Treća vrsta prijedloga za doručak, a biti će ih još dosta. Osobno i ne volim baš mesne nareske, a naročito ne kao obareni ili suhomesnati gotovi proizvod.Ovo jelo također možete poslužiti i kao lakšu verziju ručka, ali isto tako kao i doručak.Mi najčešće konzumiramo tokom ljeta kad je sezona svježih paprika i spada pod jela koja sam jeo od malih nogu, no ovog puta sam malo i taj način promijenio i doradio na svoj, po meni bolji način. Sve sam posebno pirjao što dakako i oduzima malo više vremena nego li onaj klasični način kako su ga prije radili - sve u "đuture". Kao takvo mi uopće nije reprezentativno i izgleda kao "đuveč" izmuljan i isfrljan sa svime i svačime.Ovaj normativ dovoljan je za 4-5 osoba. Dosta je zasitno, ukusno, lagano i jednostavno.
Sastojci :
500 g svježe paprike ( očišćene)
1 kg svježih šampinjona
2 srednje glavice crvenog luka
7 jaja ( po mogućnosti domaća )
2-3 režnja češnja češnjaka
1 dl mlijeka
soli po ukusu
Postupak :
Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga pirjajte na ulju sve dok ne postane staklast. Dodajte svježe šampinjone narezane prst debelo na pirjani luk, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodu, a pred kraj pirjanja dodajte sitno sjeckani češnjak i posolite po ukusu.
Sastojci :
500 g svježe paprike ( očišćene)
1 kg svježih šampinjona
2 srednje glavice crvenog luka
7 jaja ( po mogućnosti domaća )
2-3 režnja češnja češnjaka
1 dl mlijeka
soli po ukusu
Postupak :
Očišćenu i na srednje kocke narezanu svježu papriku stavite pirjati na plitku masnoću.
Pirjajte je sve dok se ne karamelizira, a obavezno nakon pirjanja je začinite solju. Ukoliko je tokom pirjanja odmah začinite pustiti će vodu i postati će kašasta i gnjecava.
Crveni luk nasjeckajte na sitne kockice, te ga pirjajte na ulju sve dok ne postane staklast. Dodajte svježe šampinjone narezane prst debelo na pirjani luk, te ih pirjajte sve dok ne prestanu puštati vodu, a pred kraj pirjanja dodajte sitno sjeckani češnjak i posolite po ukusu.
Jaja malo posolite i dodajte mlijeko. (Mlijeko imam običaj u večini slučajeva stavljati jer tada kajgana bude više prozračnije, lakša i pahuljasta). Dobro umiješajte te ispecite kajganu.
Sve spojite u jednoj dubljoj posudi, te lagano izmiješajte. Po potrebi začinite solju te poslužite dok je još toplo, a isto tako veoma je ukusno i hladno. Uz to sam poslužio ovu miješanu i dekorativnu salatu.
Bon Appétit
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!