Mogu opet reći kako mi je bila iznimna čast raditi na ovom projektu, a još više jer sam uspio predstaviti slasticu koja je još uvijek neobična za naše područje. Kad sam točno znao da ću raditi slasticu za natjecanje mogu reći da mi baš i nije bilo svejedno jer mi je glavni cilj bio da predstavim nešto što se ne može još u Hrvatskoj isprobati ili barem u Osijeku, a da opet bude ukusno i zanimljivo. S obzirom kako je fast food restoran "Hokus-okus" u svojoj ponudi već imao tortille i "pita bread", gledao sam da ubacim nešto identično tome i kako bi se uklopilo u njihovu priču i mogu reći da su se svi oduševili neovisno o tome jesam li ja bio proglašen pobjednikom ili nisam. Postavio sam si dvije opcije, a to su bili već svima jako poznati "churros"-i ( koje također možete pronaći na blogu) ili ovi tacosi. Obje opcije su mi se svidjele, no tacosi su presudili jer mi se svidjelo što u sebi sadržavaju više složenijih komponenti, a ja ne bih bio ja kad se ne bih uhvatio u koštac s takvim neobičnim i novijim stvarima jer mi predstavljaju izazov na koji sam uvijek spreman.
Kod izrade ovih tacosa možete si dodatno olakšati pa koristiti gotove tortille, te time ubrzati sam proces izrade ove vrlo popularne slastice. Što se nadjeva tiče tu ipak treba malo pripaziti. Bitne stavke su da se odaberu jabuke i to one kisele tipa "granny smith" zbog kompozicije okusa, a zatim ono najbitnije, a to je da pogodite i prilagodite začine koji bi se savršeno uklopili u priču s jabukama. Od začina koristio sam mljeveni cimet, đumbir u prahu, tamni i nerafinirani muscovado šećer, te limun i sok od limuna i narančine korice ( pripazite da nisu prskane i tretirane pesticidima ), te malo muškatnog oraščića. S muškatnim oraščićem i đumbirom posebno pripazite da ne pretjerate i da pirjane jabuke na kraju baladu budu previše pikantne i ljute. Jabuke obavezno nasjeckajte na kockice jednakih veličina i nemojte ih nikako ribati. Ja osobno volim više sjeckane nego li ribane jabuke, a i konzinstencija je drugačija i bolja.
U priču tacosa ubacio sam i tostirane i grubo sjeckane lješnjake i orahe kako bih se tokom kušanja osjetio onaj "crunch" efekat. Što se karamel umaka tiče za njega nemam niti jednu fotografiju izrade, no napisati ću Vam detaljan i točan normativ kojega treba točno po uputama slijediti kako biste dobili upravo ono što tražimo, a to je da karamel umak bude svilenkaste i sjajne teksture, te da ima svoju određenu gustoću koja je pogodna za prelijevanje tacosa, tj. da bude kao umak. Sve navedeno popratio sam s tučenim slatkim vrhnjem, aranžirao sa svježim listićima melise i dekorirao s "tuille" dekoracijom o kojoj ćete moći pročitati u postupku izrade.
Tacosi nisu nikoga ostavili ravnodušnim, pa čak i one koji slastice u bilo kojem obliku ne konzumiraju, a to je bila pobjeda za mene. Drago mi je da se svima svidjelo i da ih je većina tražila tzv. "repete". Što se normativa za ove tacose tiče neću pisati o količini jer sam ipak radio za cca 40-tak ljudi, već ću napisati normativ za cca 10-tak ljudi pa ćete na konto toga moći shvatiti koliko će Vam i čega biti potrebno, a isto tako količinu šećera i začina prilagodite prema osobnom iskustvu i kako najviše volite da na kraju netko ne kaže kako ovaj recept ne valja ili nije dobar. Osobno nisam probao okus tacosa u završnici, no isprobao sam svaki segment prije posluživanja. S obzirom kako "Hokus-okus" u svojoj ponudi ima dosta "spicy" segmenta i hrane, tako sam se i ja odlučio da napravim nešto slatko, a opet malo spicy, te ukomponiram u jednu tzv. zimsku priču jer većina gostiju je reklo kako ih tacosi jako podsjećaju na zimu i hladno razdoblje, a najviše ih podsjeća na jednu jako vrlo modernu pitu s jabukama. :)
Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može... Kako je to izgledalo u kuhinji, iza scene možete pogledati u galeriji dolje. :)
A sad idemo na recept! :)
Potrebni sastojci : ( cca 10 tak ljudi )
- 5 gotovih tortilla ( srednje veličine i to klasičnih ili s dodatkom kukuruznog brašna )
Sastojci potrebni za nadjev s jabukama :
- 4 komada svježih jabuka ( tipa granny smith ili neke druge kisele )
- 1 limun ( po mogućnosti neprskani )
- 1 naranča ( po mogućnosti neprskana - iskoristiti samo koricu, ali možete i sok od naranče ubaciti )
- 4 jušne žlice maslaca
- začini : cimet, muškatni oraščić, đumbir u prahu ( sve navedene začine koregirajte po vlastitom ukusu )
Sastojci potrebni za karamel umak :
- 180 g šećera kristala ( koristio sam muscovado tamni )
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- 15 g maslaca
- 1 jušna žlica ekstrakta od vanilije
Dodatni sastojci :
- šećer kristal i cimet ( za uvaljati pržene tortille )
Za aranžiranje ( po želji ):
- tučeno vrhnje za šlag
- listići svježe melise
- "tuille" dekoracija
- tostirani i grubo sjeckani lješnjaci i orasi
Postupak :
Od jedne veće tortille pomoću okrugle modle za kekse, tacose i sl. izrežite dva jedna kruga kao što možete vidjeti na fotografijama.
