Još malo jestivog cvijeća, osim cvjetova tikvica.Vjerujem da Vam je ostao koji cvijet bazge. Ukoliko je, kao lagani desert možete poslužiti ovu prženu bazgu koja se vrlo brzo priprema, a još brže nestaje sa tanjura. Smjesa je gotovo isto kao i onoj smjesi za palačinke, no nemojte previše eksperimentirati sa smjesom jer neće osjetiti okus bazge kada je budete jeli.Ukoliko imate vremena smjesu ostavite da prenoći u hladnjaku kako bi voda ušla u brašno i kako biste dobili kvalitetniju, ali i ukusniju smjesu, ista stvar i sa palačinkama kada ih pripremate.Isto tako možete napraviti i pivsku smjesu koja se u kuharstvu stručno zove "Orly" ( odvojite žumanjke od bjelanjaka, u žumanjke dodate određenu količinu brašna, soli i piva, a bjelanjeke istučete u čvrsti snijeg. Oboje lagano izmiješate da dobijete homogenu smjesu, a zatim prvo u brašno uvaljate svaki cvijet, a zatim u "Orly" smjesu ).
Sastojci :
10 - tak svježih cvjetova bazge
2 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 jušna žlica šećera kristala
1 dl mineralne vode
1 čajna žlica vanilin šećera
glatko brašno po potrebi
ulje za prženje
štaub šećer za posipati cvjetove
................................................
Postupak :
Bazgu lagano protresite rukama kako biste maknuli eventualne kukce i dobro ju pregledajte. Ukoliko ste jedni od onih ljudi koji se boje da se ne bi slučajno otrovali od ne znam ti ja čega, operite je i pod laganim mlazom vode, no tada imajte na umu da ćete ukloniti i pelud koja daje okus ali i boju bazgi. Skinite i listove, škarama izrežite suvišni dio, ali ostavite male grančice kako bi Vam bilo što lakše pržiti bazgu kasnije. Svaku grančicu prvo uvaljajte u oštro brašno, lagano protresite, a zatim u smjesu, te pržite u dubokoj masnoći. Tokom prženja tapkajte sa grančicom u ulju kako biste dobili što preglednije cvjetiće, te ih pržite do lagane zlatno-žute boje. Poslužite ih dok su još tople i posipajte sa štuab šećerom.
Bon Appétit
Isprobala sam pohovanu zovu pre nekih 2 i kusur godine. Moram priznati da mi se nije svidelo. :( Očigledno mi ovde nismo navikli na zovu na taj način. Ali zato sok obožavam, svake godine pravim. I ove sam. :)
OdgovoriIzbrišiNeobična je,neobičnog okusa to je istina. ;)Baš sam primijetio razliku tokom prženja da oni cvjetovi koji su se duži pržili u ulju nisu imali finu aromu bazge, slabo se osjetilo, no svidjela mi se.
OdgovoriIzbriši