Adbox

Mmmmm....nešto fino miriše...

Mmmmm....nešto fino miriše...
Pretražite nešto po svojem guštu

utorak, 2. listopada 2012.

Krem juha od češnjaka




Mislim da nema juhe koju nisam isprobao,barem ne onih tradicionalnih, a opet gledam da na blogu objavim nešto što dosad nije bilo objavljeno, pa je tako na red došla i ova vrlo ukusna krem juha od češnjaka od koje ćete se zagrijati tokom ovih jesenskih dana koji su pred nama. 
Ukoliko ste skeptični po pitanju češnjaka ili ga jednostavno ne volite, ne brinite da ćete se osjetiti po češnjaku - češnjak će se u juhi raskuhati, a ostati će samo eterična ulja češnjaka.





Sastojci :

Za beschamel :

2 dl ulja
3-4 jušne žlice glatkog bijelog brašna
0,5 - 1 l mlijeka ( ovisno kakvu gustoću beschamela želite dobiti )
prstohvat svježeg ribanog muškatnog oraščića
soli po ukusu

.................................................................................................

Ostali sastojci :

1 l mesnog ili povrtnog temeljca
4-5 režnja svježeg češnja-češnjaka 
1 čajna žlica svježeg peršinovog lišća
po potrebi vode


Sastojci potrebni za legiranje :

1/2 čašice kiselog vrhnja (od 180 ml )
1 žumanjak

rezanci po izboru kao prilog juhi ( ja sam koristio domaću taranu )


Postupak :

U posudu dodajte ulje i zagrijte ga. Dodajte brašno, te napravite klasičnu zapršku. Kad zaprška dobije laganu svijetlo-žutu boju dodajte mlijeko, maknite s štednjaka i pjenjačom dobro razradite kako ne biste dobili grudice. 


Vratite na laganu vatru opet, dodajte sitno sjeckano svježe peršinovo lišće, a zatim sitno sjeckani ili ribani češnjak.


Što se temeljca tiče ukoliko ga nemate možete zakuhati i vegetu s vodom ili upotrijebiti bilo kakvu drugu jeftiniju varijantu, surogat za vegetu. 


Beschamel podlijevajte po potrebi temljcem , sve dok ne dobijete gustoću krem juhe . U posebnoj posudici pjenjačom dobro razradite kiselo vrhnje, dodajte žumanjak i još jednom dobro promiješajte da dobijete homogenu smjesu.  Prije legiranja, juha mora obavezno ključati. U juhu dodajte legir smjesu, a pred sam kraj kuhanja ubacite rezance za juhu koje najviše volite i koji će Vam najbolje odgovarati za ovu juhu.


Doradite okus juhe po vlastitom nahođenju.




 Bon Appétit

4 komentara:

  1. Odlicno zvuci, nisam nikad probala praviti, moracu :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Znaš za onu jednu reklamu kako kažu? "Probajte, sigurno nećete požaliti"! ;) Meni je bila super. Ostala mi je veća količina češnjaka, pa je nakon onih pilećih prsa u umaku od češnjaka i mrkve došla na red i ova juha. Nije ništa posebno niti ne znam kako profinjena, no kad čovjek više ne zna što bi, kad nema novaca niti inspiracije može se odlučiti i za ovako nešta. ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. nije li 2 dl ulja malo previše ?

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovisi. Ja sam radio na 2 dl. Ovo je samo smjernica, a Vi možete prilagoditi kako Vam odgovara i način na koji najviše volite.Isto tako možete upotrijebiti i svinjsku mast, maslac, kokosovo ulje i sl.

    OdgovoriIzbriši

Ukoliko ste isprobali jedan od mojih recepata ili tehnika i svidjelo Vam se (ili čak i ako niste), javite mi. Također, slobodno podijelite svoje recepte, postove ili fotografije, ali svakako pripazite na moj blog i navedite njegov izvor. Napraviti ću isto za Vas. To je samo dobra "karma dijeljenja hrane".

A ako vam se "sviđa" moja Facebook stranica , dobit ćete vezu za svaki novi blog post, kao i na neki drugi sadržaj koji ponekad postavljam, a ne ovdje. Ali najbolji način da ostanete povezani je da jednostavno pratite moj blog tako da ćete dobiti e-poruku svaki put kada bude novi post.

Zabavite se u kuhinji, jer to je najbitnije! :)




If you tried one of my recipes or techniques and loved it (or even if you didn’t), let me know. Also, feel free to share any of my recipes, posts or photos, but just be sure to credit my blog and mention that you found it here first. I do my best to give credit to my sources as well. It’s just good food karma.

And if you “Like” my Facebook page you’ll get a link to each new blog post as well as to some other content I sometimes post that doesn’t make it on here. But the best way to stay connected is to simply follow my blog so you’ll get an email whenever there’s a new post.

Now, let’s go have some fun in the kitchen!

© All rights reserved to Moderna kuhinja 2012.-2021. . Pokreće Blogger.

Javite se

Naziv

e-pošta *

Poruka *

Moderna kuhinja - na moj način
Very Good Recipes
My recipes are on
Very Good Recipes

Ukupno prikaza stranice

Autorska prava - ne kradi da ti ne bi prisjelo!

Copyright ©Moderna kuhinja-na moj način (Igor Hranić).

 Svi tekstovi i fotografije objavljeni na ovoj stranici su vlasništvo autora. Zabranjeno je bez suglasnosti autora preuzimati tekstove i fotografije. 
Za sve tekstove i fotografije koje biste voljeli preuzeti, molim Vas da me kontaktirate na: modernakuhinjanamojnacin@gmail.com
Creative Commons licenca

Oni koji me redovite prate ;)