Jedna brzinska pita, baš kao i ona s krumpirom i mesom. U dubokom zamrzivaču mi je ostalo još podosta kora za savijače i štrudle, a jela mi se pita, pa je tako i nastala.Radio sam s manjim normativom špinata i gljiva, no Vi ga slobodno povećajte ukoliko volite da ima više nadjeva, meni je ovo sasvim bilo dovoljno.Nije baš ona prava tradicionalna pita jer sam stavljao jaja i vrhnje, te prelio je, a i kore su bile kupovne.Kore nisam posebno uljio jer su oba nadjeva imala dosta tekućine koja je natopila kore, a tu su i kiselo vrhnje i jaja.
Sastojci :
1 pakovanje tijesta za štrudle, savijače,pite ( 500 g )
.............................................
Sastojci za nadjev :
450 g smrznutog špinata
500 g svježih šampinjona
2 veće glavice crvenog luka
sol i crni mljeveni papar po ukusu
400 g svježeg ili neke druge vrste mekšeg sira
.............................................
Dodatno :
2 kisela vrhnja
1 dl mlijeka
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 čajna žlica p.p. ili sode bikarbone
.............................................
Postupak :
Koristio sam onaj pleh-tepsiju od pećnice, no Vi prilagodite se načinu na koji ste već dosad radili.
Špinat odmrznite, šampinjone narežite na tanje listiće, crveni luk na sitne kockice. U pleh rasporedite dvije kore.
Na ulju pirjajte polovicu narezanog crvenog luka i kad postane staklast dodajte odleđeni špinat, malo posolite i pirjajate ga dok se većina vode ne reducira. Isto napravite sa i svježim gljivama, te pred kraj dodajte malo mljevenog papra.
Sastojci :
1 pakovanje tijesta za štrudle, savijače,pite ( 500 g )
.............................................
Sastojci za nadjev :
450 g smrznutog špinata
500 g svježih šampinjona
2 veće glavice crvenog luka
sol i crni mljeveni papar po ukusu
400 g svježeg ili neke druge vrste mekšeg sira
.............................................
Dodatno :
2 kisela vrhnja
1 dl mlijeka
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
1 čajna žlica p.p. ili sode bikarbone
.............................................
Postupak :
Koristio sam onaj pleh-tepsiju od pećnice, no Vi prilagodite se načinu na koji ste već dosad radili.
Špinat odmrznite, šampinjone narežite na tanje listiće, crveni luk na sitne kockice. U pleh rasporedite dvije kore.
Na ulju pirjajte polovicu narezanog crvenog luka i kad postane staklast dodajte odleđeni špinat, malo posolite i pirjajate ga dok se većina vode ne reducira. Isto napravite sa i svježim gljivama, te pred kraj dodajte malo mljevenog papra.
Na prve dvije kore ravnomjerno rasporedite špinat, te ga posipajte sa sirom. Stavite nove dvije kore, zatim nadjev od gljiva, opet sir i tako sve dok ne potrošite kompletni nadjev i kore.
Gotovu pitu narežite na kao da je već pečena, a u međuvremenu umutite kisela vrhnja s jajima, mlijeko i praškom za pecivo, te time prelijte narezanu pitu i ostavite da odstoji oko 20-tak minuta.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C oko 40-tak minuta.Kad je pita pečena prekrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da malo odstoji.
Poslužite još toplo uz čašu jogurta.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!