Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 16. srpnja 2012.

Brzinski kolač s trešnjama i kokosom

Recept sam pronašao u maminoj jednoj staroj bilježnici u koju je ona zapisivala slane i slatke recepte. Odmiče  nam sezona trešanja, no vjerujem da ima dosta Vas koji su ih spremali u duboki zamrzivač. Ukoliko nemate trešnja,a možete slobodno višnje upotrijebiti.Isto tako odlično bi išle i svježe breskve, marelice, ananas itd... Nažalost i kod pripreme ovog kolača nemam fotografije završne faze izrezanog kolača, no uvjeravam Vas da je kolač savršeno sočan i ukusan, no i kaloričan. Savršeno ide uz čašu mlijeka ili ga možete poslužiti za doručak. Koristio sam rastezljivi kalup koji imam. Stavio sam ga u tepsiju/pleh od pećnice na pola kako je prikazano na fotografijama, nisam mjerio dužinu i širinu, odokativno sam radio. Normativ je određen prema čašicama od 180 ml, baš kako je ona zapisala u bilježnicu ( onima od jogurta, kiselog vrhnja ... ), jedino sam povećao normativ, tj. duplirao ga.


Sastojci za biskvitno tijesto:

300 g maslaca
7 jaja ( po mogućnosti domaćih )
3 čašice (180 ml) šećera kristala ( 2 čašice idu u biskvitno tijesto, 1 čašica ide u završni preljev )
3 čašice (180 ml) glatkog brašna
1 p.p.

..........................................................................

Dodatni sastojci :

5 čašica (180 ml ) kokosovog brašna
3 jušne žlice ruma za kolače
650 g trešanja ( odmrznute i ocijeđene, ili neko drugo voće koje sam naveo u uvodu )
300 g kiselog vrhnja
štaub šećer ( po želji i ukusu )

.........................................................................

Postupak :

Odmrznute trešnje dobro ocijedite od vode i soka. Prelijte ih rumom, a zatim dodajte kokosovo brašno, te ostavite sa strane da dodatno opuste i da puste sok.


Maslac pjenasto umiješajte sa šećerom., te tokom miksanja dodavajte jaje po jaje ( sveukupno 5 jaja ide ).
Brašno prosijte skupa s praškom za pecivo, te dodajte u smjesu maslaca, jaja i šećera. Lagano umiješajte.
Kalup obložite masnim papirom za pečenje ili ga premažite maslacem i posipajte s brašnom. Ukoliko posipavate s brašnom dobro protresite pleh kako ne bi ostalo previše brašna, višak uklonite.



Biskvitno tijesto pretresite u kalup, dobro poravnajte površinu. Na tijesto dodajte natopljene trešnje s kokosom. Ne morate ih pritiskati niti udubivati. Isto tako ne morate se bojati da će višnje "potonuti" jer će ih kokosovo brašno zadržati na površini.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 C, oko 25 minuta ili sve dok ne dobije zlatno smeđu boju.No trebate paziti da ne prepečete biskvitno tijesto, jer će se nakon ovog pečenja kolač preliti s nadjevom od vrhnja, šećera i jaja još naknadno zapecati u pećnici.


Za preljev pečenog kolača umiješajte kiselo vrhnje s 1 čašicom ( 180 ml ) šećera i dva jajeta. Tim nadjevom prelijte pečeni kolač, te ga vratite natrag u pećnicu da se još malo zapeče i dok ne dobije zlatno-smeđu koricu. Kolač malo ohladite, posipajte ga štaub šećerom, te poslužite. Jako je fin dok je topao.



Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)