Sastojci :
500 ml mlijeka
1 jušna žlica vode
4 pune jušne žlice grisa ( pšenične krupice - po potrebi dodavajte naknadno grisa da dobijete željenu gustoću )
2 jušne žlice šećera
1 puna jušna žlica slatkog ili gorkog kakaa
1 jušna žlica maslaca ili svinjske masti
............................................
Postupak:
Lončić u kojemu ćete kuhati gris dodajte vodu, a zatim mlijeko. To obično radim jer mlijeko tokom zakuhavanja zna zagorjeti, uhvatiti se za stijenke lončića-posude ( to su bjelančevine mlijeka ), dodajte šećer i ostavite da zakuha. Dodajte gris i kakao i neprestano miješajte dok se ne zgusne, a gris ne skuha. Po potrebi dodavajte gris sve dok ne dobijete željenu gustoću. Pred sam kraj dodajte maslac ili svinjsku mast, te toplo poslužite. Po želji posipajte sa još malo kakaa.
kad sam bila dijete stalno sam jela gris, ali nikad mi ni mama ni baba nisu stavljale unutra maslac.
OdgovoriIzbrišiDanas kad ga kuham sebi isto ne stavljam mast/maslac jer mu jednostavno ne treba. Gris je sasvim dovoljan..još malo kakao praha ili naribane čokolade i to je to! savršen obrok!
S jedne strane u tjesteninu ne stavljaš ulje jer su to dodatne kalorije, a u gris da. Kako to? :)
Zato jer sam na grisu tako odrastao, dodavajući mast, no kad sam ga pripremao nisam je imao, stavio sam maslac. Kalorije koje sam spomenuo za tjesteninu su da ne dodajem/dodaju one koji ne vole dodatne kalorije, ali i za one koji nemaju novaca da uštede na ulju jer je bespotrebno ukoliko će se tjestenina miješati stalno.Svatko se hranio na drugačiji način i kako sam već puno puta rekao : "o ukusima se ne raspravlja".:))
OdgovoriIzbrišiNaravno, ali i hrana je podložna raspravi, a ne volimo svi isto. Što ne znači da o tome ne možemo zdravo raspravljati.
OdgovoriIzbrišiinače ni blogovi, ni članci o hrani nemaju smisla.
:)
Vidiš, prvi put čujem za mast/maslac u grisu. Ali zanimljivo je doznati da negdje ljudi i tako jedu.
Zašto blogovi i članci o hrani nemaju smisla?Zbog čega ga onda Vi vodite ako smijem pitati?! Ja baš smatram suprotno, pogotovo ako iza njih stoje profesionalni kuhari i slastičari, a ne samoprozvani amateri kuharice ili slastičari. Ukoliko ste čitali moju oštru kolumnu koja se nalazi na FB grupi onda ćete shvatiti o čemu pričam.
OdgovoriIzbrišiMoram biti iskrena da ju nisam pročitala, ali ima vremena. pročitat ću ju.
OdgovoriIzbrišiKonkretno sam se osvrnula na vaš komentar, i očito niste shvatili blagu dozu humora ili ironije u mom komentaru.
DAkle baš suprotno - ja smatram da blogovi o hrani imaju smisla, ali jednako tako ima smisla i raspravljati o ukusima.
Gore ste napisali sljedeće :
''vatko se hranio na drugačiji način i kako sam već puno puta rekao : "o ukusima se ne raspravlja".:))'
pa sam se na to osvrnula. :)
Dakle - unatoč činjenici što se svi hranimo drugačije, što imamo drugačiji ukus ne znači da o tome ne možemo zdravo raspravljati.
Kao što sam ja lijepo pitala zašto maslac u gris, vi ste lijepo odgovorili i meni je zanimljiva postala činjenica da negdje jedu tako.
Možda sam čak poželjela jednom to i isprobati da vidim postoji li značajna razlika...
znači - mislim da, kad se radi o hrani, itekako ima smisla raspravljati o ukusima, ali civilizirano i normalno jer na taj način možemo doznati puno zanimljivih detalja i načina pripreme pojedinih namirnica.
