Kad sam prvi put vidio "Kubeti" na TV-u pomislio sam, oh ne, još jedna tvornička i marketinška izmišljotina! Prvo su se pojavile bruskete "Mareti", pa su onda odlučili da naprave Kubeti koji je zapravo isto stvar, samo što su "Mareti" - bruskete ( od kruha naravno ), a Kubeti - kockice ( također od kruha ). Kubeti su zapravo "Cubeti" ( što bi cube na engleskom značilo kocka ). Nisam ih probao niti planiram jer samo kad se sjetim čega zapravo ima svege unutra, odustao sam. U tvornici kada ih rade, "kruh" koji i zapravo nije kruh već naravno opet tvornička mješavina puna aditiva, konzervansa, umjetnih boja i sladila, imaju mješavinu svih tih "začina" sa kojima pomoću strojeva špricaju svaku kockicu ili brusketu.Bruskete špricaju sa okusima samo s jedne strane, dok kubeti su sa svih četiri strana pošpricani okusima pizze, roštilja, slanine i sl. Na internetu se već može pronaći dosta recepata i za domaće bruskete, a i za Kubetije. Niti jedan od recepata mi se nije svidio, te Vam donosim jednu moju verziju domaćih kubetija koji će Vaši klinci, ali i odrasli sa guštom grickati.Ove koje sam radio su okus pizze i mljevene slatke paprike i sezama i češnjaka u granulama. Vi dakako možete ih i drugačije raditi sa nekim drugim začinima, a najvažnije je to što će barem znati što ste napravili i što jedete.
Sastojci :
1 kg glatkog brašna
1 p.p
2 dl mlijeka
2 čajne žlice šećera
40 g svježeg kvasca
2,5 dl suncokretovog ulja
2-3 jušne žlice soli
5 punih jušnih žlica ( mješavina začina za pizzu )
2 pune jušne žlice sezama
2 pune jušne žlice mljevene slatke paprike
1 jušna žlica češnjaka u granulama
Postupak:
Mlijeko zagrijte u malom lončiću da bude mlako. Svježi kvasac se
ne smije nikada stavljati u vruće mlijeko jer će spržiti "gljivice" koje se nalaze u njemu i neće moći da odradi svoje - da se digne. U mlako mlijeko dodajte šećer i svježi kvasac iskidan na sitne komadiće, te ostavite sa strane da se uzdigne.
U međuvremenu prosijte brašno sa praškom za pecivo, te mu dodajte sve navedene začine.
Kad se kvasac uzdigao, dodajte ga u brašno, te stavite ulje i dodavajte
tople vode po potrebi sve dok ne dobijete glatko i homogeno tijesto.
Umiješano tijesto vratite natrag u dublju zdjelu koju ste prethodno premazali sa malo ulja. Tijesto stavite u tu zdjelu, te i njega premažite sa malo ulja. Ulje se stavlja kako se tijesto tokom procesa dizanja ne bi sasušilo, kako se ne bi napravila korica i kako ne bi popucalo.
Prekrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže.
Kad se tijesto digne pretresite ga na radnu površinu i još jednom premijesite, te ostaviti da se diže još kojih 15-tak minuta.
Tijesto podijelite na manje komade, razvljajate ga i narežite na sitne kocke jednake veličine, te ostavite da se diže još 10 -tak minuta.
Izrezane komadiće tijesta ( kockice ) poslažite u tepsiju za pečenje te ih posipajte sa malo soli. Svaku stranu pecite na 180C oko 10-15 minuta, okretajući ih sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Moraju biti hruskavi i dobro zapečeni!
Bon Appétit
Super, ovo ću morati da probam !! odličan receptić za grickalice za klince ali i za nas naravno :)
OdgovoriIzbrišiProbajte Klaudija, oduševiti ćete se okusom! ;)
OdgovoriIzbrišiizgleda vrlo zamorno za raditi - zar se tijekom pečenja moraju okretati?
IzbrišiPoštovani/a naravno da ne morate ih okretati stalno, sve ovisi o temperaturi na kojoj ćete ih peći, a isto tako možete ih i miješati tokom pečenja. Niti jednog recepta koji sam ispisao ne morate se slijepo držati, napraviti kako Vi smatrate da će po Vašem mišljenju biti najbolje i najednostavnije jer svi recepti su rađeni po mojem nahođenju i za kako sam smatrao da je najbolje. Isto tako možete ih pržiti u ulju.
Izbriši