Evo jednog već puno puta viđenog jela koje se također dosta brzo pripravlja, a i ukusno je.
Opet ćemo ponoviti kako na pravilni način napraviti i skuhati rižu, bitno je samo da se strogo držite uputa, a količinu-normativ namirnica možete odredite sami i prema broju ukućana - gostiju za koje ćete raditi ovo, ali i općenito sva jela.Općenito sama priprema riže ili rižota nije mačji kašalj kada se priprema i kako drugi misle da jest. Ovo je pravi način kako ga Francuzi rade.
Sastojci :
1 kg pilećih prsa
300 g sušene slanine
500 g riže dugog zrna
2 male glavice crvenog luka
1 l mesnog ili povrtnog temeljca + 0,5 l vode
1 čajna žlica šafrana
50 g maslaca
20 g parmezana
sol
........................................................
Sastojci za umak od gljiva :
500 g svježih šampinjona
2- 3 jušne žlice brašna
2 srednje glavice crvenog luka
2 dl mesnog ili povrtnog temeljca
sol, bijeli papar
......................................................
Postupak:
Pileća prsa odvojite od kostiju, te ih narežite na žlijen ( štapiće jednake dužine ). Sušenu slaninu narežite na duže trake, te svaki žlijen narezanih pilećih prsa omotajte sa slaninom i nabadajte na drvene štapiće .( Nema potrebe da solite meso jer će slanina pustiti svoju sol, a isto tako slaninom smo omotali pileća prsa da tokom pečenja piletina se ne presuši i da sočnost pilećim prsima ). Pileće ražnjiće sotirajte na plitkoj masnoći prekrivene aluminijskom folijom kako bi ostali što sočniji i puni soka, povremeno okretajući ih. Masnoću na kojoj su se sotirali ražnjići ne bacajte jer ćemo na njoj napraviti umak od gljiva. Šampinjone narežite na tanke listiće, a crveni luk na sitne kocke. Prvo dodajte crveni luk i pirjajte ga sve dok ne pusti vodu, zatim dodajte narezane šampinjone, te ih također pirjajte sve dok ne puste vodu. Kad šampinjoni puste vodu, dodajte brašno i ostavite da se malo uprži. Zatim podlijevajte sa temeljcem i ostavite da umak kuha i zgusne. Začinite po ukusu.
Za rižu na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu i pirjajte je sve dok ne počne "škripati". Temeljac pomiješajte sa vodom i stavite ga kuhati sve dok ne prokuha. Rižu podlijevajte sa tim temeljcem povremenom i sve to obavezno kuhajući na laganoj vatri i po potrebi dodavajući temeljac. Pred sam kraj kuhanja dodajte maslac narezan na sitne kocke, parmezan i šafran.( Oprezno sa šafranom jer taj začin je dosta jak i može kompletno uništiti cijelo jelo ukoliko ga stavite previše ).
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!