Također - poznajem nekolicinu profesionalnih kuhara koji su sve samo ne kuhari. Jednako i za slastičare. Nije svatko nadaren za ono za što se školovao tako da smatram da nečija diploma nije garancija njegove stručnosti ili kvalitete njegovog rada :)
S druge strane, postoje mnogi amateri koji su se pronašli u gastronomiji, nebitno bilo to kuharstvo i slastičarstvo i koji savršeno rade to što vole baš zato jer ih to čini ispunjenima, sretnima i svaki mali uspjeh ih tjera dalje, bez obzira na činjenicu da nemaju diplomu.
A opet, s treće strane postoje kuhari / slastičari koji fenomenalno rade ono za što su školovani.
Da rezimiramo :
uvijek sam za raspravu o hrani. zdravu, civiliziranu i normalnu :)
Kad sam naveo ukuse pod tim sam mislio na ukuse tko kako voli bez ikakvog tuđeg nadmetanja ili ne daj Bože prepucavanja, a Vaš prvi komentar uopće mi nije djelovao kao da je ironičan i humorističan, jer ipak je ovo virtulani svijet i vrlo lako dođe do nesporazumijevanja, što je po mojoj logici i normalno. Na komentar kako nikad niste čuli da itko stavlja svinjsku mast ili maslac stekao sam dojam da nisam normalan i da pišem budalaštine. :D Sve ostalo što ste naveli po pitanju amataterskog ili profesionalnog kuharstva i slastičarstva znam, pa ponavljam kada budete pročitali kolumnu mislim da ćete shvatiti o čemu pričam. ;)
OdgovoriIzbrišiČim ulovim malo više vremena, pročitat ću ju, ne volim čitati članke, blogove ili bilo što nabrzaka :)
OdgovoriIzbrišiIstina, virtualni svijet ima tu manu što ne možeš ''napisati ton glasa''
nikako nisam mislila da ispadne da ste nenormalni ili da pišete budalaštine, već sam post o tjestenini pročitala baš prije ovoga pa sam zato to dvoje povezala, a i stvarno nisam čula da se u gris dodaje maslac negdje..
eto, sad znam jedan detalj više, volim doznati nešto novo :)
Tako sam i pretpostavljao da ste čitali prvo o tjestenini sa chilly-jem, a onda o grisu. Svinjska mast je glavni faktor koji stavim u gris, maslac je bio zamjena ovog puta jer svinjske masti nisam imao, a mislim da sam to možda i napisao u uvodu. Isprobajte jedno ili oboje, pa javite dojmove kakvi god da jesu. ;) U mojoj obitelji se ta "tradicija" prenosila s koljena na koljeno, otuda je nastao i taj gris. Kako god da itko napravi i na svoj način ni u čemu nije pogriješio. Isto tako svi ovi moji objavljeni recepti napisani su kako ih ja radim, a na drugima je hoće li taj recept modificirat i napraviti ga po guštu kako su naviknuli i kako vole.
OdgovoriIzbrišiEh da, dok nisam zaboravio. Postavio sam upit kad ste pravili creme brulee u vezi onih malih čajnih žlica, no kako nisam dobio odgovor da pokušavam ovdje. Jel i Vi imate ovakav komplet ili? ;)
OdgovoriIzbrišihttp://imageshack.us/photo/my-images/593/dsc02491sz.jpg/
a da prijeđemo na ''ti''? ;)
OdgovoriIzbrišiEvo, podsjetili ste me da odem sada kad imam malo vremena odgovoriti na ostale komentare i pitanja. Odgovorila sam i na svom blogu na Vaše pitanje, ali evo i tu ću :)
da, to je taj komplet :)
Iz poštovanja pišem "Vi". ;)Možemo dakako prijeći na "ti". ;)
OdgovoriIzbriši