Svaki tacos možete povezati s drvenim čačkalicama ili jednostavno samo s prihvataljkama pržiti u fritezi ili dubokoj masnoći. Pržite ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, a zatim prebacite na papirnati ubrus kako bi se ocijedile od viška masnoće. U posebnoj posudi izmiješajte šećer kristal s cimetom, te u tu smjesu svaki tacos ubacite, te ih obilno posipajte tom smjesom i odložite sa strane.
Za nadjev od jabuka, jabuke ogulite, te ih nasjeckajte na kockice jednake veličine. U dubljoj posudi otopite maslac te dodajte jabuke i pirjajte ih na jačoj temperaturi. Nakon što počnu puštati vodu, dodajte sve navedene začine po ukusu. Ubacite limunov sok i koricu, baš kao i naranču, te kuhajte sve dok jabuke ne omekšaju, no opet pripazite da ih ne prekuhate. Kuhajte i doradite nadjev po ukusu, te ih ostavite da se kuhaju sve dok se umak ne reducira.Po želji u nadjev možete dodati i vode, te ga kasnije malo zgusnuti s gustinom, ovisno tko kako voli. U svaki prženi tacos dodajte malo nadjeva od jabuka kako je prikazano na fotografijama.
Što se tuille dekoracije tiče ona se sastoji od brašna, vode, ulja i prehrambene boje. Sve se dobro izmiksa, a zatim se pomoću posudice za dresinge ( koju možete vidjeti na fotografijama ) isipa određena i manja količina te tekuće smjese na vruću i suhu tavu. Prži se sve dok ne prestane cvrčati, te odlaže na papirnati ubrus da se ocijedi od viška masnoće i kad se ohladi spremno je za dekoraciju.Na kraju to treba izgledati kao na fotografiji :
Za karamel umak koristite posudu s debelim i svijetlim dnom u unutrašnjosti kako biste što lakše vidjeli boju šećera koji će se karamelizirati. Ubacite šećer u posudu, te ga otapajte na vrlo laganoj temperaturi sve dok se u potpunosti ne otopi i ne dobije laganu karamel boju i nipošto ga nemojte miješati s žlicom ili nekim drugim predmetom kako se šećer ne bi kristalizirao. Vrhnje ( sobne temperature ili zagrijano na cca 80 C ) ulijte u karamelizirani šećer i maknite s vatre, te dobro izmiješajte. Kad se šećer polagano počne otapati u vrhnju dodajte maslac, te nastavite kuhati sve dok se ne počne lagano zgušnjavati.Pred kraj dodajte ekstrakt vanilije i himalajske soli. Stajanjem će se karamel zgusnuti, a prije upotrebe ga lagano zagrijte i to je to. :)
Na nadjev od jabuka posipajte s tostiranim lješnjacima i orasima, prelijte po želji karamel umakom ili ga poslužite sa strane,a zatim dodajte tučeno vrhnje, aranžirajte sa svježom melisom i dekorirajte tuille dekoracijom. :)
I nakon organiziranog eventa svi su bili siti, sretni i zadovoljni, a najviše vlasnik objekta "Hokus okus" s kojim sam imao čast popričati malo o gastro sceni u Osijeku, općenito o hrani i njegovom zadovoljstvu s mojom slasticom. :)
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!