Za mene rižoto nije rižoto ukoliko se ne priprema sa bilo kojom vrstom temeljca i ukoliko riža nije al dente. Obožavam rižota bilo da su mesom ili povrćem. Ukoliko se nekada dogodi da Vam ostane višak rižota nemojte ga bacati. Na blogu imate super fine krokete od riže što sam pravio, te ih možete napraviti od Vašeg rižota.Kod pripreme ovog rižota ostalo mi je u dubokom krem juhe od poriluka sa kojom sam zalijevao rižu dok se pirjala, no Vi možete sa bilo kojim drugim mesnim ili povrtnim temeljcem.Zelen je samo zbog temeljca sa kojim sam rižu podlijevao.Ukoliko želite intenzivniju zelenu boju možete dodati usitnjenog špinata ili blitva ili jednostavno skuhajte grašak, propasirajte ga i dodajte u rižoto. Uz to sam poslužio kupus salatu koju ne začinjavam na klasični način, no da skratim priču bacimo se na izradu rižota.
Sastojci :
500 g svinjetine ( ruža ) no možete ga raditi i od peradi, ovisno kako tko voli
2 veće glavice crvenog luka
300-400 g riže dugog zrna
2 srednje mrkve
2 srednje tikvice
1,5 l mesnog ili povrtnog temeljca + po potrebi vode
80 g maslaca
sol i bijeli mljeveni papar po ukusu
................................
Sastojci za kupus salatu:
sol, ocat, ulje, šećer i voda po potrebi
................................
Postupak:
Meso narežite na sitnije kocke te ga dodajte luku i pirjajte sve dok meso ne prestane puštati vodu. Dodajte rižu, te je pržite sve dok ne počne "škripati", smanjite vatru te sve to podlijevajte sa temeljcem i kuhajte na laganoj vatri povremeno miješajući.
Dodajte mrkvu narezanu na sitnije kocke, a pred sam kraj tikvice jer im treba najmanje termičke obrade da bi se zgotivile.Začinite po ukusu. Pred sam kraj u rižoto dodajte maslac i još jednom dobro promiješajte.
Posudu u kojoj ste kuhali rižoto prekrijte sa kuhinjskom krpom i stavite poklopac kako bi riža upila dodatni dio tekućine.
Kad pravim kupus salatu ne dodajte jedno po jedno u kupus, već u posebnoj maloj posudi pomiješam sve začine sa vodom i kiselinom, te time prelijem svježi kupus i izmiješam.
Rižoto poslužite dok je još topao i po želji ga posipajte parmezanom.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!