Dobio sam par paketića janjetine, no moram Vam priznati da nisam ljubitelj janjetine i sad da se ne upropaste ti komadi mesa odlučio sam se za ovo jelo. U paketićima je bilo i janjećih leđa i prsa, nogu i sl. Sve sam iskoštao, stavio u pac/marinadu da odstoji jedan dan prije ili ako imate više vremena i 3-4 dana slobodno meso možete ostaviti u marinadi.Ovo jelo možete praviti od bilo kojega dijela mesa janjetine.
Sastojci za marinadu : ( dovoljna je količina za 1 kg mesa )
5- 6 klekovih boba
1 veća glavica crvenog luka ( narezanog na veće kocke )
10 tak zrna papra u zrnu
1 dl bijelog vina
2 dl ulja
3 lovorova lista
Postupak:
Meso stavite u zdjelu u kojoj će meso odležati i marinirati se. Na očišćeno i narezano meso dodajte sve navedene začine. Prekrijte sa prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.
Sastojci za umak :
3 velike glavice crvenog luka
2 velike mrkve
2 srednja korjena peršina
1 mali celer
2 tikvice ( zajedno sa korom, samo ih prethodno dobro operite )
1 l pasirane rajčice
1 jušna žlica senfa
500 ml mesnog ili povrtnog temeljca
sol, papar, šećer
Postupak :
Na plitkoj masnoći u posudi u kojoj ćete pirjate komade janjetine ulijte malo ulja. Meso izvadite iz marinade, te ga očistite od začina. Sotirajte ga sa svih strane sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju i sve dok se meso ne karamelizira. Korjenasto povrće i tikvice narežite na sitnije kocke. Pečeno meso izvadite van i odložite ga sa strane, a na preostalu masnoću dodajte prvo crveni luk i ostavite ga da se pirja, a zatim dodajte druga povrća. Podlijevajte sa temeljcem. Kada je povrće na pola kuhano vratite pečene komade janjetine natrag u posudu u kojoj kuhate povrće. Dodajte pasiranu rajčicu, senf, šećera po ukusu i začine. Kuhajte sve dok se janjetina ne skuha i umak dovoljno reducira. Ovo jelo možete poslužiti uz bilo koji prilog.
Sastojci za marinadu : ( dovoljna je količina za 1 kg mesa )
5- 6 klekovih boba
1 veća glavica crvenog luka ( narezanog na veće kocke )
10 tak zrna papra u zrnu
1 dl bijelog vina
2 dl ulja
3 lovorova lista
Postupak:
Meso stavite u zdjelu u kojoj će meso odležati i marinirati se. Na očišćeno i narezano meso dodajte sve navedene začine. Prekrijte sa prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku.
Sastojci za umak :
3 velike glavice crvenog luka
2 velike mrkve
2 srednja korjena peršina
1 mali celer
2 tikvice ( zajedno sa korom, samo ih prethodno dobro operite )
1 l pasirane rajčice
1 jušna žlica senfa
500 ml mesnog ili povrtnog temeljca
sol, papar, šećer
Postupak :
Na plitkoj masnoći u posudi u kojoj ćete pirjate komade janjetine ulijte malo ulja. Meso izvadite iz marinade, te ga očistite od začina. Sotirajte ga sa svih strane sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju i sve dok se meso ne karamelizira. Korjenasto povrće i tikvice narežite na sitnije kocke. Pečeno meso izvadite van i odložite ga sa strane, a na preostalu masnoću dodajte prvo crveni luk i ostavite ga da se pirja, a zatim dodajte druga povrća. Podlijevajte sa temeljcem. Kada je povrće na pola kuhano vratite pečene komade janjetine natrag u posudu u kojoj kuhate povrće. Dodajte pasiranu rajčicu, senf, šećera po ukusu i začine. Kuhajte sve dok se janjetina ne skuha i umak dovoljno reducira. Ovo jelo možete poslužiti uz bilo koji prilog.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!