Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Rižini rezanci s povrćem

Sezona povrća polako nam odmiče i treba je iskoristiti do maksimuma. Dok sam radio u hotelu uhvatila me je faza vegetarijanstva. Jednostavno nisam mogao primirisati pečenom mesu i tada nekoliko mjeseci  na poslu sam jeo bilo kakvu vrstu tjestenine u kombinaciji s povrćem i određenim začinima i maslinovim uljem. Prije nekoliko tjedana u jednom supermarketu sam tražio slatko vrhnje za šlag i naišao gledajući, slučajno na rižine rezance. 250 g rižinih rezanaca koštalo je preko 20 kn! Prije sam po internetu  mjesecima istraživao recept za domaće rižine rezance, no nigdje ih nisam pronašao i da ih je itko radio, pa samo morao posegnuti za kupovnima. Kod njih je super jer nemaju puno škroba, lagani su i nije ih potrebno uljiti jer se neće polijepiti. I za sam kraj da kažem kako sam se napatio s ovim jelom,nije to problem skuhati jer uživam kuhajući. Problem je bio stajati i pirjati svako povrće posebno.Kompletno povrće treba biti al dente i mora hruskati pod zubima, možete ga sotirati u woku ukoliko ga imate ili pekaču kao ja.Umjesto navedenih vrsta povrća možete koristiti i bilo koje drugo povrće. Htio sam i svježe brokule staviti, no nije je bilo za kupiti.


Sastojci :

1 kg svježih šampinjona
2-3 svježe zelene paprike
2-3 svježe zelene paprike
3-4 svježe tikvice
1/2 konzerve kukuruza šećerca
1 manja cvjetača
2 veće mrkve
1 veća glavica crvenog luka
1/2 bočice soja sosa ( ili sol ukoliko nemate soja sos - Kinezi je upotrebljavaju kao zamjenu za sol, ali i radi boljeg okusa jela )

Postupak :

Gljive nemojte prati vodom - NIKADA. Ili ih pomoću manje nožića sastružite - ogulite prvi vanjski dio klobuka ili ih jednostavno pomoću vlažne krpe-ubrusa prebrišite i uklonite komade zemlje s njih ukoliko je ima. Narežite ih na malo veće komade kako bi bile vidljive kasnije u jelu.Pirjajte ih na malo ulja sve dok u potpunosti ne prestanu puštati vodu. Papriku i mrkvu očistite i narežite na žlijen, a crveni luk na jako sitne kockice. Cvjetaču iskidajte na sitne cvjetove. U wok ili pekač dodajte ulja, te prvo pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast. Dodajte iskidanu cvjetaču, te je pirjajte sve dok ne bude al dente. Izvadite van, te odložite sa strane. Zatim dodajte mrkvu, te je također pirjajte na isti način kao i cvjetaču, samo bez crvenog luka. Izvadite van i odložite sa strane. Papriku isto tako pirjajte. Tikvice dobro operite te ih narežite na srednje kocke i također pirjajte sve dok ne budu al dente.  Nakon ispirjanog povrća vratite sve natrag u wok ili pekač te dobro izmiješajte. Podlijte sa soja sosom i ostavite još nekih 5 minuta da se pirja na laganoj vatri i dok se povrće poveže sa soja sosom.




Umjesto rižinih rezanaca možete upotrijebiti i bilo koju drugu vrstu tjestenine od riže ili onu klasičnu s jajima i brašnom. Rižine rezance  ubacite u prethodno zagrijanu i prokuhanu vodu ( nemojte ih lomiti ), te ostavite 2-3 minute da se kuhaju.




Ugasite vatru, te ih ostavite u vodi sve dok se ne skuhaju. Također ih možete skuhati al dente ili kako ja znam reći na stari klasični način "ubiti".
Poslužite toplo uz sezonsku salatu.



Bon Appétit



2 komentara:

  1. Odlican recept, dobri sastojci, a volim i soja sos. Cula sam to za pranje gljiva, a jedino ne perem lisicarke, njih je najbolje samo ocistiti nekom mekanom cetkicom.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)