Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 31. srpnja 2012.

Sataraš s prilozima





Na ovome linku imate nekoliko praktičnih savjeta ukoliko ih dosad niste uspjeli vidjeti, a isto tako i vrlo brz i praktičan način kako najjednostavnije i najbrže oguliti rajčice. Dok sam bio klinac uvijek smo radili sataraš u kombinaciji sa svježom paprikom, a danas je to sasvim drugačije. Drugačije je iz razloga jer ne volimo papriku koja se kasnije skuha, a onda po ustima imamo problema s kožom paprike što nam u ustima ostavlja nelagodu, stoga je više i ne stavljamo.Svježa rajčica u kombinaciji s pasiranom rajčicom, crveni luk i mljevena slatka paprika - to su jedini sastojci koje stavljam u sataraš, te naravno dva priloga. Nekada je to riža, a nekada kuhani krumpir. Sad bi moja jedna kolegica food-blogerica također rekla da joj je to puno škroba na jednom mjestu, no ne brini stavio sam krumpire i rižu samo zbog fotografije da pokažem koja su dva priloga koja općenito poslužujem uz sataraš. ;) Za one koji ne mogu živjeti bez mesa, slobodno ubacite sa satarašom bilo koje, ja nisam jer sam uzimao mali predah od mesa - malo vegetarijanske-veganske hrane.
Ne znam koliko se sjećate one jedne jakooo stare sjeckalice koja se reklamirala na TV-u. Stara je preko 10.godina jedino što su oni mali kotačići koji se vrte pokidali pa malo teže ide oko sjeckanja, ali još uvijek služi svrsi. Koristim ga onda kada trebam veću količinu crvenog luka i vrlo dobro dođe. 

UPDATE : 

Radim i verziju sa svježom paprikom, no tada je posebno sotiram na malo masnoće. Kad karameliziram crveni luk dodajem blanširane i oljuštene svježe rajčice, začine po želji i pasiranu rajčicu. Svježu sotiranu papriku dodajem kad se nadjev od luka, svježe rajčice i pasirane ohladi jer ne volim kad se po nepcu zalijepi kožica od paprika. Priprema je tada malo duža, no okus je nezamjenjiv. 





Sastojci :


  • 5-6 srednjih glavica crvenog luka
  • 7-8 svježih rajčica
  • 1/2 jušne žlice mljevene slatke paprike
  • 1 l pasirane rajčice
  • 1 čajna žlica šećera kristala
  • soli po potrebi i ukusu

............................


Dodatni sastojci :


Riža ili krumpir ( kašica od krumpira - ovisno što volite i na što ste se najviše naviknuli )

............................

Postupak :

Kao što sam već u uvodu naveo u onoj sjeckalici sam nasjeckao veću količinu crvenog luka i to na kockice srednje veličine jer u satarašu volim kad je luk krupnije sjeckan.


Rajčicama na dnu pomoću nožda zarežite "x", te ih blanširajte u kipućoj vodi najviše 2-3 minute. Izvadite ih van te ostavite da se malo ohlade. Nakon što su se ohladile odstranite im kožu, te je nasjeckajte na kockice srednje veličine.



U posebnoj i dubljoj posudi  na malo ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte oguljenu i nasjeckanu rajčicu, te malo posolite i ostavite da se sve pirja na laganoj vatri sve dok rajčica u potpunosti ne omekša.

Kad rajčica omekša dodajte pasiranu rajčicu, šećer i ostale navedene začine te nastavite s kuhanjem sve dok se sataraš ne reducira do određene gustoće. Poslužite toplo uz prilog po želji.





                                                                 Bon Appétit

1 komentar:

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)