Sir... Bilo koja vrsta, bilo kojeg okusa savršena je kombinacija kako u slanim, tako i u slatkim jelima i mislim da je vrlo malo ljudi koji ga ne vole, a naročito vegetarijanci. Globalno gledajući sirevi su prerađevine od mlijeka, te se kao takav nalazi na visokoj ljestvici dragocjenih proteina, a zatim ih slijedi meso, mesne prerađevine i sl. Meni osobno najdraži su oni malo "jači" sirevi tipa gorgonzole, brie, camemberta i sl, no kod nas su toliko bezobrazno skupi pa ih i ne konzumiram previše, a isto tako bih uzeo u obzir i rekao da danas što možemo pronaći u trgovačkim lancima su sirevi koji dolaze iz industrija, tj. proizvode se velike količine i to brza proizvodnja, a za što kvalitetniji sir potrebno je i dosta vremena da sir sazrije, pa tako pronalazimo često samo nalik nazivu. Draži su mi od bilo kojeg komada mesa ili mesne prerađevine.
Tako su za francusku najpoznatiji "Brie", "Chèvre", "Roquefort", "Camembert" i sl. dok su talijanski najpoznatiji gorgonzola, ricotta, mozzarella, regiano i sl. Kao i sa svim stvarima pa tako i sa sirevima ne treba pretjerivati zbog zasićenih masnih kiselina i kolestelor koji se također nalazi u njima, a pogotovo onima gdje prevladava mliječna mast koja prelazi preko 40 %.
Prženi ( pohani ) sir obožavam, a nedavno sam isprobao Caprilo i Brie jer mi je klasika gaude ili ementalera dosadila. S obzirom koliko su kalorični, a opet puni okusa preporučam kao hladno predjelo kod posluživanja svakome dati polovice sira jer je jako zasitno, tj. ako je u obliku trokuta ili okrugao, slobodno ga prerežite. 😉 Uz to svakako isprobajte kombinaciju s nekakvom domaćom marmeladom ili džemom i vjerujem da nećete ostati ravnodušni, a pogotovo oni koji vole kiselkasto-slatkaste kombinacije. A sad da se malo pozabavimo tehnikom prženja. Ja osobno mislim da ljudi olakotno prihvaćaju tehniku prženja tj. misle ma šta je to ubaciš u ulje i pržiš dok ne dobije zlatno-smeđu boju (koricu). Totalno sam kontradiktoran po tom pitanju.
Kod prženja ( pohanja ) sira vrlo je bitno da se sir koji ćete pržiti panirate dva ili tri puta. Iz kojeg razloga? Pa zato kako bi se oko sira tokom prženja napravila zaštitna korica koja će štiti sir od visoke temperature i kako bi spriječila da sir iscuri i to sve na klasični način, a to je bečki način. Oštro brašno - jaja - krušne mrvice - jaja - krušne mrvice, a potom isto tako malo pripaziti i na estetiku tog sira, da izgleda u izvornom obliku. Što se krušnih mrvica tiče njih uvijek radim svoje i namjerno ih ostavljam krupnije iz razloga što će panir smjesa ostati hruskavija, dok će sve one koje su jako sitno samljevene napiti se ulja i izgubiti će na hruskavosti.
Sljedeći korak je da ulje treba dobro, ali ne opet pretjerano zagrijati, preporučam za sir temperaturu ulja 160-170 C, a još jednostavnije će Vam biti ukoliko posjedujete u Vašim kuhinjama termometar. Isto tako vrlo je bitno ne prepunjavati posudu u kojoj se nešto prži iz razloga jer ćete smanjiti temperaturu ulja, a tada će se to što se prži u ulju više kuhati nego li pržiti. I to bi bila kompletno cijela mudrost kod sireva i prženja. Vjerujem da ljudi znaju i misle što sad ja tu filozofiram, no opet mislim da će ovakva vrsta informacija nekima biti i od koristi. 😊
S obzirom kako sam već rekao koliko su ova dva sira kalorični i zasitni, meni osobno nije bio potreban nikakav prilog, pa sam poslužio uz malo sjeckane salate koja bi odlično išla s Aurora umakom ili sl, a kao što sam i rekao možete ga prženog poslužiti uz marmeladu, džem i sl. Obje vrste sireva su težili po 200 g, svaki po 100 g, pa ga možete poslužiti kako sam već naveo u uvodu i za četiri osobe.Potrebni sastojci ( za cca 4 osobe ) :
- 100 g Caprilo sira
- 100 g Brie sira ( u nedostatku istih možete slobodno koristiti sve sireve koji Vam najbolje odgovaraju)
Dodatni sastojci :
- oštro brašno ( po potrebi )
- 4 jaja ( veličine L - po mogućnosti domaća)
- krušne mrvice ( po potrebi )
Gornji ( trokut ) sir je Brie, a donji je Caprilo. 😃
Postupak :
U tri različite posude stavite brašno, jaja i krušne mrvice. Prvo ga uvaljajte u brašno, a zatim dobro otresite od viška brašna, uvaljajte u jaja, a zatim u krušne mrvice. Ponovite u smjesi od jaja, pa opet krušne mrvice i pritom ga rukama malo oblikujte sa svih strana da izgleda estetski. Po želji jaja možete malo posoliti i dodati ulja jer će na taj način kod svake tehnike prženja to što pržite biti manje masnije.
Stavite u ulje najviše dva komada, te ih pržite s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Prebacite na papirnati ubrus da se ocijedi od viška ulja, a zatim odmah poslužite dok je još toplo uz salatu s nekakvim dresingom po želji ili uz marmeladu - džem.
Brie sir mi se pokazao kao bolja opcija prženog, no oba su ukusna, pa Vam ostavljam da sami presudite koji Vam je ukusniji. 😊
S obzirom kako do sada nisam još imao ih priliku pržiti, postupak paniranja sam radio tri puta i to za svaki slučaj da sir ne iscuri tokom prženja, za svaki slučaj. Koliko je smjesa za paniranje debela tj. koliko je veliki omotač, možete vidjeti na donjoj fotografiji. 😝
kad bi bilo moguće malčice povećati slova olakšalo bi čitanje
OdgovoriIzbrišiDa, da... Sad baš gledam, riješit ćemo i to. :)
Izbriši