Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 11. listopada 2017.

[ Tehnike prženja:] Prženi sir


Sir... Bilo koja vrsta, bilo kojeg okusa savršena je kombinacija kako u slanim, tako i u slatkim jelima i mislim da je vrlo malo ljudi koji ga ne vole, a naročito vegetarijanci. Globalno gledajući sirevi su prerađevine od mlijeka, te se kao takav nalazi na visokoj ljestvici dragocjenih proteina, a zatim ih slijedi meso, mesne prerađevine i sl. Meni osobno najdraži su oni malo "jači" sirevi tipa gorgonzole, brie, camemberta i sl, no kod nas su toliko bezobrazno skupi pa ih i ne konzumiram previše, a isto tako bih uzeo u obzir i rekao da danas što možemo pronaći u trgovačkim lancima su sirevi koji dolaze iz industrija, tj. proizvode se velike količine i to brza proizvodnja, a za što kvalitetniji sir potrebno je i dosta vremena da sir sazrije, pa tako pronalazimo često samo nalik nazivu. Draži su mi od bilo kojeg komada mesa ili mesne prerađevine. 
 
Tako su za francusku najpoznatiji "Brie", "Chèvre", "Roquefort", "Camembert" i sl. dok su talijanski najpoznatiji gorgonzola, ricotta, mozzarella, regiano i sl. Kao i sa svim stvarima pa tako i sa sirevima ne treba pretjerivati zbog zasićenih masnih kiselina i kolestelor koji se također nalazi u njima, a pogotovo onima gdje prevladava mliječna mast koja prelazi preko 40 %. 


Prženi ( pohani ) sir obožavam, a nedavno sam isprobao Caprilo i Brie jer mi je klasika gaude ili ementalera dosadila. S obzirom koliko su kalorični, a opet puni okusa preporučam kao hladno predjelo kod posluživanja svakome dati polovice sira jer je jako zasitno, tj. ako je u obliku trokuta ili okrugao, slobodno ga prerežite. 😉 Uz to svakako isprobajte kombinaciju s nekakvom domaćom marmeladom ili džemom i vjerujem da nećete ostati ravnodušni, a pogotovo oni koji vole kiselkasto-slatkaste kombinacije. A sad da se malo pozabavimo tehnikom prženja. Ja osobno mislim da ljudi olakotno prihvaćaju tehniku prženja tj. misle ma šta je to ubaciš u ulje i pržiš dok ne dobije zlatno-smeđu boju (koricu). Totalno sam kontradiktoran po tom pitanju.
 
Kod prženja ( pohanja ) sira vrlo je bitno da se sir koji ćete pržiti panirate dva ili tri puta. Iz kojeg razloga? Pa zato kako bi se oko sira tokom prženja napravila zaštitna korica koja će štiti sir od visoke temperature i kako bi spriječila da sir iscuri i to sve na klasični način, a to je bečki način. Oštro brašno - jaja - krušne mrvice  -  jaja - krušne mrvice, a potom isto tako malo pripaziti i na estetiku tog sira, da izgleda u izvornom obliku. Što se krušnih mrvica tiče  njih uvijek radim svoje i namjerno ih ostavljam krupnije iz razloga što će panir smjesa ostati hruskavija, dok će sve one koje su jako sitno samljevene napiti se ulja i izgubiti će na hruskavosti. 
 
Sljedeći korak je da ulje treba dobro, ali ne opet pretjerano zagrijati, preporučam za sir temperaturu ulja 160-170 C, a još jednostavnije će Vam biti ukoliko posjedujete u Vašim kuhinjama termometar. Isto tako vrlo je bitno ne prepunjavati posudu u kojoj se nešto prži iz razloga jer ćete smanjiti temperaturu ulja, a tada će se to što se prži u ulju više kuhati nego li pržiti. I to bi bila kompletno cijela mudrost kod sireva i prženja. Vjerujem da ljudi znaju i misle što sad ja tu filozofiram, no opet mislim da će ovakva vrsta informacija nekima biti i od koristi. 😊 

S obzirom kako sam već rekao koliko su ova dva sira kalorični i zasitni, meni osobno nije bio potreban nikakav prilog, pa sam poslužio uz malo sjeckane salate koja bi odlično išla s Aurora umakom ili sl, a kao što sam i rekao možete ga prženog poslužiti uz marmeladu, džem i sl. Obje vrste sireva su težili po 200 g, svaki po 100 g, pa ga možete poslužiti kako sam već naveo u uvodu i za četiri osobe.

Potrebni sastojci ( za cca 4 osobe ) :

  • 100 g Caprilo sira
  • 100 g Brie sira  ( u nedostatku istih možete slobodno koristiti sve sireve koji Vam najbolje odgovaraju)

Dodatni sastojci : 

  • oštro brašno ( po potrebi )
  • 4 jaja ( veličine L - po mogućnosti domaća)
  • krušne mrvice ( po potrebi ) 
    
Gornji ( trokut ) sir je Brie, a donji je Caprilo. 😃


 
Postupak : 


U tri različite posude stavite brašno, jaja i krušne mrvice. Prvo ga uvaljajte u brašno, a zatim dobro otresite od viška brašna, uvaljajte u jaja, a zatim u krušne mrvice. Ponovite u smjesi od jaja, pa opet krušne mrvice  i pritom ga rukama malo oblikujte sa svih strana da izgleda estetski. Po želji jaja možete malo posoliti i dodati ulja jer će na taj način kod svake tehnike prženja to što pržite biti manje masnije.

 

Stavite u ulje najviše dva komada, te ih pržite s obje strane sve dok ne dobiju zlatno-smeđu koricu. Prebacite na papirnati ubrus da se ocijedi od viška ulja, a zatim odmah poslužite dok je još toplo uz salatu s nekakvim dresingom po želji ili uz marmeladu - džem. 




 Brie sir mi se pokazao kao bolja opcija prženog, no oba su ukusna, pa Vam ostavljam da sami presudite koji Vam je ukusniji. 😊

       

 S obzirom kako do sada nisam još imao ih priliku pržiti, postupak paniranja sam radio tri puta i to za svaki slučaj da sir ne iscuri tokom prženja, za svaki slučaj. Koliko je smjesa za paniranje debela tj. koliko je veliki omotač, možete vidjeti na donjoj fotografiji. 😝



2 komentara:

  1. kad bi bilo moguće malčice povećati slova olakšalo bi čitanje

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)