
Sastojci :
10 kg svježeg limuna
2 kg šećera kristala ( možda Vam se čini da je normativ nedovoljan, no stavio sam ga tek toliko da izvuče iz limuna kompletno sva organoleptička svojstva )
1 vrećica limuntusa ( limunske kiseline ) - ili manje, ovisno koliko je limun kiseo
2 l vode
Dodatni sastojci :
3-4 svježe limete
350 g svježeg đumbira
250 g šećera kristala
- kriške limuna i limeta, plastične slamke kao dekoracija
- nekoliko staklenki ili jedna velika s odgovarajućim poklopcem ( kako u limun ne ide pravi konzervans osim limunske kiseline vrlo je bitno da se staklenke steriliziraju u pećnici i u vruće direktno stavlja usitnjeni limun, te se kao takve odmah okreću na onu stranu na kojoj je poklopac kako bi se limun pasterizirao u tim staklenkama).
Postupak :
Limune dobro operite pod mlakom vodom te ih natrljajte solju i sodom bikarbonom, te kao takve najbolje bi bilo da odstoje 24h. Sutradan ih opet dobro operite pod mlakom vodom. Ogulite im koricu, a onaj bijeli dio odstranite što je moguće više, jer taj bijeli dio daje gorčinu limunu. Žuti dio limunove korice i mesnati dio stavite u blender te usitnite do gustoće kako je prikazano na fotografijama.
Dodajte šećer kristal, limunske kiseline po ukusu ( a i ne morate je stavljati ukoliko ne volite tvorničke dodatke, o tome odlučite sami ), te još jednom vrlo kratko izmiksajte i usitnite. Poželjno je da ostanu komadići limuna. Kao takvog usitnjenog i začinjenog prebacite u posebnu posudu i još jednom pomoću kuhače dobro izmiješajte sve dok se šećer ne otopi.Dodajte vodu. Po ukusu kasnije možete dodati limunsku kiselinu ukoliko limuni nisu dosta kiseli.
Kao takvog završenog spremite ih u staklenke kako sam već gore ispod uvoda napisao. Poželjno je da limun kao takav odstoji najmanje mjesec dana, a za one koji ne mogu čekati ili ne žele neka ga odmah pripremaju dalje i slijede daljnji postupak.
Usitnjeni limune procijedite kroz gustu gazu ili gustu cjediljku, no nemojte bacati one sitne komadiće limuna, već ih protisnite kroz gustu cjediljku kako biste dobili veću, bolju i kvalitetniju limunadu.
Nakon što se protisnuli limun prijeđite na kuhanje đumbirovog sirupa. Đumbir ogulite, te ga naribajte na krupnijoj stranici ribeža.
U posebnu posudu dodajte svježi naribani đumbir i vodu, te sve skupa kuhajte na laganoj vatri sve dok đumbir ne omekša i ne dobije svijetliju smeđu boju i dok se šećer ne otopi. Sirup treba kuhati sve dok se ne dobije malo gušći sirup .
Ostavite ga sa strane da se dobro ohladi. Nakon toga također procijedite kroz gustu gazu ili cjediljku te ostavite sa strane.
Protisnuti limun ( sok ) kasnije možete presipati u bilo kakve druge staklene i sterilizirane staklenke, te kao takvog skladištiti ga na suhim i tamnim mjestima. Kako je sok od limuna jačeg okusa potrebno ga je razrijediti s većom količinom obične ili mineralne vode ( ovisno kako volite i koliko volite improvizirati i isprobavati ). Sok pomiješajte s vodom, po želji dodajte šećera i određenu količinu đumbirovog sirupa po ukusu. Poslužite dobro ohlađeno. Ubacio sam i malo korice od limete, s tim da sam prethodno limete također dobro posipao sa solju i sodom te ostavio kao takve da odstoje i dobro ih oprao. Limunadu sam poslužio sutradan jer sam kako kažem stavljao i korice od limete koja je također doprinijela okusu limunade, odstajala je u limunadi.
Kompletna izrada je opisana vrlo detaljno i nadam se da Vam kao takvo neće smetati. Ukoliko mi ne vjerujete na riječ koliko je ova limunada dobra, napravite je sami kod kuće od jednog limuna i uvjerite se sami, a za one koji nemaju živaca ovako nešto raditi procijedite samo limune, napraviti sirup od đumbira, te zasladite prema vlastitom nahođenju.
Živjeli! ;)
Nema komentara:
Objavi komentar
Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".
A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.
Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)
If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.
And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.
Now, let’s go have some fun in the kitchen!