Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 31. svibnja 2012.

Kroasane

Ovaj recept sam uzeo iz mamine velike bilježnice u koju je zapisivala sve recepte bilo da su slana ili slatka jela u pitanju. Tražio sam bezbroj recepata, no onda sam se sjetio te njezine bilježnice, ali i krosana koje je ona radila. Nema mi boljeg i ukusnijeg recepta od ovoga. Ja sam jedino malo normativ povećao i napunio ih sa sirom trapistom i šunkaricom. No nažalost davno sam ih radio kada nisam ni razmišljao da ću otvoriti grupu i ovaj blog pa nemam detaljan postupak izrade, a isto tako vjerujem da je većina Vas već dosad imalo priliku pripremati ih i da znate u biti kako se rade.Preradio sam u receptu da ide dvije kocke svježeg kvasca jer prije četiri godine kvasac je bio još nešto, a danas na količinu od jednog kilograma tijesto se ne diže više kako je to prije bilo i kad je kvasac u pitanju i s njime su počeli "mućkati" i valjati nas.


Sastojci za tijesto:

1,5 kg glatkog brašna
2 kocke svježeg kvasca
3 dl jogurta
1/2 jušne žlice šećera kristala ( jedna polovice jušne žlice ide u mlijeko, a drugi dio kasnije )
4 dl toplog/mlakog mlijeka
350 g maslaca ( ili margarina )


................................................

Za punjenje :

300 g šunke za pizzu ( ili neke druge salame, a možete i suhomesnatog također staviti )
200 g sira trapista


................................................

Dodatno :
2 žumanjka, sezam, ulje

................................................

Postupak :

U mali lončić dodajte 2 dl mlijeka, šećer kristal, te lagano zagrijte na slaboj vatri. Mlijeko ne smijete biti vruće. Prstom probajte da dobijete mlako mlijeko. Kvasac iskidajte na manje komadiće. Lončić maknite s vatre i dodajte mu kvasac. Lagano izmiješajte, te ostavite sa strane da kvasac proradi i da se počne dizati.
U dubljoj posudi izmiješajte jaja sa jogurtom, dodajte sol, dodajte drugi ostatak šećera kristala, a zatim kvasac koji se uzdigao. Sve lagano izmiješajte. Brašno prosijte. U smjesu postepeno dodavajte prosijano brašno po potrebi sve dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu. Zamiješano tijesto izvadite van iz posude, te ga na radnoj površini umijesite. Podijelite tijesto na 8 manjih loptica koju svaku premažite sa malo ulja ( kako se na tijestu ne bi napravila korica ). Tijesto ostavite na toplom da se udvostruči.
Svaku lopticu razvaljajte u okrugli ili pravokutni oblik.Jednu lopticu razvaljajte zatim dodajte tanji sloj naribanog ili narezanog maslaca, pa opet novu razvaljanu lopticu.




Završite sa zadnji razvaljanim tijestom na koje ne stavljate maslac, već premažite sa tanjim slojem ulja i ostavite opet da se tijesto udvostruči.
Tijesto pomoću oklagije razvaljajte 2 cm prsta debelo, opet na to sve naribajte ostatak maslaca, preklopite nekoliko puta da dobijete kocku i ostavite opet sa strane da se tijesto udvostruči. Tijesto opet razvaljajte ( krug, pravokutnik ), te ga podijelite na veličinu dijelova koje želite ( ovisno koliko velike želite da budu kroasane ). Na svaku izrezanu kroasanu dodajte prvo šunku, zatim sir trapist. Tijesto motajte od vanjskog dijela prema unutrašnjem. Složite na masni papir za pečenje, premažite ih sa razmućenim žumanjkom, posipajte sa sezamom, te ostavite da odstoje još oko 15-20 minuta. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 25 minuta ili sve dok ne porumene i dobiju zlatnu boju. Poslužite ih dok su još tople.




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)