redovitom čitanju...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nema nikakvih problema. :) Bolje ikad, nego nikad. :D

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)