Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

ponedjeljak, 10. rujna 2012.

Bolognese torta sa slatko-kiselom salatom

Ovoga puta većina stvari je ista, ali isto tako i drugačija. Odlučio sam se za bolognese ali ovog puta i u ovom slučaju kao tortu ga napraviti jer mi je zbilja dosadio klasični način, a i svakome dobro dođe malo noviteta i drugačijih pozitivnih stvari u životu.Ista stvar je i sa svježom kupus salatom koju sam odlučio umjesto bilo koje vrste octa zamijeniti s narančinim sokom, majonezom, kiselim vrhnjem, koprom i drugim začinima jer naprosto obožavam svježe salate s bilo kakvim dresingom koji je na bazi majoneze i drugih dodataka, što naravno donosi i dodatne kalorije. Oni koji ne konzumiraju svinjetinu mogu upotrijebiti mljevenu govedinu ili piletinu za pripremu bolognesa. Super jednostavan i zasitan ručak jedino što će Vam najviše oduzeti vremena je slaganje tjestenine u kalupu  ( rajfu ) za tortu.Cilj kod ove slane bolognese torte je taj da bolognese umak treba prodrijeti u šuplje dijelove tjestenine. Isprobajte klasično jelo na malo drugačiji način i oduševite ljude oko sebe. ;)


Sastojci potrebni za bolognese umak (ragu ) :

1 kg tjestenine ( kao što je prikazano na fotografijama, a isto tako možete i makarone upotrijebiti, no najednostavnije će Vam biti ukoliko kupite što dužu i šupljikaviju tjesteninu ) 

1,5 kg miješanog mljevenog mesa ( svinjetina i junetina )
2 veće svježe mrkve
2 srednje glavice crvenog luka ( ubacio sam i ljubičastog luka jer mi je ostalo viška )
1 l pasirane rajčice
0, 5 l mesnog temljeca + voda za podlijevanje mesa
soli i mljevenog crnog papra po ukusu

- što se tiče zgušnjivača možete napraviti laganu zapršku od ulja i brašna, brašna pomiješanog s vodom ili gustin pomiješan s vodom ( ubacio sam brašno izmiješano s vodom s obzirom da sam pravio veću količinu bolognesa. Možda su neki od Vas skeptični kada su zgušnjivači u pitanju, no u ovom slučaju je potreban ukoliko ne želite da Vam se na dnu kalupu nakupi dodatna tekućina od bolognesa koji će kasnije tokom gratiniranja spriječiti da se ova bolognese torta lijepo gratinira, ili drugim riječima torta će biti više kuhana nego li pečena pa Vam savjetujem da bolognese zgusnete na način za koji smatrate da će Vam najbolje odgovarati ).

Sastojci potrebni za beschamel umak :

5 jušnih žlica glatkog bijelog brašna
ulja po potrebi ( tek toliko da brašno ne zagori i da se natopi uljem )
1,5 l mlijeka
prstohvat svježeg ribanog muškatnog oraščića ( ili mljevenog onog u staklenim bočicama ili vrećicama )


Sastojci potrebni za slatko-kiselu salatu od svježeg kupusa :

500 g svježeg kupusa
1/2 čašice (180 ml ) kiselog vrhnja
1/2 jušne žlice svježeg ili sušenog kopra
3 jušne žlice majoneze
sok od 1 naranče
soli i bijelog mljevenog papra po ukusu


Dodatni sastojci :

500 g sira trapista


Postupak :

Za bolognese umak sitno nasjeckajte crveni luk i pirjajte ga na plitkoj masnoći sve dok ne postane staklast.


Na pirjani luk dodajte mljeveno meso, malo ga posolite i pirjajte ga sve dok ne prestane puštati vodu pazeći da meso dobro ispirjate i da ne bude mesnih grudica. Podlijte s temeljcem i nastavite s kuhanjem. Mrkvu ogulite, te je naribajte na sitnijoj stranici ribeža, te dodajte pirjanom mljevenom mesu .


Kad meso u potpunosti omekška i ribana mrkva se skuha dodajte pasiranu rajčicu, te nastavite s kuhanjem. Po ukusu dodajte soli, šećera kristala ( kako biste ublažili kiselost rajčice ) i mljevenog papra, te ostavite da još malo ukuha. Pred sam kraj dodajte bilo koju vrstu zgušnjivača i lagano zagustite umak i ostavite ga kao takvog da se kuha još nekoliko minuta na laganoj vatri.

Tjesteninu skuhajte na uobičajeni način ili prateći upute na deklaraciji vrećice od tjestenine. Vrlo bitno je da naglasim kako u ovom slučajnu tjesteninu morate OBAVEZNO skuhati al dente ( "pod zub" ) jer će se tjestenina kasnije tokom pečenja i gratiniranja nastaviti s procesom kuhanja i ukoliko je prekuhate kasnije će tokom gratiniranja raspadati se.


                 U kalup ("rajf") za tortu poslažite tjesteninu kao što je prikazano na fotografijama.




Preko tjestenine prelijte prvi dio bolognesa. Pripazite da umak dobro uđe u tjesteninu.Kalup lagano protresite. 



Na bolognese stavite tanji sloj beschamel umaka, te poravnajte površinu. Opet dodajte drugi sloj tjestenine kao što ste napravili na početku. 



Opet ponovite postupak s bolognese umakom, opet beschamel i na kraju sve obilno posipajte s ribanim sirom trapistom.



Kao takvo stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C oko 40-tak minuta ili sve dok se na vrhu torte na napravili lijepa zlatno-smeđa korica .


Svježi kupus naribajte na ribežu. U posebnoj zdjelici umutite majonezu, kiselo vrhnje, narančin sok, kopar, sol i bijeli mljeveni papar. Dobro izmiješajte i ostavite sa strane najviše pola sata kako bi se svi sve arome prožele. Gotovi dresing prelijte preko svježeg kupusa i lagano izmiješajte. Po želji možete dodatno dodati i maslinovog ili bilo kojeg drugog ulja.



Kao kod svake musaka i lasagna toplo Vam preporučujem da ovu slanu bolognese tortu također nakon pečenja ostavite najviše 1 sat da odstoji kako bi se stegnulo i kako biste je kasnije što lakše i jednostavnije mogli rezati. 




Bon Appétit


Nema komentara:

Objavi komentar

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)