
Što se začina i mirodija tiče kojima sam premazivao grisine nisu glavna opcija. Stavio sam ih samo na neke radi malo drugačije arome i okusa.
Sastojci :
1 kg crnog brašna ( TIP 1100 ili 1600 )
1/2 jušne žlice soli
1 kocka svježeg kvasca
3 dl mlijeka
1/2 jušne žlice šećera kristala
.......................................................
Dodatni sastojci :
1 dl ulja ( za premazivanje tijesta )
mješavina začina ( mediteranska, začin za pizzu, kim, sezam, mak )
voda ( za poškropavanje grisina )
.......................................................
Jutro sam započeo s ne tako jako zdravim, ali meni najboljim ljetnim sendvičem kojega imam običaj konzumirati uglavnom tokom ljeta, samo zbog rajčice i kad kod kuće imam finu i kvalitetnu svinjsku mast.
Postupak :
Brašno prosijte kroz gustu cjediljku kako biste ga prozračili i eventualno ukloniti "strana tijela".
U manji lončić dodajte mlijeko i šećer, te ga vrlo lagano zagrijte. Ne smije biti prevruće kako ne bi "ispržilo"kvasac jer se u protivnome kvasac neće dignuti, skuhati će se. Ostavite ga sve dok kvasac u mlijeku se ne digne.
U prosijano brašno dodajte sol, te uzdignuti kvasac. Tijesto umijesite sve dok ne dobijete mekano i homogeno. Plastičnu posudu premažite sa svih strana s malo ulja, dodajte zamiješano tijesto, te tijesto također premažite s malo ulja kako se na vrhu tokom fermentirana tijesto ne bi osušilo i kako se ne bi napravila korica. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže do željene visine.
Uzdignuto tijesto izvadite iz zdjele te ga još jednom premijesite. Podijelite ga par malih loptica koje izbulirajte u male loptice kao za tijesto za pizzu, te ostavite još malo da se odmara i još jednom uzdigne. Još jednom nožem prerežite bule kako biste dobili par manjih.
Svaku lopticu razvaljajte na 1 cm debljine, te pomoću noža ili onoga za pizzu režite duže štapiće. Umjesto rezanja možete i prstima otkidati loptice malo veće veličine od oraha, te ih razvaljati također na duže štapiće.
Svaki oblikovani štapić stavite na masni papir za pečenje. Svaki štapić poškropite s malo vode, a po želji po njima premažite sa svim navedenim začinima i mirodijama ili ih možete ostaviti bez ikakvih začina. Posolite ih.
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 240 C oko 8 minuta. Izvadite ih van iz pećnice, još jednom svaki štapić poškropite s vodom, te vratite natrag u pećnicu na 180 C oko 25-tak minuta ili sve dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Čuvajte ih u staklenim ili hermetičkim posudama. Grisini moraju biti hruskavi i prhki.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!