Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 2. kolovoza 2012.

Semifreddo od višanja + sendviči

 

Evo i drugog dijela semifreddo-a od višanja. Ovog ljeta sam probao najbolje višnje nego li dosad prije. Savršene sočne i mesnate, kiselo-slatkastog okusa koji se savršeno uklopilo kao semifreddo, a isto tako i za one kojima su draži više kiseliji sladoledi nego li slatki. Neću previše pisati o ovome s višnjom jer dok sam opisivao onaj s breskava sam sve već rekao, sada ću samo napraviti copy-paste jer je recept rađen po istoj recepturi i istom normativu i sve je popraćeno opet bogatom galerijom fotografija, ali isto tako dodan je i još jedan dodatak za koji vjerujem da će Vam se također svidjeti, a radi se o sendivčima. Ne, naravno o onim mesnim, već sendvič-sladoled.Uživajte. ;)





Sastojci :

500 ml slatkog vrhnja za šlag

3 jaja ( po mogućnosti domaća )
200 g šećera kristala
200 g smrznutih višanja ( ili onih iz kompota ) 

Sastojci za preljev :

150 g višanja za kašicu ( također smrznutih ili konzerviranih - ostavite također i sok od višanja)
50 dag šećera kristala
2 dl vode + sok od višanja ( koje su pustile tokom odleđivanja ili sok od onih iz staklenke )
2-3 jušne žlice gustina


........................................................................

Postupak :

Opet dolazimo i opet ponavljam vrlo bitnu stavku kod slatkog tučenog vrhnja za šlag. Slatko vrhnje za šlag ne smijete prelupati jer ćete u protivnom dobiti maslac, a isto tako i ne smijete ga premalo izlupati. Tu morate naći nekakav balans. Kod semifreddo-a sam gledao da ga ne istučem previše jer će se kasnije povezivati s kašicom, voćnim komadima, ali isto tako i pasteriziranim jajima.
Višnje ocijedite od soka, te polovicu koja se navodi kao preljev izmiksajte ( 200 g višanja )  -usitnite pomoću štapnog miksera ili blendera, a drugu polovicu očistite od koštica te ostavite na cjediljki da se dobro ocijede.
Prvo se posvetite izradi pasteriziranih jaja. Pronađite odgovarajuće posude. Doljna da bude malo veća i šira, a gornja manja kako bi mogla stati u tu veću.


U donju posudu nasipajte vodu, a zatim na to stavite manju posudu. Voda iz donje posude ne smije dodirivati onu gornju. U gornju posudu stavite jaja i šećer, te neprestano miješajte na pari sve dok se smjesa od jaja ne zgusti, dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete gustu i homogenu smjesu.
Isto tako trebate obratiti pozornost da posuda u kojoj se nalazi voda ne smije kuhati, već lagano strujati i isparavati.





Nakon što ste završili s pasteriziranim jajima, maknite s vatre, te ostavite sa strane da se malo ohladi.
Sad krećemo s preljevom. 150 g višanja očistite od koštica, te ih prebacite u malo dublju posudu.Dodajte sok od višanja, vodu i šećer, te zakuhajte na laganoj vatri. Kad prokuha dodajte gustin razrađen s vodom, te ga usipajte u kuhane višnje i kuhajte sve dok se preljev ne zgusne. Maknite s vatre te ostavite da se malo ohladi.




U međuvremenu istucite slatko vrhnje za šlag. Dodajte kašicu od višanja te vrlo lagano izmiješajte.



Nakon toga u to dodajte pasterizirana jaja i još jednom lagano izmiješajte sve dok ne dobijete homogenu smjesu.



Preljev od višanja koji se malo ohladio prvog stavite u dno posude u kojoj ćete ga kasnije smrznuti. Dobro poravnajte površinu ili lagano protresite, te ostavite da se u potpunosti ohladi.


Na ohlađeni preljev stavite nadjev od tučenog slatkog vrhnja, kašice od višanja i pasteriziranih jaja, te površinu još jednom dobro i pažljivo poravnajte sa svih strana.


Kao takvog možete ga prebaciti u posude bilo kakvog oblika - no što neobičnije posudice, to će i semifreddo biti drugačiji i poželjniji. Neki posude znaju oblagati s prozirnim i aluminijskim folijima, no ja nisam. Kao takvog spremite ga u duboki zamrzivač na nekih 7-9 sati ili ostavite preko noći da odstoji.



Isto tako obratite pozornost na duboki zamrzivač da Vam nije pretpran sa svime i svačime jer će sladoled pokupiti i upite mirise svih tih stvari i kao takvog možete ga baciti.

Kao što sam u uvodu naveo poslužite ga na način da ga ostavite nekih 5-10 minuta da malo odstoji, a zatim izvrnite iz kalupa, te pomoću vrućeg noža ( kojega ste malo natopili u vodi ) izrezujte i odmah poslužujte.

Kad bi mi netko rekao da moram birati između ovoga i onog od breskve jako teško bih se odlučio. Ovaj je opet savršeno kiselkasto-sladak , dok je onaj od breskve savršeno pjenast i kremast.




I nešto dodatno slatko za sami kraj ovog recepta. Jučer baš kopam po jednom kuhinjskom elementu i pronađem veću količinu petit buerre keksa, a prije svega toga znam da mi je ostala veća količina semifreddo-a od breskve, isto tako sjetio sam se  i sladoleda kao sendviča. To sam napravio samo radi današnjih gostiju da ne bude klasika, nešto malo inovativnije, no vjerujte mi da je ovo doista pipljavo. Pa ako ste zbilja veliki zaljubljenik u kuhanje kao ja i ako uistinu to volite neće Vam biti problem za napraviti. Semifreddo sam otopio do one mjere čisto da bude u mogućnosti da se može premazivati petit keks. Isto tako morati ćete to dosta brzo raditi jer će se sladoled nenormalno brzo topiti. Svaku kocku petit keksa premažite s ovim semifreddo-om ili ovim od višanja. Preklopite s drugom kockom petit keska. Rubove iz kojih curi sladoled brzo, ravnomjerno i podjednako razmažite, te poslažite na pladanj i direktno u duboki zamrzivač. Tokom posluživanja posebnu zdjelu napunite ledom, te na to poslažite sendviče i svakako ne zaboravite na papirnate ubruse. ;)




                                                                      Bon Appétit

2 komentara:

  1. Ovi sendviči su baš super ideja!
    Mi nemam zamrzivač :-( Odnosno imamo ali je toliko mali da dođe na isto. A šteta, nisam nikad pravila ovako nešto i rado bih.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thnx. ;) Ma ne zahtjevaju veliku pripremu, niti zauzimaju puno prostora u zamrzivaču. Napraviš barem nekoliko komada, tek toliko da omastite brk. :D

      Izbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)