Sastojci :
1, 5 kg bijelog dijela lubenice
2 kg šećera
2 štapića cimeta u kori
3 svježa, po mogućnosti neprskana limuna
3-4 zrna klinčića
600 ml vode
................................
Postupak :
Prije samog početka pripreme slatkog od lubenice pripremite staklenke koje su čitave i koje imaju "zdrav" poklopac. Poklopce staklenki prokuhavajte u kipućoj vodi oko 10-tak minuta kako biste ih sterilizirali. Staklenke dobro operite u sapunici, osušite, poslažite u tepsije i stavite u pećnicu na nekih 20-tak minuta kako bi se pasterizirale. Obratite pozornost na to da staklenke moraju biti vruće u isto vrijeme kada završite sa kompletnom pripremom ovog slatkog.
Lubenicama odstranite zeleni dio kore, a bijeli i crveni dio izrežite na duže trake, a zatim na sitnije kockice.Stavite ih u hladnu vodu i kuhajte sve dok ne omekšaju. Po drugim receptima ovaj se postupak mijenjanja vode ponavlja 6-7 puta, meni to nema smisla jer ćete na kraju dobiti isti produkt ovog slatkog od lubenice. Kad lubenica omekša procijedite vodu, te nadosipajte hladnu i ostavite da malo odstoji. Prebacite u cjediljku i ostavite da se lubenica dobro ocijedi. U međuvremenu dok se lubenica hladi skuhajte jako gusti šerbet od šećera, vode, te mu dodajte sok od dva limuna.Ostatak limuna narežite na kriške. Kad se šerbet dobro ukuha i počne zgušnjavati polako dodavajte lubenicu, dodajte narezani limun, klinčiće i štapiće vanilije, te ostavite da se kuha još oko 10-tak minuta.Slatko od lubenice sipajte direktno u staklenke dok su oboje vruće i toplo, te ih okrenite naopačke kako bi se pasteriziralo i ostavite tako da stoji sve dok se u potpunosti ne ohladi.
Jeste da ćemo se načekati do lubenica...ali znam da je slatko odlično. Meni je lično naajbolje od belih trešanja.Isto dodajem limun.
OdgovoriIzbrišiA znate kako se kaže :"Tko čeka, taj i dočeka"! Nisam nikad radio od bijelih trešanja. Ne morate čekati baš punu sezonu lubenica da budu fine i sočne. Ukoliko nije fina da se od nje napraviti i razno razni sokovi,shake-ovi i sl, a onda od bijeloga slatko od lubenice. ;)
OdgovoriIzbriši