Većina
nas voli palačinke, a pogotovo one slatke sa sirom. Ove zapečene
palačinke mogu se kombinirati sa raznim vrstama voća, sa limunovom i
narančinom koricom, suhim i koštunjičavim voćem i sl. Najviše posla ide
oko same pripreme palačinki, sve drugo je vrlo jednostavno. Kad
napravite smjesu za palačinke obavezno ju ostavite preko noći da
odstoji. To se radi kako bi se brašno ( gluten ) što bolje povezalo sa
tekućim namirnicama ( jajima, mlijeko, mineralnom vodom i sl. )
Molekule glutena "napune" se tekućinom, te se dobija fina, bolja i
ukusnije tekstura. Vrlo bitno je navesti i to kojim redoslijedom se
dodavaju određene namirnice tokom pripravljanja smjese za palačinke, to
možete pročitati u samom postupku izrade ovih palačinki.
Sastojci :
4 jaja
400 glatkog brašna
4 pune jušne žlice šećera kristala
1 jušna žlica soli
1 čajna žlica praška za pecivo
mineralna voda i mlijeko po potrebi
ulje za pečenje
Postupak:
U duboljoj posudi vrlo malo izmutite mlijeko i jaja. Dodajte šećer i sol i vrlo kratko još jednom izmiksajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mineralnu vodu. Smjesa ne smije biti ni pregusta niti prerijetka.
Sastojci za punjenje palačinki:
500 g svježeg kravljeg sira
2 dl šećera kristala
2 jaja
2 kisela vrhnja
1 ribana narančina korica
Postupak:
Umiješajte sve sastojke i ostavite oko 10 - 15 minuta da odstoji. Po želji ako volite možete staviti i grožđice.
Sastojci za preljev palačinki :
3 kisela vrhnja
2 žumanjka ( ukoliko želite da Vam pečena korica bude zlatne boje, a ukoliko imate domaća dovoljno će biti i jedno jaje, premda će i šećer kristala dodati svoje - karamelizirati će se )
3 jušne žlice šećera
mlijeko po potrebi ( da dobijete lijepu i tekuću teksturu sa kojom ćete moći preliti gotove palačinke )
Postupak :
Sve navedene sastojke pomiješajte i prelijte preko palačinki. Stavite u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju! Poslužite ih još dok su tople!
Uživajte u kalorijama! ;)
Sastojci :
4 jaja
400 glatkog brašna
4 pune jušne žlice šećera kristala
1 jušna žlica soli
1 čajna žlica praška za pecivo
mineralna voda i mlijeko po potrebi
ulje za pečenje
Postupak:
U duboljoj posudi vrlo malo izmutite mlijeko i jaja. Dodajte šećer i sol i vrlo kratko još jednom izmiksajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mineralnu vodu. Smjesa ne smije biti ni pregusta niti prerijetka.
Gotovu smjesu ostavite preko noći da odstoji u hladnjaku. Od navedene smjese ispecite palačinke dok ne potrošite cijelu smjesu. Slažite ih na tanjur te ih dobro prekrijte prozirnom folijom kako bi se palačinke uparile i kako bi bile što lakše savitljivije ( tokom punjenja i rolanja ).
Sastojci za punjenje palačinki:
500 g svježeg kravljeg sira
2 dl šećera kristala
2 jaja
2 kisela vrhnja
1 ribana narančina korica
Postupak:
Umiješajte sve sastojke i ostavite oko 10 - 15 minuta da odstoji. Po želji ako volite možete staviti i grožđice.
Svaku gotovu palačinku premazujte sa gotovim nadjevom, rolajte i slažite u tepsiju/pleh u kojoj ćete gratinirati palačinke.
Sastojci za preljev palačinki :
3 kisela vrhnja
2 žumanjka ( ukoliko želite da Vam pečena korica bude zlatne boje, a ukoliko imate domaća dovoljno će biti i jedno jaje, premda će i šećer kristala dodati svoje - karamelizirati će se )
3 jušne žlice šećera
mlijeko po potrebi ( da dobijete lijepu i tekuću teksturu sa kojom ćete moći preliti gotove palačinke )
Postupak :
Sve navedene sastojke pomiješajte i prelijte preko palačinki. Stavite u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju! Poslužite ih još dok su tople!
Uživajte u kalorijama! ;)
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!