Pite su danas sve popularnije i popularnije i zaista se može pronaći mnoštvo recepata za njih, no nažalost malo je takvih koje su izvana prhke i krckaju pod zubima dok je sama sredina pite sočna i topi se u ustima. Ovaj recept se također u mojoj obitelji prenosio sa koljena na koljeno i ostao sam odan samo ovome receptu, druge nisam isprobavao, niti imam namjeru. Otkriti ću Vam tajni sastojak koji stavljam u prhko tijesto zbog kojega mu niti jedno prhko za ovu pitu nije ravno. Naime radi se o kiselom vrhnju. Vrlo je bitno da se ovo tijesto umijesi na brzinu i ostavi u hladnjaku najmanje oko pola sata dok se priprema nadjev. Kada je riječ o jabukama ukoliko nemate iz "dubokog" i naribanih možete i svježe upotrebljavati. Bitno je to kada se jabuke pošećer da se ne baca njihov sok, već ga se ostavi skupa s jabukama kako bi sok od jabuka upio u prhko tijesto te time dao sočnost ove pite. Pola soka što jabuke puste se ostavi, a drugi ostatak možete upotrijebiti za nešto drugo ili ga popiti. Ne stavljam niti maslac niti margarin, barem ne u ovu pitu s jabukama koje radim, već svinjsku mast.
Sastojci :
- 1/2 kg glatkog brašna
- 12 dag svinjske masti
- 2 jaja
- 1 kiselo vrhnje
- 12 dag šećera kristala ( 60 dag u tijesto, 60 dag u jabuke )
- 1 p.p.
- 400 g smrznutih i naribanih jabuka
- 2 vanilin šećera
- 1 puna čajna žlica cimeta u prahu ( ukoliko volite cimet, ja ga uvijek volim staviti malo )
- štaub šećer za posipanje
Postupak:
Brašno i prašak za pecivo pomiješajte i prosijte ga kroz gusto sito-cjediljku. Dodajte svinjsku mast, kiselo vrhnje, umućena jaja i šećer. Tijesto vrlo brzo umijesite rukama, te ga oblikujte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje pola sata. Jabuke pošećerite sa drugim ostatkom šećera, te ih ostavite da puste sok. Dio soka ocijedite, a drugi dio ostavite u jabukama. Dodajte vanilin šećer i cimet. Tijesto podijelite na dva dijela, te prvi dio tijesta stavite u pleh za pečenja i lagano ga probodite viljuškom. Stavite nadjev, poravnajte ga te dodajte drugi razvaljani dio tijesta koji također probodite na nekoliko mjesta viljuškom prije pečenja kako bi sokovi koji su ostali u jabukama mogle što lakše isparati van, ali i radi estetičkog izgleda. Pitu dobro ohladite, posipajte je štaub šećerom, te izrežite na kocke.Pecite je na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok ne počne dobijati zlatno-smeđu koricu.
Evo nekoliko fotografija mojih pita:
I još klasična pita s jabukama i to uz dodatak graham brašna, a omjer je 700 g klasičnog bijelog brašna i 300 g graham brašna. :)
Uvijek u prhko tijesto za pite stavljam kiselo vrhnje. Bude neusporedivo bolje od tijesta bez vrhnja.
OdgovoriIzbrišiVolim domaću pitu od jabuka, pogotovo u zimsko vrijeme kad te fina pita ugrije :)
Šteta što blogovi također nemaju opciju "like", pa moram napisati komentar. Ne sjećam se uopće da li je moja mama ikad stavljala u tijesto za pitu kiselo vrhnje, no dok sam krenuo u ugostiteljsku jeo sam bakinu domaću pitu sa jabukama, pa mi je rekla da i kiselo vrhnje stavlja u tijesto. Tada je to za moj pojam prije bilo suludo, ali danas mi je gotovo nezamisliva to prhko tijesto ukoliko ne stavim kiselo vrhnje. ;)
Izbriši