Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 4. lipnja 2012.

Hummus s kukuruznim čipsom

Vjerovali Vi ili ne krenuo sam na tzv. nekakvu izmišljenu "dijetu", ali i u zadnje vrijeme sa malo laganijom hranom i dosta jednostavnijim receptima. Ovaj je također jedan u nizu.Hummus je zapravo jedan od poznatijih namaza ( dipa ) Bliskog istoka. Za hummus osnovni sastojak je slanutak, a ostali sastojci se razlikuju, zbilja postoji mali milijun varijanti pripreme hummusa.Najviše je zastupljen u vegatarijanskoj i veganskoj kuhinji. U većinu hummusa dodajte se i tzv. "haini" koja bi bila pasta od sezama, a ukoliko ju ne uspijete pronaći u svim većim marketima isto tako možete ga i u svojim domovima pripremiti. Uz ovaj hummus poslužio sam i domaći čips od dvije vrste brašna, kukuruzne krupice, vode i praška za pecivo kojeg možete prilagoditi naravno prema Vašim ukusima bilo da je pržen ili samo sušen.Ukoliko Vam ostane viška hummusa zamrznite ga ili jednostavno dodavajte u raznorazna variva umjesto zaprške ili neke druge vrste zgušnjivača.


Sastojci za hummus :

400 g slanutka
1/2 manje glavice crvenog luka
2 manja režnja češnja-češnjaka
1/2 limuna ( limunovog soka )
sol, bijeli mljeveni papar po ukus
voda  ( u kojoj se kuhao slanutak )
1 dl maslinovog ulja + 2 jušne žlice suncokretovog ulja

.......................................

Sastojci za haini :

100 g sezama
3 jušne žlice maslinovog ulja
prstohvat soli

......................................


Sastojci za kukuruzni čips :

400 g glatkog brašna
100 g kukuruznog brašna
3 jušne žlice kukuruzne krupice ( palente )
1 puna čajna žlica soli
1 puna jušna žlica sušenog vlasca
1/2 vrećice p.p.
mlake vode po potrebi

ulje za prženje

.....................................

Postupak :


Slanutak skuhajte u vodi, no tu vodu nemojte bacati jer ćemo je upotrijebiti za daljnju pripremu. Kuhan je kad poveća volumen i kad se počne lagano ljuskati. Procijedite ga, te prebacite u dublju posudu, a zatim dodajte sve navedene začine, češnjak i crveni luk narezan na malo veće komade.



Pomoću štapnog miksera ili stolnog blendera izmiksajte slanutak do željene gustoće, a po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuhao. Pred sam kraj nasipajte maslinovo ulje u kombinaciji sa suncokretovim, te doradite okus slanutka. Jedan je ovakav kakav jest, a ovaj drugi sam dodao slatke mljevene paprike.



Sezam pretresite u tavu, te ga zagrijavajte do zlatne boje. Pazite da Vam ne zagori jer ćete u suprotnom dobiti gorak okus paste. Prebacite ga u dublju posudu, prelijte maslinovim uljem, posolite, te štapnim mikserom umutite da dobijete gustu pastu.


                                 Haini prebacite u gotovi hummus, te još jednom dobro promiješajte.


Glatko,kukuruzno brašno i prašak za pecivo prosijte, te im dodajte kukuruznu krupicu i sol. Po potrebi dodavajte mlaku vodu te umijesite glatko tijesto.


 

( Tijesto mora biti kao ono za pite, bureke i tortille ). Gotovo tijesto prekrijte staklenom posudom i ostavite da "odmori" najviše pola sata.



                               Tijesto još jednom premijesite, te ga podijelite na nekoliko manjih loptica.




Svaku lopticu razvaljajte na 1,5 cm debelo, te pomoću okrugle modle izrežite tijesto, a zatim nožem kako je prikazano na fotografijama.




Ovakav čips možete pržiti u dubokoj masnoći, ili na običnoj tavi bez imalo ulja ili u pećnici na masnom papiru.



Poslužite toplo ili hladno uz čašu alkoholno pića. ;)






 Bon Appétit

Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)