Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 20. kolovoza 2012.

Popečci od tikava i krastavaca na podlozi od šalše

Odmiče nam sezona ljetnog povrća, pa svi gledamo da iskoristimo maksimum od ovog ljeta i svih ljetnih plodova koji su nam trenutačno na raspolaganju. Kod mene gotovo pa uvijek se nađe velika količina, što tikvica, što tikvi i uvijek gledam i kombiniram što sa svima njima. Pa je tako došla verzija tikvi i svježih krastavaca u obliku popečaka na podlozi od domaće šalše i jednog super brzog priloga od krumpira. Zbilja sam se napekao ovih popečaka taj dan jer ih svi volimo, a i rapidno nestaju. Možete ih kombinirati uz bilo kakvu vrstu priloga, kod mene je ispala šalša jer je bilo dosta i svježe rajčice koju sam trebao potrošiti, a isto tako ovi popečci mogu vrlo dobro biti i u bilo kakvoj verziji sendviča - šnita kruha, malo svježeg povrća i po želji nekakav umak - po meni bi to bio odličan ručak ili vrsta snack-a. Umjesto tikve i svježih krastavaca možete upotrijebiti i obične tikvice same ili samo tikve. Priloge odredite sami prema svojem ukusu i željama.


Sastojci potrebni za popečke :

1,5 kg svježe tikve ( ogulite ih i odvojite sjemenke )
3-4 komada svježeg krastavca ( ogulite ih i izvadite sjemenke )
3 jaja ( po mogućnosti domaća )
2-3 pune jušne žlice glatkog brašna
1/2 p.p.
mlijeka po potrebi
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu

...................................................................................................



Sastojci potrebni za domaću šalšu :

1 kg svježih rajčica ( blanširajte ih i odstranite im kožu - ukoliko radite vansezonski, kada nema one prave svježe rajčice, možete je zamijeniti s pelatima rajčica - iz konzerve )
2 veće glavice crvenog luka
3 dl pasirane rajčice
sol i mješavina mediteranskih začina po ukusu

..................................................................................................


 Sastojci potrebni za prilog od krumpira :

500 g krumpira
200 g slanine
maslinovo ulje
sol, svježe mljeveni šareni papar po ukusu

...................................................................................................


Postupak :

Naribane tikve i krastavce posolite i popaprite, te ih ostavite da strane da odstoje i puste vodu. Nakon što su pustili vodu, rukama ih dobro ižmikajte kako biste uklonili višak vode te ih prebacite u posebnu posudu.




Dodajte jaja i mlijeko, te žlicom dobro izmiješajte smjesu da bude homogena. Poštaubajte brašnom i dodajte prašak za pecivo te još jednom dobro izmiješajte. Smjesa Vam mora biti konzinstencije baš kao i na fotografijama - ne smije biti niti pregusta, niti prerijetka.




Pomoću žlice vadite ih van, te sipajte u prethodno zagrijano ulje i pržite ih na plitkoj masnoći s obje strane sve dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.






Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi evenutalno odstranili višak masnoće iz njih.




Rajčice narežite na kocke srednje veličine, crveni luk isto tako. U posebnoj posudi na kombinaciji suncokretovog i maslinovog ulja pirjajte crveni luk sve dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezanu rajčicu, te je ostavite da se pirja na laganoj vatri.




Pripremanje šalše nije uopće zahtjevno već joj je potrebno da se dosta dugo pirja kako bi se sva tekućina iz nje reducirala. Nakon što su se rajčica i luk izreducirali, podlijte s pasiranom rajčicom, te dodajte sve preostale začine i ostavite da se kuha na laganoj vatri sve dok ne dobijete konzinstenciju šalše kako izgleda na fotografijama.



Krumpire skuhajte u ljusci na klasični način. Nakon što su se skuhali ogulite ih odmah, te poslažite u tepsiju za pečenje. Izdrobite ih gnječilicom ili viljuškom, prelijte maslinovim uljem i svježim-šarenim mljevenim paprom, te dodajte sitno sjeckanu slaninu.




Sve skupa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i malo gratinirajte - tek toliko da krumpir dobije zlatno-smeđu boju.

Sve poslužite toplo uz sezonsku salatu po izboru.

Bon Appétit







2 komentara:

  1. na kraju krajeva uvijek neka prželina što je jako nezdravo i puno masnoće,meni su tikvice najdraže lešo ili zapečene sa sirom ili već čim u pečnici ili sirove u salati,nekada sam to radila ali sada izbjegavam maksimalno a šalšu radim kao i moja baba samo sa pomama i lulom,naravno na maslinovom ulju sa lovorom,ostalo je sataraš,lip vam poz. ima dobrih recepata :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Njami, odličen recept! Nisam još radila zajedno tikvice i krastavce, sada su na seznamu.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)