Ovaj pekmez od jabuka mi je najbolji koji sam ikad probao! U ovaj pekmez ne ide ni trunka šećera, ali ukoliko želite slađe slobodno ga možete dodati. Upotrebljavam ga za kolače, a isto tako ga možete i u pripremi raznih pita poslužiti kao nadjev ili jednostavno preljev. Malo se duže kuha ali svaka minuta,sat i sekunda se isplati. Možete ga praviti slatkog ili kiselog. Ukoliko ćete raditi slatki pekmez kupiti slatke jabuke i stavite po želji šećera, a ukoliko radite kiseliji pekmez dodajte limunsku kiselinu i upotrijebite kisele jabuke.Moj je kombinacija bez šećera i sa limunskom kiselinom
Sastojci :
5 kg svježih slatkih jabuka
500 g šećera kristala ( ukoliko odlučite da ćete ga stavljati, ja nisam. Jabuke same po sebi sadržavaju dovoljnu količinu šećera i htio sam ih napraviti bez ikakvih dodatnih šećera )
1 džem fix
pola jušne do 1 jušne žlice mljevenog cimeta
2 limuna
pola čajne žlice limunske kiseline
voda ( vrlo malo, tek toliko da natopi jabuke )
Postupak :
Prije svega pripremite teglice. Dobro ih operite u deterdžentu, isperite i stavite ih u pećnicu na 180 C oko 15 - 20 minuta kako biste sterilizirali staklenke, ugasite pećnicu, te ih ostavite unutra. Ukoliko radite sa poklopcima od teglica njih prokuhajte 10 -15 minuta u kipućoj vodi.Jabuke ogulite, narežite ih na kriške i odvojite od "srca" i koštica. Stavite ih u dublju posudu, te podlijte sa vodom, (ocijedite limun te dodajte njegov sok unutra u jabuke sa vodom ) , tek toliko da malo natopi jabuke, te ih kuhajte sve dok se vode ne reducira, a zatim ih usitnite sa štapnim mikserom ili stolnim blenderom. Dodajte po želji šećera kristala, mljeveni cimet, limunske kiseline i ostavite da kuha. Pekmez se mora u potpunosti reducirati, a to ćete najbolje moći provjeriti pomoću kuhače ili žlice ( mora biti gusto poput umaka koje svakodnevno kuhate ). Džem fix ( možete ga dodati, a i ne morate ), pripremite prema uputama na vrećici, te ga dodajte u jabuke. Ostavite da prokuha još oko 10-15 minuta. Pripazite jer će pekmez špricati na sve strane. Najbolje ga prekrijte poklopcem i ostavite tih zadnjih minuta da se kuha na vrlo laganoj vatri. Gotovi pekmez direktno vruće sipajte u stelizirane teglice, zatvorite poklopcima i okrenite naopačke da stoje. Na taj način napraviti će se vakum, a i dodatno će se pasterizirati pekmez. Ukoliko nemate odgovarajućih poklopaca pekmez koji ste pretresli u teglice stavite u prethodnu zagrijanu pećnicu na najnižu rešetku i ostavite ga unutra da se peče sve dok ne dobije na samom vrhu teglica koricu. Prekrijte sa papirom ili celofanom, povežite gumicama, ostavite da se ohladi, a zatim ih pohranite na suho i mračno mjesto.
Još nisam kuhala pekmez samo od jabuka. Ponekad sam ih stavila kao dodatak u neke druge pekmeze, npr. od šljiva, višanja, naranče i sl.
OdgovoriIzbrišiSad me baš zanima kakav je okus, mislim da ću ovo isprobati, kao i ti, bez šećera.
Hvala ti za recept :)