Odvažio sam se pa sam i ja napravio svoje prvo vučeno tijesto za burek, jest da je manja količina jer se nisam usudio dosad to raditi. No, da to ne bude klasično uz to sam napravio gustu šalšu od svježih rajčica koje su po mojem ukusu savršeno odgovarale uz ove minijaturne bureke sa mesom.Radio sam ih prije par godina i nisam slikao postupke izrade nažalost. Vjerujem da će biti još takvih prilika.
Sastojci za nadjev :
600 g mljevenog mesa ( odaberite mješavinu mesa koja Vama najbolje odgovara i koju konzumirate )
2 srednje glavice crvenog luka
sol i crni mljeveni papar po ukusu
1-2 dl vode
................................
Sastojci za tijesto :
500 g glatkog brašna
1,5 dl ulja
mlake vode i soli po potrebi
................................
Sastojci za šalšu od rajčica :
1,5 kg svježih rajčica
2 dl pasirane rajčice
2 srednje glavice crvenog luka
mješavina začina ( timijan i majčina dušica )
soli i šećera po potrebi
................................
Postupak :
Prvo pripremiti nadjev za tijesto da se ohladi. Luk nasjeckajte na sitne kockice. Pirjajte ga na ulju sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte mljeveno meso i pirjajte ga sve dok ne prestane puštati vodu. Začinite ga, te podlijte sa vodom i ostavite da se pirja, pazeći da "razbijete" sve grudice mesa.
Brašno prosijte, dodajte ulje i sol, a zatim vode po potrebi, te umijesti glatko tijesto koje ne smije biti pretvrdo. Upamtite što više mijesite, tijesto će biti žilavije i tvrđe. Umijesito tijesto oblikujte u kuglu, prelijte i premažite ga sa još malo ulje, te prekrijte sa staklenom posudom ili prozirnom folijom i ostavite tijesto da miruje oko sat vremena. Tijesto podijelite na dva dijela pomoću oklagije - valjka za tijesto, a ukoliko ste vještiji možete tijesto kasnije i rukama razvlačiti pazeći da ne popuca.Neki to rade i pomoću stolnjaka, a neki direktno na stolu, kažem sve ovisi koliko imate iskustva sa vučenim tijestom. Tijesto razvucite što je tanje moguće, prelijte sa vrlo malom količinom ulja, stavite nadjev od mesa te zarolajte.Kad dobijete zarolano tijesto pomoću malog tanjurića ili noža režite kako je prikazano na fotografiji. Stavljajte u tepsiju koju ste obložili sa masnim papirom. Pecite na 180C oko 30 min, izvadite van, te tijesto prelijte sa mješavinom vode i ulja i vratite natrag u pećnicu i pecite sve dok ne dobije rumenu zlatno-smeđu boju.
Za šalšu sitno nasjeckajte crveni luk. Rajčicama donji dio zarežite u mali oblik "X" te ih stavite blanširati u kipuću vodu 2-3 minute. Izvadite ih van iz vode te tamo gdje ste zarezali male "X"-iće vidjeti ćete da se kožica rajčice izdvojila. Ogulite rajčice, te ih ostavite sa strane da se hlade, a zatim ih nasjeckajte na vrlo sitne kockice. Luk pirjajte na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast. Dodajte narezanu rajčicu i sve navedene začine. Ostavite da prokuha, a zatim dodajte pasiranu rajčicu i šećer. Doradite okus, te ostavite da se šalša u potpunosti reducira. Poslužite toplo.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!