Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 28. prosinca 2017.

[3,2,1 PECI :] Božićni panj



Kao klinac nisam imao prevelikih iskustava s ovakvom vrstom slastice, tj. kod nikoga bilo kakvu vrstu "panj" kolača nisam mogao isprobati, slabo tko je uopće i radio nešto slično ovome ili barem asocijaciju na ovakvu vrstu, jedino je moja mama pravila, doduše ne toliko često, ali se našao tu i tamo za našim stolom. To nije bilo ništa posebno ekstravagantno izgledom, ali okusom je uvijek bilo ukusno. Oduvijek me fascinirao sami izgled tog kolača, da bih se tako i ja odlučio prošle godine uhvatiti u koštac s njime i napraviti ga niti manje, niti više već u RTL-ovom show-u "Tri, dva, jedan - Peci"skupa sa svojom sestrom, da bih nakon par tjedana nakon showa i kod kuće ga izradio bez vremenskog ograničenja i u svojem miru kako bismo rekli. 
Vaši glasovi su presudili da sljedeće želite vidjeti -"panj" torta. Bilo je usko 😀, no biti će i na blogu čokoladna salama, bez brige. 


Prošle godine u ovom mjesecu nekoliko tjedana ranije sestra i ja smo ga radili u show-u gdje smo pokupili poprilično dobre ocjene, iako realno opet nedovoljno visoke s obzirom na pozitivne kritike i žele od maline koji se pokazao u tehničkom dijelu jako dobrim. 


Snimajući tu epizodu bilo je poprilično stresno jer smo se opet uhvatili u koštac s nekakvom slasticom koju nismo nikad radili, a kao imunitet iz prošlog zadatka gdje smo napravili najbolje fritule dobili smo dodatni mikser koji nam i nije baš nešto znatno pomogao, no dobro nećemo se žaliti. 😀 Najbolji trenutak tog dana je bio taj da su nam u studiju pustili glazbu što nas je dodatno pokrenulo i motiviralo, jer ja osobno bez glazbe ne mogu živjeti, a pogotovo kad kuham ili pripremam slastice, što se na kraju balade vrlo pozitivno odrazilo i na ocjene. Sve se odvijalo u Božićnom duhu u kojemu su prevladavale pozitivne vibre, ples i smijeh pa smo na stres i ograničenje s vremenom malo potisnuli.

  


   

Većina "panjeva" radi se isključivo od kojekakvih rolada s čokoladnim ili voćnim kremama uz dodatak razno raznih dodataka što je meni kao klincu bio totalno strani pojam. Kod izrade ovakve slastice vrlo je bitno da imate dobar i provjereni recept i to samo iz razloga što glavni biskvit koji se peče treba biti u potpunosti drugačiji od drugih - mora biti mekan ( pufast kako ja kažem 😁 ), tijesto ne smije biti žilavo i svakako mora se pripaziti da se biskvitno tijesto ne prepeče jer u suprotnome dobiti ćete žilavu i gumenu slasticu ( u ovom slučaju biskvit ) koju kasnije nećete moći lijepo zamotati i oblikovati. Zato se u ovom receptu i navodi odvajanje žumanjaka od bjelanjaka, jer bjelanjak u ovoj ulozi daje prozračnost i mekoću biskvita. Ukoliko radite s pravim slatkim vrhnjem opet pripazite da vrhnje ne istučete previše. Ohladite ga što je moguće bolje, a isto tako netom prije miksanja zdjelu u kojoj ćete miksati vrhnje ostavite kratko vrijeme u zamrzivaču, baš kao i metlice od miksera i vjerujte da će uspjeh biti zagarantiran. 😉

Meni osobno ovo je jedna od dražih slastica, a o panju kao panju neću niti komentirati. 😁 Vjerujem da će ovakva vrsta panja oduševiti i ona najzahtijevnija nepca koja poznajete iz više razloga.Čokolada blago aromatizirana rumom u kiselkastoj kombinaciji. Ovo je slastica koja u sebi sadržava glavni segment čokolade, a zatim je slijedi fina i kremozna krema od sira i limuna u kombinaciji s želeom od maline. Zvuči fino, zar ne? 😮Svojim okusom zadovoljiti će ukuse osoba koji izričito vole samo čokoladne stvari ili ona publika koji izričito voli kiselkaste i voćne okuse, a rekao bih  kako je to upravo onaj potez u kojemu ste s jednim udarcem ubili dvije muhe i kad je budete kušali reći ćete da sam bio u pravu. 😂 Što se tehničkog djela tiče tu sam sve objasnio, a što se same izrade tiče tu ima malo više posla koji uključuje nekima problem ( odvajanje žumanjaka od bjelanjaka 😜 ) pečenje biskvitnog tijesta, kuhanju i pasiranju želea od maline, a zatim krema od sira i limuna, te dodatno ukrašavanje koje oduzme dosta vremena, živaca i sl. Ali ne pišem to sad kako bih nekoga obeshrabrio već da budete svjesni svih točaka i smjernica da dobijete slasticu o kojoj ste svakako sanjali, tj. da bude oku, a zatim nepcu ugodna. Dekorirati je možete na bilo koji način za koji Vi smatrate da će biti najbolji. U mojem slučaju su bile su gljivice od marcipana, a dio u boji kakvoj i je samo uz dodatak tamnog kakaa, svježem lovorovom listu i grančicama ružmarina. 


