Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

subota, 28. travnja 2012.

"Slatka fantazija crème de la crème sa preljevom od jagoda

Ne mogu nikako prežaliti što imam većinu jela koja su fotografirana sa mobitelom,a ovo je bio prvi mobitel koji sam imao sa kamerom, a i kada sam u žurbi pa ne stignem fotografirati svaki pojedinačan postupak izrade određenih jela, tako da sam morao ko'lko tol'ko retuširati ovu fotografiju kako bi ispala što preglednija i kako bi se na što lakši način shvatilo što predstavlja na tanjuru ovo. Evo jednog fancy recepta.Ovaj recept sam radio prije 3 godine i kopao sam ga po računalu ne bih li našao tu fotografiju koju sam morao podijeliti sa Vama. Recept je vrlo jednostavan kao i sama priprema.Radi se o podlozi biskvita, kremi od jogurta i  preljevom od jagoda.Inače bježim k'o vrag od tamjana kada je riječ o želatini ( bilo da je ona u prahu ili u listića ) , jer jednostavno ne volim općenito deserte u koje se stavlja želatina, preumjetno mi djeluju i imam dojam kao da jedem gumu, no ovog puta želatina je neizostavan sastojak ovog deserta koja se stavlja u kremu od jogurta. Za ovaj desert ćete zaista trebati dosta jagoda,a moći ćete dobiti maksimum 2 "tortice" jer je riječ o vrlo malom normativu. Desert je vrlo osvježavajuć za ove nadolazeće ljetne dane, a s obzirom kako počinje sezona jagoda evo i takvog jednog od recepta. Normativ ovog deserta je maksimum za 2 male "tortice".Ukoliko želite više povećajte normativ, uduplajte ga, s tim da možete koristiti isti normativ jagoda, sve ostalo uduplajte.


Sastojci za biskvit, biskvitno tijesto :

100 g šećera kristala
3 jaja
80 g maslaca
3 jušne žlice brašna
1 p.p.
1 čajna žlica limunove korice
+ 250 g svježih jagoda ( za dekoraciju i postolje biskvita )


Sastojci za kremu od jogurta :

250 g svježih jagoda
1 dl mlijeka
80 g šećera kristala
2,5 slatkog vrhnja za šlag
1 jogurt ( od 180 ml )
3-4 listića želatine

Sastojci za preljev od jagoda :

250 g svježih jagoda
1, 5 jušna žlica šećera kristala

Dodatno :  ribizle, borovnice ili neko drugo voće kao dekoracija, 150 dl slatkog vrhnja za šlag - dekoracija, svježi listići mente


Postupak :

Brašno prosijte sa praškom za pecivo. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite ga se ohladi. Jaja mutite sa šećerom sve dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu. Ulijete ohlađeni maslac, limunovu koricu i prosijano brašno sa praškom za pecivo, te lagano mikserom umutite.Biskvit vam treba biti što tanji, nešto slično roladama, samo duplo manje.( Na fotografiji skoro pa da se i ne vidi jer je tanko i sakriveno svježim jagodama ). Biskvitno tijesto ravnomjerno rasporedite po papiru i stavite peći na 180 C do nekih 15-20 minuta.
Za preljev od jagoda izmiksajte jagode sa šećerom sve dok se šećer u potpunosti ne otopi, te ostavite u hladnjaku da odstoji oko 1 sat. S tim preljevom ćete ukrasiti tanjur.
Za kremu od jogurta zagrijte mlijeko sa šećerom te mu dodajte listiće želatine, malo promiješajte i ostavite da želatina nabubri. U posebnoj posudi izmutite slatko vrhnje u šlag, no pazite da ga ne premutite jer ćete dobiti maslac, morati pronaći balans da šlag ne bude niti pregust, niti prerijedak. Opet u drugoj posudi pomiješajte jogurt sa želatinom, mlijekom i šećerom koji ste prethodno pripremili, te dodajte 3 jušne žlice preljeva od izmiksanih jagoda u to. Pred sam kraj sve to promiješajte sa tučenim slatkim vrhnjem i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne. Pečeni biskvit odvojite od masnog papira, te pomoću okrugle modlice izrežite kako je prikazano na fotografiji. Biskvit zajedno sa okruglom modlicom prebacite na malo veći tanjur, te na njega dodajte narezana svježe jagode. ( Možete ih staviti i uokolo kalupa, ali i gore na biskvitno tijesto kako je prikazano na fotografiji, vrlo je bitno da su jagode "zalijepile" se na okruglu modlu i da krema od jogurta ne bude prekrivena jagodana, već da se krema vidi samo na vrhu ). Na biskvit i jagode dodajte kremu od jogurta. Ostavite najviše četiri sata da odstoji u hladnjaku, a zatim ih izvadite van. Vrlo pažljivo odstranite kalup.150 dl slatkog vrhnja izmutite u šlag, te time ukrasite vrh "tortice", stavite listiće mente.Okolo tanjura rasporedite preljev od jagoda, te ukrasite sa ribizlama, borovnicama ili neki drugim voćem.




Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)