Svake godine 14.09. u Retfali 6. obilježava se crkveni blagdan po imenu "Uzvišenje svetoga križa" koji uključuje i tradicionalni slavonski običaj kirvaj. Taj dio Retfale tokom cijele godine osim navedenoga dana je pust i zapravo nema nikakvih značajnijih događaja i manifestacija. ali
na dan crkvenog blagdana župne crkve "Uzvišenje svetoga križa" i kirvaja taj dan je pun ljudi, gužve, a svake godine je prepune vesele djece i tinejdžera koji ne mogu odoljeti tzv. mini lunaparku i uvijek mu se vraćaju iz istih razloga, a ti su vožnje razno-raznim ringišpilima, tzv. igrama na sreću gdje se pomoću određenih predmeta gađaju nekakve stvari sa sitnim predmetima ili plastičnim puškama i pištoljima ne bi li neki od njih s kirvaja odnijeli nekakvu igračku ili nekakav drugi predmet koji će ih nakon završetka kirvaja uvijek podsjećati na taj dan. Za odrasle također ima nešto slično tome, no oni bi nakon određenih srušenih predmeta mogli osvojiti i nekakvo alkoholno piće. Svake je godine tradicija da se prije ručka otiđe na misu, nakon koje bi uslijedio ručak, a nakon ručka pojedinci ne mogu dočekati da posjete kirvaj, već doslovno od ranih jutarnjih sati gnjave roditelje da što prije posjete kirvaj.Takav sam i ja bio kao dijete i tinejdžer, no danas to više i nije tako premda moram priznati kako me i dan danas privlače oni maleni autići s kojima se možete doslovno zapucavati jedni u druge ili se čisto malo provozati i ubiti želju za adrenalinskom vožnjom. Doduše takve vožnje jako kratko traju, negdje možda 2 minute, a i nisu jeftine, a zadovoljsvu nikada kraja, pa tako i stoji ukoliko se ikada spremate na kirvaj pripremite malo više novaca sa sobom jer sve što tamo pronađete za sebe i svoju djecu zbilja će biti potrebnija pozamašnija svota novaca. Iako je ovo crkveni blagdan, uključujući i sve druge veće blagdane poput Uskrsa i Božića, kirvaj se također sveo samo na hranu, ringišpile i štandove, a onog duhovnog poziva nema. Kao klinac i tinejdžer sam odlazio na taj dan i sve druge veće blagdane u crkvu, a danas sve rjeđe,pa gotovo i nikada, jer sam kao i svaka druga djeca radovao se samo ringišpilu i štandovima na kojima ste mogli pronaći doslovno sve, od igle do lokomotive. Na taj dan za stolom se uglavnom okuplja rodbina i prijatelji,a i svake posjete su uzajamne. Što se tiče hrane svake godine bude drugačije, pa se ovoga puta kod bake i djede na trapezi moglo pronaći :domaća juha od junetine ( kuhano meso, povrće iz juhe, domaća tarana ( sitna ribana domaća tjestenina )) ujina pita sa sirom i špinatom ,sos od rajčice i kuhana junetina, filovana paprika uz kašicu od krumpira ( koju nismo jeli pored sve navedene hrane, tako da je nisam fotografirao ), pečeni krumpiri, pečena janjetina, mladi luk, te na samom kraju kolači - "šape" s medom, krancle i mađarica. Što se tiče ovog zadnjeg kirvaja odaziv ljudi i nije bio baš u ne znam kakvom velikom broju kao što je to nekada bilo. Ljudi jednostavno ili nemaju novaca ili nisu zainteresirani više za takve stvari.
Meni je ovo ujedno bio najbolji kirvaj do sada samo iz tog razloga jer nije bilo velike gužve, ljudi su bili mnogo više opušteniji i vedriji nego li prije ili sam barem takav dojam stekao, a i djeca su bila mnogo bolja nego li ikada prije -nisu se nikakvi neredi pravili kao što sam prije mogao primjetiti.
Tako da sam ovoga puta odlučio s Vama podijeliti virtualnu avanturu crkvenog blagdana i kirvaja. :)
Zaputio sam se u prijepodnevnim satima, tako da dolaskom na mjesto "zločina" :D nije se moglo vidjeti ne znam što, jer su se ljudi tek pripremali i postavljali ringišpile i štandove, pa eto
nekoliko fotografija pri samom dolasku.
I pred sam kraj nešto malo kolača :
godine čak se mogla kupiti i degustirati pečena prasetina,janjetina, hamburgeri, različita alkoholana i bezalkoholna pića, no jučer kada sam posjetio kirvaj toga nije bilo. Ne znam, možda danas, sutra ili prekosutra bude veći izbor.
Što se tiče samoga kirvaja i ringišpila oni će se na toj retfalačkoj lokaciji ("Žuto naselje" nalaziti negdje oko 2-3 dana, pa ukoliko ste u blizini, posjetite ih svakako.
Baš lijepo što si nam prenio dio atmosfere s kirvaja. Tradicija se mora njegovati, a slavonci to jako dobro rade.
OdgovoriIzbrišiOd delicija koje si nam prikazao sve je krasno, ali ja prvo padam na bakinu domaću juhu s taranicom i paradajz sos s kuhanim mesom, miriši mi preko ekrana!
Heheh, a moram malo. :D Samo vidim da je tebe vrijeme bolje poslužilo nego li mene. :)
Izbriši