Potrebni sastojci za biskvitno tijesto : 

  • 5 bjelanjaka
  • 2 žumanjka
  • 100 g šećera kristala 
  • 80 g oštrog brašna
  • 2 jušne žlice gorkog kakaa ( koristio sam "Krašev" )
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1 jušna žlica alkoholnog octa
  • 1 jušna žlica maraskina ( ili bilo kojeg drugog sličnog likera)
  • 50 g suncokretovog ulja


Postupak : 

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. 3 žumanjka ostavite sa strane ( za kremu će trebati kasnije ). Bjelanjke miksajte s prstohvatom soli, pa kasnije postepeno dodavajte šećera kristala i miksajte sve dok ne dobijete gusti i  sjajni snijeg od bjelanjaka. U tu smjesu dodajte 2 žumanjka i još jednom lagano izmiješajte. Sve preostale suhe sastojke pomiješajte i prosijte, te ručno umiješajte u biskvitnu kremu, lagano prevrčući kako iz bjelanjka ne biste "izbili" zrak. Zatim dodati alkoholni ocat , liker, a pred sam kraj lagano u mlazu ulijevati ulje. Pleh ( onaj od pećnice koji dobijete kad kupujete pećnice), lagano premazati masnoćom, a njega staviti masni papir za pečenje, te ravnomjerno rasporediti po plehu. Staviti peći na 160 C, 10-15tak minuta, ovisno o pećnici. Kad je pečen izvaditi ga van i odmah skupa s masnim papirom za pečenje na kojem se pekao zarolati u roladu, te je u tome i ohladiti.

 

Sastojci potrebni za žele od maline : 

  • 250 g pirea od maline
  • 25 g gustina 
  • 1-3 jušne žlice šećera ( ovisno koliko slatko-kiselo volite )
  • 20 g maslaca 


Postupak : 

Smrznute ili svježe maline usitnite sve dok ne dobijete kašicu od malina i onoliku količinu malina da dobijete 250ml tekućine. Manji dio tekućine od malina odvojite sa strane i pomiješajte s gustinom i šećerom kristalom. Ostatak stavite zagrijavati na štednjaku ( kao kad klasične pudinge kuhate i pripremate ) te kad se tekućina dovoljno dobro zagrije ubacite tekućinu s gustinom i šećerom, te zakuhajte žele. U toplo dodajte kockicu maslaca, te još jednom promiješajte sve dok se maslac ne otopi.  Ukoliko se biskvit za roladu ohladio možete ga cijelog odmah premazati s želeom od malina. 

 

Sastojci potrebni za kremu od sira s limunom : 

  • 3 cijela žumanjka
  • 60 g šećera u prahu
  • 250 g sirnog namaza ( po mogućnosti neslanog ) 
  • 5 g želatine u prahu ( to Vam je oko 1/2 vrećice želatine)
  • 2 jušne žlice šećera u prahu
  • 2 jušne žlice limunovog soka
  • korica jednog cijelog limuna ( po mogućnosti neprskanog )

Postupak :

Žumanjke izmiksajte sa šećerom u prahu, te prebacite na vodenu kupelj i kuhajte 10-tak minuta da se fino zgusne i pretvori u kremicu. Površinu prekrijte s prozirnom folijom kako se ne bi napravila korica, te odložite sa strane. Sirni namaz pomiješajte s 2 jušne žlice šećera u prahu, te dodati sok i koricu limuna, te dobro pomiješajte da bude homogeno. Dobivenu smjesu prebacite u onu s žumanjcima koje ste tukli na pari. Sve još jednom dobro promiješajte.  





Posebno izmiksajte 150 ml slatkog vrhnja za šlag, te pomiješajte sa smjesom koju ste prethodno napravili, te još jednom lagano izmiješajte. Ukoliko radite s pravim slatkim vrhnjem u to svakako ubacite 1/2 vrećice mljevene bijele želatine (5g) koju ćete pripremiti s uputama na poleđini vrećice od želatine, iako možda ćete i sami moći prosuditi da li je potrebna želatina u kremi. 



Ukoliko s biljnim slatkim vrhnjem radite ne vjerujem da će trebati želatina, iako sam ja veliki pobornik tog biljnog vrhnja, no Vi kako god želite.
😉


   

2/3 ili 3/4 ovisno kako želite ( ostatak ostavite za završni sloj )kremu premažite preko želea od maline i što pažljivije zarolajte u roladu bez pritiskanja ili napora jer ćete dobiti veliku količinu kreme da ne iscuri van tokom rolanja. Nakon što ste je zamotali, rasporedite je na veliki komad prozirne ili aluminijske folije, te opet zarolajte da bude kao "bombon" umotano i ostavite nekoliko sati u hladnjaku ili još bolje preko noći, a sljedeće ga samo razmotate iz folije i dalje pripremate.


Sastojci potrebni za čokoladnu kremu :

  • 250 g maslaca
  • 150 g šećera kristala
  • 2 jušne žlice tamnog kakaa ( "Kraš") ili 100 g tamne čokolade
  • 2 jaja
  • 4-6 jušnih žlica punomasnog mlijeka 
  • rum ( za kolače-tamni - po ukusu i želji )

Postupak :

Maslac sobne temperature pjenasto izlupajte. U kotlić ( onaj na kojemu se kuhaju kreme na pari ) šećer, kakao, mlijeko i jaja. Tući na laganoj vatri, na pari sve dok se ne zgusne u gustu kremu, a zatim prebaciti zajedno s posudom u hladnu vodu da se krema što prije ohladi. U kremu umiješati rum, a zatim polagano ulijevati u maslac koji ste prethodno pjenasto izradili. 


Dobivenu roladu izrežite na način da dobijete oblik jednog velikog stabla, nešto slično kao na fotografiji. Premažite i ukrasite s čokoladnom kremom po želji. Svaki panj koji god da vidite je unikatan i vrlo zgodan oku, pa za koju god opciju ukrašavanja se odlučili mislim da nećete pogriješiti.A ovako je to izgledalo prošle godine kad smo ga sestra i ja skupa radili : 







Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)