Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

srijeda, 23. svibnja 2012.

Pljeskavica sa sirom


Malo sam surfao i primijetio kako ljudi brkaju pojmove između pljeskavica i faširanog mesa ( polpeta ). Pljeskavica je pljeskavica bez ikakvog natopljenog kruha ili krušnih mrvica i sličnih karafeka, dok je faširano meso sasvim druga priča u koju ide isti sastav začina i dodaje se kruh koji je prethodno natopljen u kruhu ili mlijeku. Nemam običaj niti u jedno stavljati mljevenu slatku papriku jer tokom sotiranja i prženja paprika zagara i čini pljeskavicu/faširano gorkim. Isto tako od ovog mljevenog možete praviti i "uštipke" koji se sotiraju na roštiljskoj ploči, na tavici ili na otvorenoj vatri. Ove pljeskavice možete praviti od bilo koje vrste mesa, s tim da uvijek napraviti kombinaciju 2 vrste mesa, a zatim dodajte začine i dobiti ćete zavidne rezultate. Ukoliko se želite slijepo držati recepta kako se to zna reći ovo je normativ na ovu količinu mesa. Kad radim takve stvari nikad se ne držim točnog normativa, sve radim od oka, isprobavam i dodajem naknadno ukoliko nije po mojem guštu i okusu. Isto tako moram i isprobati da li je mješavina dobra. Ne morate pojesti meso, jer znam da je dosta Vas skeptično kada je prijesno meso u pitanju. Dovoljno je samo meso malo zadržati u ustima kako biste osjetili okus mesa i začina koje ste dodali. Većina ljudi zna stavljati i prašak za pecivo, sodu bikarbonu ili mineralnu vodu. Ne znam, samo opet ponavljam 100 kuhara, 100 verzija pljeskavica i faširanog mesa. Ne stavljam ništa od navedenog jer more puta sam se uvjerio kako meso bude "gumeno" kad se ispeče i to mi više nije to. Većina ih stavlja u jaja, ali ne u pljeskavice već u sarme, punjene paprike, faširano jer se boje da će se meso raspasti tokom termičke obrade, no nisu u pravu. I od toga odskačem. Bitno je da su roštilji i tavice u kojima ćete ih peći/sotirati dovoljno vruće jer bjelančevine općenito se pri visokim temperaturama skupljaju, kaliraju, a i ka tome jaja su samo dodatne bombe kalorija. U Osijeku ima jedna mesnica sa "žnj" kvalitetom mesa i po niskim cijenama gdje nude svoje već unaprijed začinjene i spremne za pečenje ćevape u koje vjerovali Vi ili ne stavljaju mljeveni ili drobljeni korijander u zrnu. I to ga stavljaju u dozama da sam okus mesa ne možete niti osjetiti koliko količinski stavljaju i to vjerojatno samo zbog toga jer je meso pri kraju roka trajanja, a i u kompletnom svojem radnom stažu kao kuhar nikad nisam čuo da se u ćevape stavlja korijander. Crveni luk možete nasjeckati na što sitnije kockice, a ukoliko niste vješti sa nožem, luk možete naribati. Prije sam stavljao sitno nasjeckani crveni luk, no odustao sam od toga jer i luk također zna tokom sotiranja mesa zagorjeti, a ribanjem luka dobiti ćete bolju aromu i sam okus mesa.

Sastojci :

1 kg mljevenog mesa ( svinjetina i junetina )
1 puna čajna žlica mljevenog crnog papra
1 veća ili 2 manje glavice crvenog luka
1 dl mlake vode
300 g sira trapista
soli po ukusu


Postupak :

Meso stavite u dublju posudu. Posipajte ga sa mljevenim paprom i solju. Dobro ga izmiješajte i gnječite rukama kako bi se začini što bolje proželi u meso. Crveni luk očistite te ga na najsitnijem ribežu naribajte na meso.Podlijte sa vodom i još jednom dobro izmiješajte. Ostavite u hladnjaku da odstoji najviše pola sata. Meso izvadite van, a sir trapist narežite na sitnije kockice ili žlijen. Rukama odvajajte i pravite malo veće kuglice u koje ste stavili trapist sir. Radnu površinu premažite sa malo ulja, a njega stavite prozirnu foliju, još malo i na svemu tomu meso oblikujte kao pljeskavice.Ovakve pljeskavice isto tako možete zamrznuti pakirajući ih jednu po jednu u prozirnu foliju. Pecite ih na dobro ugrijanoj tavi, roštiljskoj ploči ili na otvorenoj vatri s obje strane sve dok meso ne dobije zlatno-smeđu boju i sve dok se meso ne karamelizira.
Poslužite uz prilog koji Vam najviše odgovara i sezonsku salatu.


Bon Appétit

3 komentara:

  1. Svaka cast.. To je prava pljeskavica .. Uz nju posluziti kajmak za prste polizati ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala "anonimno" , drago mi je da Vam se dopalo. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. dosad najbolji recept za pleskavicu.i ja ju tako pravim....kakva jaja,kakva soda bikarbona itd.meso,luk.biber,sol,crvena paprika i ja volim stavit i malo vegete..i pleskavica je predobra!

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)