Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 3. svibnja 2012.

Piletina s "mesom"

Dok sam bio mali moja mama kad god da je pravila mlince smatrao sam ih mesom. Ne znam zbog čega jednostavno sam mislio da je to meso vjerojatno zbog toga jer je onu masnoću na kojoj je sotirala, a kasnije pirjala perad zalijevale mlince pa su dobili okus po mesu. Samo zbog toga sam i nazvao ovo jelo piletina s "mesom". Za ovaj recept sam upotrebljavao piletinu ( batkove, nadbatkove i bijelo meso - prsa ), a isto tako možete i upotrijebiti bilo koju drugu vrstu peradi. Od puretine također je super raditi naročito od purećih batkova i nadbatkova. Ukoliko imate vremena možete i domaće mlince umijesiti. Jedina "čar" je u tome da se kuhani mlinci prelijevaju sa tekućinom u kojoj se kuhala perad, te ćete na taj način dobiti savršene mlince koje možete ostaviti takvi kakvi jesu ili ih još dodatno zapeći u pećnicu dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Mlince obično ne gratiniram u pećnici, jedino piletinu koja se pirjala volim prebaciti u tepsiju i zapeći sve dok piletina ne dobije zlatno-smeđu boju.

Sastojci :

1, 5 kg piletine ili puretine ( batkovi, nadbatkovi i bijelo meso- pileća/pureća prsa )
1 dl dl ulja
soli po potrebi
vode po potrebi

Sastojci za mlince :

500 g glatkog brašna
300 ml mlake vode
2 jaja
pola jušne žlice soli
1 jušna žlica Vegete
pola čajne žlice peršinovog sušenog lišća

Postupak:


Piletinu očistite ukoliko ima ostataka perja ( gotovo pa uvijek i jedino nađem piletinu koja je traljavo očišćeno i puna perja ), batkove odvojite od nadbatkova. U dublju posudu ulijte ulje i ostavite ga da se ugrije. Na vruće ulje poslažite piletinu i to meso okrenuto sa kožom prvo da se malo zapeče, poklopite poklopcem i ostavite da meso sotira sa svih strana sve dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Podlijete sa vodom i posipajte solju i to toliko tek da dođe do rubova piletine i obavezno ostavite da se kuha na laganoj vatri.Ukoliko budete kuhali na jako vatri postoji vrlo laka mogućnost da se piletina tokom kuhanja raspadne.




Od brašna, mlake vode,soli  i jaja umijesite  glatko i gipko tijesto, te ga razvaljajate tanke i na oblike koje želite.Ostavite ga pokriveno prozirnom folijom ili staklenom posudom da se tijesto odmori oko pola sata najviše, a zatim ga razvaljajte na tanke oblike.
Tepsije ili pleh okrenite naopačke te stavite oblike gotovog tijesta na to i pecite na 200 C sve dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Kuhanu piletinu izvadite van iz vode u kojoj se kuhala. Pečene mlince ohladite te nakidajte na malo veće komade i stavite ih kuhati u vodu da se skuhaju al dente.  Procijedite ih i dodajte u vodu i masnoću u kojoj se piletina kuhala, a zatim dodajte Vegetu i sušeno peršinovo lišće, te kuhajte na slaboj vatri. Ukoliko Vam se učini da u mlincima ima previše tekućine, ne brinite jer će mlinci sa stajanjem upiti cijelu tekućinu, ali i ostati će mekši i sočniji. Skuhanu piletinu posložite u tepsiju ili pleh, te stavite u pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta tek toliko da se uhvati zlatno-smeđa korica. Poslužite uz sezonsku salatu.






Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)