Ovo su dvije vrste rižota. Jedan je pravljen sa cimetom i mljevenom paprikom, a drugi je samo sa šafranom.
Vi se odlučite koja Vam je verzija bolja i koja bi Vam bolje odgovarala, no oba su ukusna.Sastojci za rižoto:
500 g riže arborio ( riža dugog zrna ) ( pola riže za
2 srednje glavice crvenog luka
1 g šafrana
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + 1 l vode po potrebi
1 komad cimeta u kori
1 jušna žlica mljevene slatke paprike
50 g maslaca
slatko vrhnje
Sastojci za košarice od parmezana :
400 g parmezana
150 sira trapista
( ili obrnuto ( 150 g parmezana - 400 g sira trapista )) , koja Vam je varijanta jeftinija s njom i radite, no po originalu košarice su od parmezana rađene jer je lakše s njima baratati nego li sa običnim trapist sirom )
Postupak :
Sitno nasjeckajte crveni luk, te ga na ulju pirjajte sve dok ne postane staklast. Gotovi temeljac ( juhu,kocu ) stavite grijati jer se rižota uvijek podlijevaju sa vrućim temeljcima. Dodajte rižu i šafran, te podlijevati po potrebi temeljcem, kuhajte na vrlo laganoj vatri i stalno miješajući . Pred kraj dodajte slatku mljevenu papriku, začinite po ukusu, dodajte maslac i parmezan.
Za košarice od parmezana :
Sireve ( trapist i parmezan ) poslažite po staklenim malim posudicama kako je na fotografijama prikazano, te ubacite u pećnicu da se vrlo malo otope. Izvadite ih van i ostavite da se u potpunosti ohlade. Skinite ih sa staklenih zdjelica, te preokrenite i njima napunite gotov rižoto.Za rižoto od paprike i cimeta tokom serviranja napravite udubinu pomoću "prstena" za pravljenje šubara kolače ( čupavaca ) ili jednostavno samo sredinu malo razgrnite i u unutra usipajte malo slatkog vrhnja. Rižoto od šafrana poslužite klasično, te ga dekorirajte sa kriškama parmezana i sl.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!