Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 17. svibnja 2012.

Kuhana i zapečena sarma od kelja

Zasigurno se sjećate onih dulmi ( crvenog luka punjenog mljevenim mesom ), ista stvar je i sa keljom. Sarmu možete zaista raditi od više vrsta povrća : kiselog kupusa, kelja, raštike, blitve i vinove loze. Mnogi će možda reći da nema boljeg od one sarme sa kiselim kupusom, no zaista se isplati i vrijedi napraviti i ove od kelja.Sve vrste sarmi i dulma općenito volim uvijek prvo pirjati crveni luk i rižu skupa, a zatim je dodati u mljeveno meso jer mi je tako finije, a tako je i radila jedna moja šefica kuhinje.Ovisno kako volite i kako ste naučilim, ja osobno u zadnje vrijeme sarme kuham na plitkoj vodi, tek toliko da ima malo tekućine da nije presuha, ali niti da sarma pliva u vodi. Na taj način ćete i izbjeći sve one silne zaprške i druge zgušnjivače koje ne volite ili volite.



Sastojci :

1 veća glavica svježeg kelja
3 kisela vrhnja
1,5 dl mlijeka

Sastojci za nadjev :

1 kg miješanog mljevenog mesa
300-350 g riže ( možete i manju količinu riže, ja stavim više riže jer ne volim da je sarma "prekrta" )
2 srednje glavice crvenog luka
1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
sol, mljeveni papar po ukusu
1 dl tople vode

Dodatno ( preljev za gratinirane sarme ) : 

2 kisela vrhnja
1 režanja češnja češnjaka
1 jogurt
sol po ukusu


Postupak :

Kelj odvojite na sve listove, a srceta ostavite sa strane. Svaki list kelja operite pod vodom te ga stavite blanširati u kipuću vodu na 3-4 minute, izvadite van i ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu napravite mesni nadjev. Luk narežite na sitne kockice i stavite ga pirjati na plitku masnoću sve dok ne postane staklast. Dodajte rižu, te ju pirjajte sve dok ne počne "škripati". Maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi. U dublju posudu stavite mljeveno meso, a zatim pirjani luk s rižom, dobro promiješajte te dodajte sve navedene začine i vode. Gotovi nadjev ostavite da odstoji najviše pola sata , a zatim punite listove kelja kako je prikazno na fotografijama.






"Srceta" kelja koja su Vam ostala narežite na tanke rezance, te poslažite na dno posude u kojoj ćete kuhati ovu sarmu, a sarmice zatim na narezani kelj složite u krug. Prelijte sa malo vode, te ostavite da se kuha na laganoj vatri oko sat i pol vremena. Sarmu nemojte miješajte, već lagano "drmajte" posudu u kojoj se kuha. Po želji možete staviti i suhog mesa Vama po želji. Pred kraj dodajte još malo mljevene paprike.
Odvojite polovicu kuhane sarme, te jedan dio stavite u vatrostalnu posudu ili tepsiju. Dodajte i malo narezanog i kuhanog kelja, te na to složite sarme. Kiselo vrhnje pomiješajte sa mlijekom te dobro razradite da dobijete homogenu smjesu, te time prelijte sarme i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C ( kod mene je bilo 200 C- sa uključenom opcijom "donji i gornji grijač", sve dok sarma ne dobije zlatno-žutu boju. Imajte u vidu da će zapečene sarme biti malo suhe, te uz njih napravite dodatni preljev od vrhnja, jogurta i češnjaka. Vrhnje i jogurt dobro promiješajte, dodajte sitno naribani svježi češnjak i posolite po ukusu. Tim umakom poslužite zapečene sarme.



Sarmu koju ste kuhali po želji možete zgusnuti sa prženom zaprškom ili jednostavno je ostaviti kako je. Pred sam kraj posolite tekućinu u kojoj se kuhala sarma i ostavite da još malo zakuha.
Uz ovu sarmu možete zaista poslužiti bilo koji prilog, ja sam stavio klasičnu kašicu od krumpira ( iliti pire krumpir ).




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)